Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο Η 50χρονη ιστορία του ΑΟΞ σε ένα… βιβλίο

Η 50χρονη ιστορία του ΑΟΞ σε ένα… βιβλίο

0
palaimaxoi panel

Έκδοση για την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση της ξανθιώτικης ομάδας (1967-2017) ετοιμάζουν οι παλαίμαχοι ΑΟΞ

Την περίοδο των Γιορτών Παλιάς Πόλης προγραμματίζεται η παρουσίαση του βιβλίου

ΦΩΤΟ: Το πάνελ των ομιλητών στην εκδήλωση της Δευτέρας. Από αριστερά: Μπ. Κυρλίδης, Μπ. Χατζημεστής, Χρ. Διαμαντής, Ν. Κριεζής, Α. Καραμανίδης.

Μία αξιέπαινη προσπάθεια πραγματοποιούν τα μέλη του συλλόγου παλαιμάχων ΑΟΞ που με την επέτειο των 50 ετών της ίδρυσης του Α.Ο.Ξ. φέτος (1967-2017) ετοιμάζουν βιβλίο με ιστορικά στοιχεία για όλες τις χρονιές και αποσπάσματα με όλες τις μεγάλες στιγμές της ομάδας, στοιχεία, αποτελέσματα, συμμετοχές παικτών κ.α., ενώ η έκδοση θα περιλαμβάνει και σπάνιες φωτογραφίες και άλλο αρχειακό υλικό. Τη συγγραφή του βιβλίου έχει αναλάβει ο ποδοσφαιρόφιλος και γ. γραμματέας της ΕΠΣ Ξάνθης Μπάμπης Κυρλίδης, ενώ η κυκλοφορία του βιβλίου εκτιμάται στα τέλη Αυγούστου, ώστε να γίνει η σχετική παρουσίαση κατά τη διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης στις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Ένα βιβλίο παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές»

Για τις προεργασίες που γίνονται για τη συγγραφή του βιβλίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας συνέντευξη τύπου στο γήπεδο του Α.Ο.Ξ. όπου εκτός τους παλαίμαχους και τον συγγραφέα του βιβλίου παρευρέθηκαν φίλαθλοι της ομάδας και εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ.

Στην προχθεσινή συνάντηση το λόγο αρχικά πήρε ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου παλαιμάχων ΑΟΞ κ. Χριστόφορος Διαμαντής ο οποίος τόνισε: «Σε αυτή την προσπάθεια για τη συγγραφή του βιβλίου θέλουμε όλο τον κόσμο κοντά μας, αλλά και τη βοήθεια της ΠΑΕ ώστε να παρουσιαστεί με επιτυχία το βιβλίο, κάτι που είναι επιθυμία όλων των παλαίμαχων».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του νυν προέδρου του συλλόγου, Μπάμπη Χατζημεστή, ο οποίος σημείωσε: «Η έκδοση ενός τέτοιου βιβλίου πιστεύω είναι το όνειρο κάθε φιλάθλου της Ξάνθης. Όνειρο όλων μας είναι να γίνει το βιβλίο ώστε να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι στοιχεία της ιστορίας της ομάδας της πόλης μας και να μείνει το βιβλίο παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ένας άλλος παλαίμαχος, ο Νίκος Κριεζής, που συμπλήρωσε: «Σε αυτά τα 50 χρόνια ιστορίας του ΑΟΞ ζήσαμε ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές, φουρτούνες και πανηγυρισμούς και πολλές ακόμη στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη μας. Με αυτό το βιβλίο δεν θέλουμε να τιμηθούμε εμείς οι παλαίμαχοι, αλλά όλοι οι παράγοντες, φίλαθλοι, διοικήσεις, παίκτες που στήριξαν την ομάδα με τον ένα ή άλλο τρόπο».

Στο πάνελ των ομιλητών ήταν και ο πρόεδρος του συλλόγου «xanthifans» Άρης Καραμανίδης που δήλωσε: «Εμείς ως σύλλογος xanthifans στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που αφορά την ομάδα της Ξάνθης και οτιδήποτε προβάλλει τον αθλητισμό του Νομού μας κι έτσι και τώρα είμαστε στο πλευρό των παλαιμάχων βοηθώντας τους απ’ όποιο πόστο μπορούμε στην έκδοση αυτού το βιβλίου που πιστεύω θα έχει πολύ θετική ανταπόκριση».

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΑΕ Ξάνθη, κ. Άρης Πιαλόγλου ο οποίος αφού συνεχάρη τους παλαίμαχους για την πρωτοβουλία τόνισε πως η ΠΑΕ θα είναι κοντά σε αυτή την προσπάθεια για την έκδοση του βιβλίου ενώ αποκάλυψε πως και η ΠΑΕ θα προχωρήσει σε κάποιες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του ΑΟΞ.

Η συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε με τον συγγραφέα του βιβλίου Μπάμπη Κυρλίδη που μίλησε για τα περιεχόμενα που θα περιλαμβάνει η έκδοση και τον τρόπο συλλογής των διαφόρων στοιχείων και αρχειακού υλικού υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία προσπάθεια που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στα αθλητικά δρώμενα της Ξάνθης και όχι μόνο.

Να σημειώσουμε τέλος ότι ο Μπάμπης Χατζημεστής απηύθυνε κάλεσμα σε όποιον Ξανθιώτη έχει κάποιο αντικείμενο, αρχείο, φωτογραφία κλπ. που μπορεί να αποτελέσει στοιχείο της ιστορίας του ΑΟΞ να επικοινωνήσει μαζί του ώστε να καταγραφεί και να συμπεριληφθεί στην έκδοση.

Σύντομο ιστορικό του Α.Ο.Ξ.

Ο ΑΟΞ ιδρύθηκε το 1967, από τη συγχώνευση δύο ιστορικών ομάδων της Ξάνθης της Ασπίδας (ιδρ. 1922) και του Ορφέα (ιδρ. 1903).

Το 1967 οι ανάγκες της εποχής οδήγησαν στην παραπάνω συνένωση των ομάδων που «γέννησαν» τον Αθλητικό Όμιλο Ξάνθης. Μάλιστα κατά μία άλλη εκδοχή τα αρχικά Α.Ο.Ξ. σημαίνουν «Ασπίδα – Ορφέας Ξάνθης».

Για 18 χρόνια ο ΑΟΞ βρισκόταν στην Β! Εθνική κατηγορία και χωρίς να καταφέρνει να τερματίζει ψηλά κέρδιζε τον σεβασμό των αντιπάλων που έβλεπαν την Ξάνθη να μάχεται σε όλα τα παιχνίδια και να μην εγκαταλείπει ως το τελευταίο λεπτό.

Την χρονιά 1984-1985 έρχεται ο υποβιβασμός στην Γ! Εθνική κατηγορία όμως μετά από μία χρονιά ήρθε η επιστροφή στη Β’, ενώ το 1988-1989 το όνειρο και οι κραυγές του κόσμου “Εκεί – εκεί στην Α! Εθνική” γίνονται πραγματικότητα αφού εξασφαλίστηκε η άνοδος την Α! Εθνική. Έκτοτε και για σχεδόν 30 χρόνια έως σήμερα παραμένει στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας κερδίσει την έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τέσσερις φορές ενώ πρόπερσι έφτασε για πρώτη φορά σε τελικό κυπέλλου όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό.

Από το 1991 έως και το 2016 ο ΑΟΞ είχε μετονομαστεί σε «Skoda Ξάνθη» λόγω της παρουσίας του μεγαλομετόχου της ΒΙΑΜΑΡ Χρήστου Πανόπουλου στο «τιμόνι» της ομάδας (από την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας).

Δημήτρης Καλτέκης

dkaltekis@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σοκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Θετικό το πρώτο δείγμα Έλληνα διεθνή σε έλεγχο ντόπινγκ στο ματς με τη Γεωργία

Σε σοκ βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς Έλληνας διεθνής που ήταν στην αποστολή της …