Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Αθωωτική απόφαση για τον Θεολόγο Καλαϊτζή για την ΕΤΕΝΕΞ

Αθωωτική απόφαση για τον Θεολόγο Καλαϊτζή για την ΕΤΕΝΕΞ

0
efeteio kmtn-empros

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον απάλλαξε ως πρόεδρο της δημοτικής εταιρείας από τα αδικήματα της απιστίας και της πλαστογραφίας

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι δεν προέκυψε προσωπικό όφελος για τον ίδιο. «Φως» για τη συνολική προσπάθεια αθώωσης του Θ. Καλαϊτζή χαρακτήρισαν οι συνήγοροί του την απόφαση

Αθωωτική ήταν η χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τον Θεολόγο Καλαϊτζή που απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες της απιστίας στην υπηρεσία και της πλαστογραφίας ως πρόεδρος της ΕΤΕΝΕΞ για τα έτη 2007-2008-2009.

Σε βάρος του κ. Καλαϊτζή ασκήθηκε ποινική δίωξη μετά από μηνυτήρια αναφορά του Χρίστου Πούλιου, ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ξάνθης και το κατηγορητήριο περιλάμβανε την κατηγορία ότι παρανόμως η εταιρία απασχολούσε προσωπικό καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν για την ΕΤΕΝΕΞ, που ιδρύθηκε με σκοπό να παραλαμβάνει τα ενοίκια για το πρώην Ξενία, καθώς και ότι πλαστογραφήθηκαν οι εκθέσεις των ελεγκτών που συνόδευαν τους ισολογισμούς. Παρά την καταδικαστική πρόταση του Εισαγγελέα, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε ιδιωτικό όφελος για τον ίδιο τον Θεολόγο Καλαϊτζή.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και αίσθημα δικαίωσης υποδέχθηκαν την απόφαση ο ίδιος ο κ. Καλαϊτζής και η ομάδα των συνηγόρων του, Στέργιος Γιαλάογλου, Θεοχάρης Δαλακούρας και Ειρήνη Πυρνάρη.

Αποδείχθηκε ότι οι προσλήψεις ήταν προς το συμφέρον του δήμου

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε χθες στην Κομοτηνή και διήρκησε σχεδόν τέσσερις ώρες. Στο διάστημα αυτό κατέθεσαν ως μάρτυρες ο Χρίστος Πούλιος, ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης (ως εκπρόσωπος της παράταξης «Πολίτες για την Αλλαγή» στο ΔΣ της ΕΤΕΝΕΞ), ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης, (ο οποίος εξήγησε ότι ΕΤΕΝΕΞ και δήμος ήταν συγκοινωνούντα δοχεία και ότι κανείς δεν ζημιώθηκε από την εργασία εργαζομένων της ΕΤΕΝΕΞ στο δήμο), οι λογιστές που συνέταξαν του ισολογισμούς, υπάλληλοι της δημοτικής εταιρείας και ο οικονομικός επιθεωρητής. Μάρτυρας υπεράσπισης ήταν και ο Ιπποκράτης Καμαρίδης.

Από την εξέταση των μαρτύρων, όσο και από την απολογία του ίδιου του κ. Καλαϊτζή και τις αγορεύσεις των συνηγόρων του, προέκυψε ότι οι προσλήψεις έγιναν με εξουσιοδότηση του ΔΣ και σε κάθε περίπτωση, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων του δήμου, ο οποίος ήταν και ο μέτοχος που κατείχε την πλειοψηφία στο ΔΣ (50,5%). Διαπιστώθηκε ότι η ΕΤΕΝΕΞ εξυπηρετούσε και αναπτυξιακό σκοπό (μέσω του περιπτέρου τουριστικής προβολής) και άρα είχε και η ίδια η εταιρεία ανάγκη για προσωπικό (γραμματειακή υποστήριξη, καθαρίστρια κλπ). Ειδικά ως προς τις δαπάνες των προσλήψεων που κρίθηκαν στο κατηγορητήριο ως ανοίκειες, διαπιστώθηκε ότι φορολογικά είχαν τακτοποιηθεί εισφορές και καταβολή μισθών και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί ούτε και ποινική ευθύνη.

Να διαχωρίσουμε την πολιτική, από την ποινική ευθύνη

gialaoglou-stΣτις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Στέργιος Γιαλάογλου επεσήμανε: «Ο Θεολόγος Καλαϊτζής δεν είναι υπεύθυνος για όλα όσα συνέβησαν. Πρέπει κάποια στιγμή να λειτουργήσει η συλλογική ευθύνη και να διαχωρίσουμε την πολιτική, από την ποινική ευθύνη. Κι όταν κάνουμε αντιπολίτευση, δεν είναι σκοπός να φέρνουμε στο ακροατήριο και να δικάζουμε ανθρώπους για πράξεις που δεν ευθύνονται. Δεν μπορεί κάποιοι να υφίστανται τις συνέπειες από κενά του ίδιου του συστήματος».

Από την πλευρά του ο Θεοχάρης Δαλακούρας τόνισε: «Πρόκειται για μια δίκαιη απόφαση που μας δίνει φως για την συνολική προσπάθεια να αναδείξουμε την πραγματική ουσία και στην υπόθεση της ΕΑΠΑΞ που θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό τον Φεβρουάριο. Ο Θεολόγος Καλαϊτζής στοχοποιήθηκε αδίκως και δεν μπορεί να είναι υπόλογος για το σύνολο των ενεργειών. Μπορεί να υπήρξαν λογιστικά προβλήματα, όπως σε όλους τους δήμους, αλλά αυτή είναι η αξιακή δομή των δήμων. Άλλο η αμέλεια ή η μερική επιπολαιότητα και άλλο να καταλογίζεις δόλο και σκοπό προσωπικού οφέλους».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…