Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Πλατφόρμα προτάσεων για συμμετοχή ξεκινά η Κοινωνία Δημοτών

Πλατφόρμα προτάσεων για συμμετοχή ξεκινά η Κοινωνία Δημοτών

0
xinidis synantisi 1

Στην ανοιχτή συνάντηση του συνδυασμού ο Θανάσης Ξυνίδης έδωσε βαρύτητα στο «πώς», εξηγώντας ότι το «ποιος» θα προκύψει από τη διαδικασία

Ανελέητη κριτική στον δήμαρχο: «Ανασφαλής, που ψάχνει συνεχώς δικαιολογίες για να καλύψει την ανυπαρξία του»

Με σκληρή κριτική για την δημοτική αρχή και την πεποίθηση ότι το δυναμικό της παράταξης της «Κοινωνίας των Δημοτών» αποτελεί την ελπίδα για την αυτοδιοίκηση του τόπου, καλωσόρισε ο Θανάσης Ξυνίδης τα μέλη του συνδυασμού, και όχι μόνο, που παραβρέθηκαν στην ανοιχτή συνάντηση που συγκάλεσε η αξιωματική αντιπολίτευση το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο επικεφαλής της παράταξης, παρακαθείμενος με τους δημοτικούς συμβούλους της «Κοινωνίας των Δημοτών» εξήγησε τους λόγους που ανελήφθη η πρωτοβουλία της συνάντησης, επιτέθηκε με οξείς χαρακτηρισμούς στη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο, έκανε αυτοκριτική για τις παραλείψεις, έδωσε εξηγήσεις για την συμμαχία των «4» και άφησε αιχμές για εν γένει στάσεις εντός του δημοτικού συμβουλίου, που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση του δήμου, την οποία περιέγραψε με μελανά χρώματα.

Παρουσίες

xinidis synantisi 2Παρόντες στη συνάντηση εκτός του Θανάση Ξυνίδη και των συμβούλων Ηλία Βασιλούδη, Μανόλη Φανουράκη, Καρά Αχμέτ, Γιώργου Μυλωνά και Τζενάν Τσαρεκτσή, ήταν ο πρώην επικεφαλής Χρίστος Πούλιος, οι παραιτηθέντες σύμβουλοι Τιμούρ Χουσεΐνογλου και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο πρώην σύμβουλος της παράταξης Σάββας Μελισσόπουλος, ο νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανέστης Αντωνιάδης και ο πρώην Χρήστος Αμανατίδης, υποψήφιοι του συνδυασμού, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ και των Κινήσεων Πολιτών.

Ο Θανάσης Ξυνίδης διευκρίνισε από την αρχή ότι λόγω της εργάσιμης ημέρας της συνάντησης, και άλλοι δήλωσαν το «παρών», ενημερώνοντας σχετικά, αν και δεν κατάφεραν να παραβρίσκονται.

Εμπιστοσύνη στη «μαγιά» της παράταξης

Με υπαινιγμό στην εκλογή Μακρόν, ο Θανάσης Ξυνίδης στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη δυναμική της άσκησης πολιτικής από τους 40άρηδες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «ο Χρίστος Πούλιος είχε την ικανότητα να φέρνει πολύ καλούς υποψήφιους, που για πρώτη φορά ερχόταν σε επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν και είχαν κοινωνική και άλλη παρουσία. Αν είχαμε την τύχη να διοικήσουμε και αυτά τα άτομα έμπαιναν στην ΤΑ, η εικόνα της πόλης σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική». Ως προς τη σημερινή δημοτική αρχή ο ίδιος σημείωσε ότι «οδηγεί μοιραία τον δήμο στην καταστροφή χωρίς επιστροφή. Έχουμε παραφρονήσει με αυτά που συναντάμε. Δεν έχουμε χρόνο να τα διαχειριστούμε και να προστατέψουμε κάποιες νόμιμες λειτουργίες».

Αυτοκριτική

Ο Θανάσης Ξυνίδης στο πλαίσιο της αυτοκριτικής του, επεσήμανε ότι «κάπου παρασυρθήκαμε και απομονωθήκαμε στη ηλικιακή μας διαφορά. Τα δύο χρόνια που παρακολούθησα το Ρολόι των Νέων με ενέπνευσε γιατί έθεσαν θέματα σοβαρά και κάποια που θεωρούνται ταμπού, άρα μάλλον κάνουμε λάθος ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται» και αναφέρθηκε με ιδιαίτερη χαρά στην παρουσία του Μιχάλη Σαμαρά, από την διοργάνωση. Ακόμη, πρόσθεσε: «έχουμε πρώτα ευθύνη απέναντι στους τοπικούς συμβούλους και μετά στην παράταξη. Δεν είχαμε τη δομή που έπρεπε».

Επίθεση στον δήμαρχο

Με ευθύ τρόπο και αιχμηρό λόγο, ο Θανάσης Ξυνίδης επιτέθηκε στη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο, λέγοντας: «στα 23 χρόνια που βρίσκομαι στην ΤΑ τέτοιο πάτο δεν έχει ξανασυναντήσει ο δήμος Ξάνθης. Υπάρχει απίστευτη διαταραχή στη δημοτική αρχή και ο δήμαρχος είναι ανασφαλής και ψάχνει συνεχώς δικαιολογίες για την ανυπαρξία του, ρίχνοντας την ευθύνη σε υπηρεσιακούς ή σε άλλους αιρετούς και προκαλώντας έριδες μεταξύ τους. Έτσι, δημιούργησαν, μαζί με τις προηγούμενες διοικήσεις, την αντίληψη στον κόσμο της Ξάνθης ότι ο δήμος είναι μία ομάδα 15 ανθρώπων που μοιράζονται αξιώματα και αντιμισθίες και κάνουν ρουσφέτια. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να διοικούν. Σε λίγο θα είναι και όλοι υπόδικοι».

Κριτική και σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Από τα βέλη του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δεν γλίτωσαν ούτε οι υπόλοιπες παρατάξεις του δήμου. Συγκεκριμένα, κάλεσε «συγκεκριμένους χώρους» να κάνουν αυτοκριτική για τη στάση που κράτησαν την 2η Κυριακή και είναι υπαίτιοι για το εκλογικό αποτέλεσμα, υπονοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, επέκρινε την προσέγγιση του ΚΚΕ με τη δημοτική αρχή, ενώ ιδιαίτερα σκληρός ήταν ο λόγος του και εναντίον του Σωτήρη Τσιακίρογλου, που πάντως δεν κατονόμαστε, όταν μίλησε για «δεκανίκια του Δημαρχόπουλου, που είναι σταθερά απέναντί μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, νομίζοντας ότι εξαγοράζουν καριέρες συγγενών τους».

Εξηγήσεις για τη συμμαχία των «4»

Παράλληλα, ο ίδιος εξήγησε και τους λόγους της συμμαχίας με τις παρατάξεις Μπένη, Καμαρίδη, Ανταπούφη, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων και «παρότι αρέσει η παραφιλολογία, η σύμπραξη προωθήθηκε στην αντίληψη ότι «η κατρακύλα της δημοτικής αρχής δεν έχει σταματημό».

Προτάσεις μέσω επιτροπών

Ο Θανάσης Ξυνίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει σαφές ότι το θέμα δεν είναι «πώς πάμε στις εκλογές ή ποιος θα είναι ο νέος υποψήφιος δήμαρχος», επισημαίνοντας ότι με τον νέο εκλογικό νόμο για την ΤΑ, πιθανότατα οι εκλογές θα διενεργηθούν σε πολύ διαφορετικό πλαίσιο. «Αν δεν πείσουμε τον κόσμο να συμμετέχει, θα ξενακερδίσουν τα συστήματα, οι εξαγορές και οι επαγγελματίες του πώς γίνονται οι εκλογές», ανέφερε.

Γι’ αυτό τον λόγο, ο ίδιος έδωσε βαρύτητα στην ανάπτυξη ενός διαλόγου στην παράταξη, όχι μόνο μεταξύ των μελών, αλλά με μια ευρύτερη δυναμική που θα δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν και σε όσους δεν θέλουν να είναι στην παράταξη.

Πρότεινε λοιπόν, τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις, που θα διαμορφώσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου μία συνολική πρόταση για τον δήμο. Μάλιστα, οι ιδέες αυτές θα αναπτυχθούν μέσα από θεματικές επιτροπές, την εποπτεία των οποίων θα έχει ο Ηλίας Βασιλούδης. Πέραν των ξεχωριστών ενοτήτων για τις τέσσερις δημοτικές ενότητες, οι επιτροπές θα έχουν τις θεματικές: Κυκλοφοριακό-Καθαριότητα-Πράσινο/Αδέσποτα-Αθλητισμός/Εγκαταστάσεις/Πολιτισμός- Παλιά Πόλη-Πρόγράμματα/Έργα/ Προγραμματισμός-Υπηρεσίες-Οικονομικά- Τεχνικό Πρόγραμμα- Εκπαίδευση- Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας-Συγκοινωνία-Δροσερό.

«Αυτά», όπως είπε, «δημιουργούν τις συνθήκες για ουσιαστική δουλειά και μέσα από αυτήν θα ωριμάσει και το θέμα του επικεφαλής της παράταξης». Ο ίδιος μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης μιας «φρέσκιας πρότασης», όχι απαραίτητα «ηλικιακά, αλλά χωρίς τη φθορά».

Στοίχημα ενεργοποίηση του δημότη

Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή μετέφερε, μετά τη λήξη της τοποθέτησής του ο Θανάσης Ξυνίδης, που εξέφρασε την αγωνία που είχε μήπως η αποχή τόσο καιρό είχε δημιουργησει τάση, ώστε να μην συμμετέχουν.

Τόνισε ότι η διαδικασία που προτάθηκε είναιεξελικτική. «Θέλω να πιστεύω ότι έγινε κατανοητό αυτό που θέλουμε, να μην κατρακυλήσουμε σε εύκολες λύσεις τύπου «ποιος», αλλά να παραμείνουμε στο «πώς» και να μπορέσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να ενεργοποιήσουμε τη συμμετοχή», σημείωσε ο ίδιος, που υπογράμμισε ότι το βασικό στοίχημα είναι να καλλιεργηθεί μία κινηματική αντίληψη στους δημότες. Στην ερώτηση του «Ε» αναφορικά με την προγενέστερη πρόθεση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, της λειτουργίας μέσω επιτροπών, η οποία όμως γρήγορα ατόνησε, ο Θανάσης Ξυνίδης απάντησε: «Δεν είναι ίδιο τώρα με τότε. Τότε είχαμε να περάσουμε το εκλογικό μας πρόγραμμα πάνω στις θέσεις μας. Αυτό λειτουργεί σε ένα σημείο. Για παράδειγμα ο συνδυασμός μας δεν έχει τεχνικό, άρα δεν μπορώ να έχω άποψη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αν δεν συμβουλεύομαι τους τεχνικούς της παράταξης. Αυτή η συνδρομή υπήρχε. Τώρα η λογική δεν είναι αυτή. Τώρα επιδιώκουμε να πάρουμε την εικόνα και την άποψη που έχει ο δημότης, που διστάζει να μπει μέσα στη διαδικασία συμμετοχής, γιατί αυτό θα μας δείξει τον τρόπο που θα σηκώσουμε τον δημότη από το σπίτι και θα τον φέρουμε στο αυτονόητο, ότι ο δήμος είναι συμμετοχικός και δεν μπορεί να κάνει κριτική για παραλείψεις, ακόμη και στην πλειοψηφία, όταν ο ίδιος δεν μπαίνει μπροστά σε καμία δράση».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…