Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ξανθιώτισσα μητέρα τιμήθηκε ποικιλοτρόπως

Η Ξανθιώτισσα μητέρα τιμήθηκε ποικιλοτρόπως

0
mitera triteknoi17

Λουλούδια από τον δήμο Ξάνθης, εορταστικές εκδηλώσεις το Σάββατο από Σύλλογο Πολυτέκνων και Ένωση Τριτέκνων Ξάνθης

Μικροί και μεγάλοι εξέφρασαν τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη τους στον άνθρωπο που τους χάρισε την ζωή και την άδολη αγάπη της

Γιορτή της μητέρας η χθεσινή μέρα και τα παιδιά κάθε ηλικίας εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τα όσα απλόχερα τους χάρισαν οι μητέρες τους κάθε ηλικίας. Μια μέρα που καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και ξεκίνησε από το αγγλικό και αμερικανικό κίνημα των γυναικών τον 19ο αιώνα. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μάη. Οι πρώτες αναφορές όμως για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γαία σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται ως ‘’Μητέρα των Θεών’’, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν θεά της γης και της γονιμότητας. Οι Ξανθιώτες δεν θα μπορούσαν να μην τιμήσουν με την σειρά τους την μητέρα.

Λουλούδια στις μητέρες από τον δήμο Ξάνθης

mitera mpaloni17«Μάνα, μητέρα, μαμά. Εκφράζουμε την αγάπη και το σεβασμό μας στη γυναίκα που μας χάρισε τη ζωή, μας φρόντισε με αφοσίωση, υπομονή και μας χάρισε απλόχερα την άδολη αγάπη της. Ένα χαμόγελο, ένα λουλούδι και ένα ευχαριστώ μπορεί να είναι λίγα για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη μας για όλα όσα μας προσφέρει. Για αυτήν όμως αυτά τα ‘’λίγα’’ είναι σίγουρο ότι είναι αρκετά για να την κάνουν χαρούμενη». Αυτό ήταν το φετινό μήνυμα του δήμου Ξάνθης για την χθεσινή μέρα, με το Τμήμα Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος να διανέμει λουλούδια σε όλες τις μητέρες ως ελάχιστη έκφραση αγάπης, σεβασμού και αναγνώρισης στο πρόσωπό τους για τη μεγάλη και πολυδιάστατη προσφορά τους στην οικογένεια αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Το πρωί της Κυριακής από την πλατεία Ελευθερίας έως στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, στην πλατεία της Καλλιθέας, καθώς και στην πλατεία της Σταυρούπολης οι μητέρες έλαβαν λουλούδια μαζί με τις ευχές για χρόνια πολλά, γεμάτα υγεία και χαρούμενες στιγμές.

Ξεφάντωμα για μικρούς και μεγάλους στην πλ. Διοικητηρίου από πολύτεκνους και τρίτεκνους

mitera mickey17Με μια εκδήλωση στην πλατεία το πρωί του Σαββάτου επέλεξε να τιμήσει την γιορτή της μητέρας ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ξάνθης. Μαζί τους και η Ένωση Τριτέκνων Ξάνθης και πολλές επιχειρήσεις της πόλης μας, βάζοντας ο καθένας την δική του πινελιά σε ένα ξεφάντωμα που στήθηκε μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Μουσική, χορός, γυμναστικές επιδείξεις, γλαστράκια με όμορφα και πολύχρωμα λουλούδια, μπαλόνια, ένα παϊτόνι, κλόουν με παιχνίδια και ζογκλέρ με ακροβατικά, ζωγραφική προσώπου, γλυκίσματα, χυμοί και αρτοσκευάσματα ήταν αρκετά για να διασκεδάσουν τα παιδιά που κατέκλυσαν τον χώρο από την κεντρική πλατεία μέχρι την πλατεία Διοικητηρίου. Γιατί μπορεί να γιόρταζαν οι μητέρες, αλλά αυτές και πάλι φροντίζουν πρώτα για την διασκέδαση και ψυχαγωγία των παιδιών τους. Χρόνια τους πολλά!

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

mitera fouskes17

mitera zogler13

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…