Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ν. Παππάς: Θετικά βήματα προς την δίκαιη και διατηρήσιμη ανάπτυξη

Ν. Παππάς: Θετικά βήματα προς την δίκαιη και διατηρήσιμη ανάπτυξη

0
17pappas doryforika piata

Επισκέψεις σε Σταυρούπολη, Σμίνθη και Εχίνο από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής με αφορμή το πρόγραμμα δωρεάν πρόσβασης στα ψηφιακά ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια για χιλιάδες νοικοκυριά

Καφέ με τους Εχινιώτες: Υγεία και κοινωνική πρόνοια τα βασικά θέματα που έθεσαν οι κάτοικοι στον Νίκο Παππά

Στην Ξάνθη και συγκεκριμένα την ορεινή βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 26 Απριλίου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς με αφορμή την έναρξη του προγράμματος «Επιχορηγούμενη Δορυφορική Πρόσβαση των Μειονοτικών Πληθυσμών της Θράκης στους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς Ελεύθερης Λήψης» κατά την διήμερη περιοδεία του στη Θράκη. Το πρόγραμμα βέβαια δεν αφορά μόνο μειονοτικούς πληθυσμούς, καθώς όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της περιοχής της Σταυρούπολης δεν είχαν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα. Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος υπουργός κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο Σταυρούπολης, με το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα σε περίπου 60 χιλιάδες κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου να έχουν πρόσβαση μέσω της Cosmote και της Νova στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης.

«Κόπηκε» το σήμα της Digea λίγο πριν την επίσκεψη του υπουργού – Μέριμνα για τους εποχικούς κατοίκους ζήτησε ο Αντιδήμαρχος Σταυρούπολης

17pappas papadopoulosΤον κ. Παππά και την συνοδεία του, μεταξύ της οποίας και ο γραμματέας Επικοινωνιών, Καθηγητής Βασίλης Μάγκλαρης, υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Υπουργό για την πρωτοβουλία και την τιμή της επίσκεψης, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εποχικούς κατοίκους της περιοχής και για τις επαγγελματικές στέγες. Μάλιστα, ενημέρωσε τον κ. Παππά ότι το επίγειο σήμα της Digea που διένεμε ο δήμος το τελευταίο διάστημα στον οικισμό της Σταυρούπολης διακόπηκε ανεξήγητα λίγο πριν την έλευση του Υπουργού. Από την πλευρά του ο Υπουργός ανέφερε ότι η κάλυψη των απομακρυσμένων περιοχών με τηλεοπτικό σήμα ήταν μια εντολή και προσωπική επιθυμία του Πρωθυπουργού, που υλοποιήθηκε από το επιτελείο του υπουργείου και μετά από επίμονες πιέσεις των βουλευτών της περιοχής. «Χιλιάδες νοικοκυριά έχουν πλέον πρόσβαση και στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, μια στοιχειώδη ανάγκη ενημέρωσης όλων των κατοίκων ανεξαρτήτως προέλευσης ή θρησκεύματος, που πρέπει να καλυφθεί από την ελληνική πολιτεία», είπε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, μάλιστα, αποδείχθηκε άλλη μια φορά ότι οι μεγάλες υποδομές και τα δίκτυα της χώρας δεν μπορούν να διαχειρίζονται από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος δεν είναι σε θέση να παραγάγει το κοινωνικό και εθνικό αποτέλεσμα που απαιτείται. Άφησε επίσης αιχμές για την πρόβλεψη του νομικού πλαισίου της Digea να μην καλύπτει τις απομακρυσμένες περιοχές, λέγοντας πως «αυτοί που ‘’πουλούσαν πατρίδα’’, υποτίμησαν αυτές τις περιοχές».

«Επιλύθηκε μια απαράδεκτη κατάσταση για τους ανθρώπους που πλήρωναν την ΕΡΤ χωρίς να έχουν πρόσβαση»

17pappas diloseisΜετά από μια σύντομη συνομιλία με τον Αντιδήμαρχο Σταυρούπολης και τα στελέχη της περιοχής ο κ. Παππάς μετέβη συνοδευόμενος από τον κ. Παπαδόπουλο και τους βουλευτές Στ. Γιαννακίδη και Γρ. Στογιαννίδη και τον γραμματέα της Νομαρχιακής Γ. Χατζηθεοδώρου, κάτω από την οικία του κ. Βασιλειάδη, στο σπίτι του οποίου τοποθετήθηκε η πρώτη εγκατάσταση δορυφορικής κεραίας. «Ήταν μια απαράδεκτη κατάσταση που προέκυψε από την αεροπειρατεία που έγινε στη χώρα μας πριν λίγα χρόνια για να περάσει το φάσμα στη γνωστή ιδιωτική εταιρεία, κίνηση στην οποία εντασσόταν και το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ» τόνισε ο υπουργός. «Για την ΕΡΤ οι άνθρωποι που ζουν εδώ πληρώνουν ανταποδοτικό τέλος και δεν είχαν τη δυνατότητα να ακούν ούτε καν την ελληνική γλώσσα» συμπλήρωσε ο ίδιος αναφέροντας: «Δεν υπάρχουν περιοχές που είναι σβησμένες από τον τηλεοπτικό χάρτη. Η Ελλάδα ως χώρα δημοκρατική και κοινωνία ευαίσθητη δεν αφήνει κανένα Έλληνα πίσω σε σχέση με τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών».

Διαπραγμάτευση, γαλλικές εκλογές και στάση Τραμπ για ΔΝΤ στις ερωτήσεις

17pappas stratosΣε ερωτήσεις που έγιναν προς τον υπουργό στο πλαίσιο των δηλώσεών του, τέθηκε και το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όπως σημείωσε ο κ. Παππάς, δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος για καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. «Μόνο πολιτικές σκοπιμότητες θα μπορούσαν να τις καθυστερήσουν, αλλά και αυτές φαίνεται ότι κάμπτονται και δεν θα επικρατήσουν», τόνισε ο υπουργός. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Με τα νέα δεδομένα της οικονομίας, που ήταν μια θετική έκπληξη και για εμάς, δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστερήσεις. Κανένα μέλος αυτής της κυβέρνησης ασφαλώς δεν θριαμβολογεί, αλλά δεν θα σταματήσουμε και δευτερόλεπτο να λέμε ότι η ελληνική οικονομία δείχνει όλα τα μακροικονομικά σημάδια για να περάσει στη σφαίρα της δίκαιης και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Έχει καταρριφθεί ο μύθος που λέει ότι για όλα φταίει η ελληνική πλευρά ή ότι η όποια καθυστέρηση θα φέρει περισσότερα μέτρα». Αναφερόμενος μάλιστα στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, δήλωσε: «Τώρα που η διαπραγμάτευση έχει αλλάξει πίστα, τώρα που αποτυπώθηκαν τα πραγματικά νούμερα της ελληνικής οικονομίας και πήρε ο άνεμος τις εκτιμήσεις ότι δεν θα πιάναμε τους στόχους, την προπαγάνδα ότι θα είχε ενεργοποιηθεί ο κόφτης, την προσδοκία ορισμένων για αδιέξοδο και καταστροφή, ας ξανασκεφτούν όλοι και την πολιτική τους στρατηγική. Και ακριβώς επειδή γυρίζει σελίδα και η οικονομία, βλέπετε και τα εσωτερικά προβλήματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έβαλαν όλα τους τα πολιτικά λεφτά στην πιθανότητα αδιεξόδου και πισωγυρίσματος της διαπραγμάτευσης και της οικονομίας».

Σε ερώτηση σχετικά με αναφορές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα της Ελλάδας και του ΔΝΤ, ο κ. Παππάς είπε ότι και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αναπτύσσεται ένας προβληματισμός για το ποια πρέπει να είναι η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την παρουσία και την πολιτική του ΔΝΤ. Ως προς τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο υπουργός επισήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι και το μεγάλο μάθημα του πρώτου γύρου είναι πως οι δύο κραταιές δυνάμεις του πολιτικού συστήματος (η συντηρητική παράταξη και το σοσιαλιστικό κόμμα) δεν έχουν υποψήφιο στον δεύτερο γύρο. Όσον αφορά τη στάση στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών παρατήρησε: «Αν κάποιος επιλέξει να πάει δεξιά θα κάνει τη επιλογή του μίσους, του νέου διχασμού, των νέων και μεγάλων ανισοτήτων μέσα στις κοινωνίες των νέων και μεγάλων ανταγωνισμών και συγκρούσεων μεταξύ των κρατών. Αυτή την επιλογή πρέπει να την αποτρέψουμε».

Στο καφενείο που βρέθηκε πριν τρία χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας κάθισε και ο Νίκος Παππάς

17pappas exinosΜνήμες του Μαρτίου του 2014, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Εχίνο ως υποψήφιος πρωθυπουργός, ανέσυρε η χθεσινή μετάβαση του στενού του συνεργάτη, Νίκου Παππά, στον ορεινό οικισμό όπου από το ίδιο καφενείο και την ίδια θέση συνομίλησε με τους κατοίκους, άκουσε τα προβλήματά τους και ενημέρωσε για τη νέα δυνατότητα δωρεάν προμήθειας εξοπλισμού τηλεοπτικής κάλυψης. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής συνοδευόταν από τους τρεις βουλευτές της Ξάνθης και τον δήμαρχο Μύκης, Τζεμήλ Καπζά, τον οποίο συνάντησε λίγη ώρα νωρίτερα στο δημαρχείο στη Σμίνθη. Τα προβλήματα και τις προτάσεις τους έθεσαν στον υπουργό κάτοικοι του χωριού που βρίσκονταν στο καφενείο και δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, όπως ο Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν (επικεφαλής ελλ. Αντιπολίτευσης), ο Γιουρούκ Σαλή και ο Χουσεΐν Μπουγιουκλού. Τον κ. Παππά καλωσόρισε και ο εργολάβος Βασίλης Σκαρλάτος με αφορμή την παρουσία του στην περιοχή λόγω της εκτέλεσης κάποιου έργου.

Θέματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής απασχολούν κυρίως τους κατοίκους

17pappas sminthiΣτα θέματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής έδωσαν περισσότερη βαρύτητα οι Εχινιώτες, που ζήτησαν μία ακόμη βάρδια για το ασθενοφόρο και καλύτερη εξυπηρέτηση από το «Βοήθεια στο Σπίτι». Ακόμη, μετέφεραν την ανησυχία τους για τη μαζική φυγή συμπολιτών τους στο εξωτερικό για εργασία, καθώς και για τα απλήρωτα εδώ και μήνες καπνά που έδωσαν στην Καπνική Μιχαηλίδη. Ανέδειξαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι δασικοί χάρτες σε καπνοπαραγωγούς λόγω της έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας, ενώ για ακόμη μία φορά υπογραμμίστηκαν τα ζητήματα δόμησης που υπάρχουν στον οικισμό λόγω έλλειψης πολεοδομικού σχεδίου. Δεν έλειψαν βέβαια και τα παράπονα για τις καθυστερήσεις στην Πολεοδομία Ξάνθης ως προς τη διαδικασία έκδοσης αδειών. Επίσης, τέθηκε εκ νέου ως αίτημα η λειτουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων καθώς και η δυνατότητα προμήθειας κρέατος halal.

Ο δήμος Μύκης πυρήνας της όλης πρωτοβουλίας του υπουργείου

Ο υπουργός εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στον οικισμό, σχολιάζοντας εύστοχα ότι είναι ο πρώτος υπουργός που επισκέπτεται τον Εχίνο σε μη προεκλογική περίοδο. «Μαζί με τη χώρα που αλλάζει σελίδα, να αλλάξουμε κι εμείς την αντίληψη για τις περιοχές που ήταν μέχρι σήμερα σε εγκατάλειψη», σημείωσε ο κ. Παππάς ενημερώνοντας σχετικά με την άμεση και δωρεάν δυνατότητα πρόσβασης στα ελληνικά δημόσια και ιδιωτικά κανάλια. Τόνισε τις προοπτικές της περιοχής, αναδεικνύοντας ως κρισιμότερους παράγοντες την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην πρωτογενή παραγωγή καθώς και τη συνένωση δυνάμεων. Στις ερωτήσεις των κατοίκων διευκρίνισε ότι πρώτα λύνεται το θέμα με τα πανελλαδικά κανάλια και σε δεύτερο χρόνο θα δρομολογηθεί και η πρόσβαση στα περιφερειακά. Υπογράμμισε δε, ότι ο δήμος Μύκης αποτελεί πυρήνα της όλης πρωτοβουλίας του υπουργείου, καθώς το 1/3 του συνόλου του εξοπλισμού προορίζεται για τους κατοίκους του δήμου. Συμπληρωματικά, ο κ. Καπζά ενημέρωσε ότι ξεκίνησε ήδη η διαδικασία και από την Παρασκευή θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις, προκειμένου οι κάτοικοι να κάνουν τις αιτήσεις τους.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…