Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Μετασεισμικές δονήσεις» στην ΔΗΣΥ από το ΠΑΣΟΚ

«Μετασεισμικές δονήσεις» στην ΔΗΣΥ από το ΠΑΣΟΚ

0
pasok neo

Γραμματέας Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ Σ. Ξεκαλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λειτουργεί με διορισμένους». Υπέρ ανοιχτού συνεδρίου ο γραμματέας της Ν.Ε. Ξάνθης Α. Αντωνιάδης

Στην γραμμή Ανδρουλάκη – Ξεκαλάκη ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ στην Ξάνθη Χ. Γκαρμπούνης – Σ. Ξυνίδης, ΚΙΔΗΣΟ Ξάνθης: Είναι ένα εσωτερικό ζήτημα του ΠΑΣΟΚ. Δεν νομίζω ότι αυτά επηρεάζουν το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Σε δίνη εσωστρέφειας, ρήξης και εσωκομματικού διχασμού έχει εισέλθει το ΠΑΣΟΚ μετά από την διαφοροποίηση μερίδας στελεχών από τις αποφάσεις και τις επιλογές της ηγεσίας αναφορικά με το συνέδριο της ΔΗΣΥ που έχει οριστεί στα τέλη Ιουνίου. Δεδομένου δε ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί θεμέλιο λίθο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι κλυδωνισμοί λειτουργώντας ως …ντόμινο επηρεάζουν το «οικοδόμημα» και λίγο πριν ολοκληρωθεί η θεσμική και πολιτική ενοποίησή του μέσα από ένα ιδρυτικό συνέδριο όπου θα εκφραστεί το ιδεολογικό και πολιτικό του στίγμα. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ και η πρόεδρος κα Φώφη Γεννηματά ανακοινώνει έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για τον Σεπτέμβριο σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση και να πέσουν οι τόνοι οι …μετασεισμοί έχουν ήδη επηρεάσει την ΔΗΜΑΡ ενώ το ΚΙΔΗΣΟ προς το παρόν παρατηρεί τις εξελίξεις καθώς και οι άλλες Κινήσεις που έχουν ενταχθεί στην ΔΗΣΥ.

xekalakisΣ. Ξεκαλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να λειτουργεί με διορισμένους»

Μιλώντας στο «Ε» ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κ. Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος μαζί με τους ευρωβουλευτές Νίκο Ανδρουλάκη και Εύα Καϊλή διαφώνησαν με την κα Γεννηματά, η οποία απάντησε με αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του κ. Ξεκαλάκη, ρίχνει το… γάντι λέγοντας πως: «Έχω εκλεγεί γραμματέας από την Κεντρική Επιτροπή και παραμένω», ενώ στην συνέχεια επικροτεί την απόφαση της προέδρου για έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: «Αυτό που προτείναμε ήταν να οδηγηθούμε σ’ ένα δημοκρατικό συνέδριο της ΔΗΣΥ , ανοιχτό στην κοινωνία χωρίς νόθευση από διορισμένους συνέδρους. Λέω «ναι» σε ένα συνέδριο δημοκρατικό, διαφανές και ανοιχτό στην κοινωνία, όπου όλοι οι σύνεδροι θα είναι εκλεγμένοι από την κοινωνική βάση της παράταξης Αλλά, «όχι» στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης. «Όχι» στο καθεστώς δημιουργικής ασάφειας. «Όχι» στην ενοχοποίηση της διαφωνίας. «Όχι» στις διαρροές εναντίον συντρόφων που όταν το ΠΑΣΟΚ έδινε τη μάχη της κοινοβουλευτικής του επιβίωσης, ήταν στη πρώτη γραμμή. Δεν λύνονται έτσι οι πολιτικές διαφορές στα δημοκρατικά κόμματα.Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να λειτουργεί με διορισμένους. Το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει σύμφωνα πάντα με το καταστατικό. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να συγκαλέσει τα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος.».

antoniadis anestisΥπέρ ανοιχτού συνεδρίου ο γραμματέας της Ν.Ε. Ξάνθης Α. Αντωνιάδης

Να μπει τέλος στην εσωστρέφεια που ταλανίζει το ΠΑΣΟΚ μετά τα γεγονότα του Σαββάτου ζητά ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Ανέστης Αντωνιάδης: «Η πρόεδρός μας η κα Γεννηματά πρέπει να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια. Πρέπει άμεσα να χαμηλώσουν οι τόνοι και να οδηγηθούμε σε ένα ανοιχτό συνέδριο ώστε να δημιουργηθεί ένας πολιτικός φορέας που θα έχει έρεισμα στην κοινωνία και θα εκφράσει το χώρο του κέντρου. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ρευστότητα και αυτό λειτουργεί εις βάρος της όλης προσπάθειας».

garmpounisΣτην γραμμή Ανδρουλάκη – Ξεκαλάκη ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ στην Ξάνθη Χ. Γκαρμπούνης

Στην γραμμή Ανδρουλάκη – Ξεκαλάκη εντάσσεται και ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ στην Ξάνθη Χρήστος Γκαρμπούνης: «Προσωπικά είμαι υπέρ της πρότασης που εξέφρασαν οι κύριοι Ανδρουλάκης – Ξεκαλάκης για ανοιχτό συνέδριο και μάλιστα μαζί με άλλα 20 στελέχη της ΔΗΜΑΡ πρόκειται να την θέσουμε σε ψηφοφορία στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 13 Μαΐου. Για να προχωρήσει το εγχείρημα χρειάζεται πολιτική υπέρβαση και υπέρβαση προσώπων. Δεν πρέπει να υπερισχύσει η λογική της επιβίωσης κάποιων. Διαφορετικά θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό».

xinidisΣ. Ξυνίδης, ΚΙΔΗΣΟ Ξάνθης: Είναι ένα εσωτερικό ζήτημα του ΠΑΣΟΚ Δεν νομίζω ότι αυτά επηρεάζουν το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Δεν κινδυνεύει το εγχείρημα της ΔΗΣΥ εκτιμά εκπρόσωπος του ΚΙΔΗΣΟ στην Ξάνθη Σωκράτης Ξυνίδης: «Δεν νομίζω ότι αυτά που συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ επηρεάζουν το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σας θυμίζω ότι και σε μας στο ΚΙΔΗΣΟ όταν τέθηκε το θέμα της συμμετοχής μας στην ΔΗΣΥ υπήρξαν αντιδράσεις. Πολλά στελέχη τότε είχαν την άποψη ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι που δημιουργήθηκε το Κίνημα ξέχωρα από το ΠΑΣΟΚ. Όμως επειδή βάλαμε την αναγκαιότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας να εκφραστεί αυτός ο χώρος του κέντρου και της φιλελεύθερης αριστεράς και όχι από ψευδεπίγραφα όπως αυτά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από ανθρώπους που ανήκουν σ’ αυτή την πολιτική κατηγορία, δεν νομίζω πως αυτά τα επιμέρους περιστατικά τα οποία γίνονται στα εσωτερικά του κάθε κόμματος μπορούν να επηρεάσουν το όλο εγχείρημα. Εμείς δεν ανακατευόμαστε ως Κίνημα. Είναι ένα εσωτερικό ζήτημα του ΠΑΣΟΚ το οποίο νομίζω πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ξεπεραστεί. Σε γενικές γραμμές έχουν ενδιαφέρον οι διεργασίες που γίνονται ακόμη και αν είναι σε μια αρνητική έκφανση όπως αυτή. Διότι ίσως προδίδουν μελλοντικές εξελίξεις για τη δημιουργία φορέων που θα παίξουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις». Συνεχίζοντας την πολιτική του ανάλυση ο κ. Ξυνίδης σημειώνει πως λίγο πολύ πρόκειται για παιχνίδια εξουσίας καθώς: « Με δεδομένο ότι με βάση το εκλογικό σύστημα που έχει ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση θα υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας πάρα πολύ σύντομα, άρα πολλοί έχουν λόγους να σκέφτονται ποια είναι τα ενδεχόμενα σχήματα που θα συνεργαστούν στο μέλλον και να βάζουν τα πιόνια στην σκακιέρα τώρα . Ενδεχόμενα λοιπόν κάποιες τέτοιες κινήσεις να σχετίζονται και γι αυτό το λόγο χρειάζονται μια ανάλυση και μια παρακολούθηση αυτών». Αναφορικά με το τι θέλουν στο ΚΙΔΗΣΟ και πως τοποθετούνται στην πρόταση Ανδρουλάκη – Ξεκαλάκη ο κ. Ξυνίδης ξεκαθαρίζει: «Συμφωνήσαμε με την κα Γεννηματά εξ αρχής ότι αυτό το συνέδριο δεν μπορεί να είναι συνέδριο μηχανισμών και εκλογομαγειρευτικό όπως γινόταν τις άλλες φορές. Είναι μεγάλη αναγκαιότητα να εκφραστεί πολιτικά το στίγμα αυτού του χώρου. Αλλά λέμε όχι στην πρόταση Ανδρουλάκη στην λογική δηλαδή να βγούμε από τα όρια της ΔΗΣΥ ως έχει σήμερα και να καλέσουμε οποιονδήποτε σε μια κατεύθυνση για να την ξαναδημιουργήσουμε από την αρχή ενώ ο δρόμος που έχει επιλεχθεί είναι ότι το όχημα είναι η ΔΗΣΥ και είναι ανοιχτές οι πόρτες να ταυτιστεί μαζί της όποιος επιθυμεί για να προχωρήσουμε μαζί με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Συνεπώς αυτό που λέμε είναι ένα ανοιχτό συνέδριο θέσεων, ένα συνέδριο να στείλει το μήνυμα στην κοινωνία που θα λέει ότι αυτός ο πολιτικός χώρος είναι από την Ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το φιλελεύθερο κέντρο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Σε καθαρά θεσμικό πλαίσιο και σε μάλλον χαμηλούς τόνους κυμάνθηκε η ομιλία του Νίκου Δένδι…