Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Αμερικανική Γωνιά Ξάνθης γίνεται και επίσημα Youth Lab

Η Αμερικανική Γωνιά Ξάνθης γίνεται και επίσημα Youth Lab

0
youth lab egkainia

Εγκαινιάστηκε ο νέος, σύγχρονος χώρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ξάνθης, με πολλαπλές δυνατότητες για μαθητές και φοιτητές

Την κορδέλα έκοψε η Πρόξενος της Αμερικής στην Θεσσαλονίκη Rebecca Fong – Ευχές μέσω Skype από τον Πρέσβη της Αμερικής ώστε να αποτελέσει έμπνευση για τους νέους της Θράκης

Η Αμερικανική Γωνιά Ξάνθης μεγάλωσε και από χθες το απόγευμα είναι και επίσημα πλέον το Youth Lab της πόλης. Ένα νεανικό εργαστήρι με νέα παιδιά για νέους ανθρώπους, κυρίως μαθητές και φοιτητές, που ήδη βρίσκουν εκεί πρόσβαση στην τεχνολογία και την πρωτοπορία, μέσω της επαφής με την ρομποτική, τον τρισδιάστατο εκτυπωτή και τα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα που ‘’τρέχουν’’ τους τελευταίους τρεις μήνες. Στον χώρο του Δημοτικού Αμφιθεάτρου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των φορέων που συνεργάστηκαν για την ‘’μεταμόρφωση’’ ενός τμήματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ξάνθης. Θυμίζουμε ότι η Αμερικανική Γωνιά Ξάνθης ήταν από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν το 2004, προσφέροντας κυρίως ξενόγλωσσους τίτλους βιβλίων σε μία γωνιά της Βιβλιοθήκης. Η γωνιά μεγάλωσε, επεκτάθηκε και πλέον λειτουργεί εντός της δανειστικής βιβλιοθήκης του δήμου ως Youth Lab.

55 προγράμματα με 2.900 άτομα, ενώ το επισκέφτηκαν 9.500 άτομα σε 3 μήνες

youth lab snyderΣτην εκδήλωση ήταν παρόντες εκπρόσωποι της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, η Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη Rebecca Fong, ο εκπαιδευτικός ακόλουθος της Πρεσβείας Mike Snyder, υπηρεσιακοί των τμημάτων της Πρεσβείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, εκπρόσωποι του Δήμου και του Κέντρου Πολιτισμού, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Πρωτοσύγκελος π. Σωφρόνιος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, εκπρόσωπος του Διοικητή του Δ’ ΣΣ και του Πρύτανη του ΔΠΘ, καθώς και πολλοί φοιτητές και μαθητές με τους γονείς τους, οι οποίοι συμμετέχουν στα προγράμματα του Youth Lab. Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, Πασχάλης Λύρατζης, ευχαρίστησε όλο το προσωπικό της Αμερικανικής Πρεσβείας για την αγαστή συνεργασία, ιδιαιτέρως όμως και τον κ. Mike Snyder, όπως και την διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού και υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, Σοφία Αμπεριάδου. Μέσω Skype χαιρέτισαν την εκδήλωση τόσο ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, που βρισκόταν σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, όσο και ο Πρέσβης της Αμερικής στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί την Ξάνθη. Ο κ. Δημαρχόπουλος τόνισε ότι και ο ίδιος εξεπλάγη με τους αριθμούς που έχει καταγράψει μέσα στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας του το Youth Lab Ξάνθης, σημειώνοντας ότι πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται 55 προγράμματα στα οποία συμμετείχαν 2.900 άτομα, ενώ συνολικά έχουν επισκεφθεί τον χώρο 9.500 μικροί και μεγάλοι. Ευχαρίστησε, επίσης, προσωπικά όλους τους εμπλεκόμενους και ιδιαίτερα το τεχνικό τμήμα της Αμερικανικής Πρεσβείας, που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσε την μελέτη ανακαίνισης και αναμόρφωσης του χώρου της βιβλιοθήκης. Δεν παρέλειψε ο ίδιος να ευχαριστήσει τον Δημήτρη Γιαννακούδη, συντονιστή και πρωτεργάτη του Youth Lab, ο οποίος εισέπραξε το θερμότερο χειροκρότημα των παρισταμένων.

Ένας πυρήνας δημιουργικότητας και καινοτομίας για τους νέους της Θράκης

youth lab xenagisiΟ Πρέσβης κ. Pyatt ευχαρίστησε προσωπικά όλους τους εμπλεκόμενους για την ‘’μεταμορφωτική’’ δουλειά που έκαναν, καθώς και το Ινστιτούτο Σμισθόνιαν (Smithsonian Institute), το μεγαλύτερο δημόσιο ίδρυμα των ΗΠΑ, το οποίο υπέβαλε την πρόταση. Ευχή του Πρέσβη είναι να αποτελέσει το Youth Lab πηγή έμπνευσης των νέων της Θράκης για μια καλύτερη μελοντικά Ελλάδα όπως όλοι ελπίζουν, να γίνει εργαλείο ενίσχυσης της φιλοσοφίας των νεοφυών επιχειρήσεων που έχει δημιουργηθεί μέσα σε μια παγκόσμια ενωμένη οικονομία και να είναι ο πρεσβευτής της αμερικανικής κουλτούρας και δημιουργικότητας στην περιοχή. Επανέλαβε αυτό που τόνισε και κατ’ ιδίαν στον Δήμαρχο Ξάνθης, ότι επιθυμεί το Youth Lab της Ξάνθης να είναι το ‘’προπύργιο’’ των αντίστοιχων δομών στην Ελλάδα, λόγω και της πολυπολιτισμικής κουλτούρας της Θράκης, που συγγενεύει με αυτήν των ΗΠΑ. Η Πρόξενος κα Rebecca Fong επέλεξε να μιλήσει στα ελληνικά, σκορπώντας χαμόγελα και προκαλώντας το χειροκρότημα του κόσμου. Ευχαρίστησε και αυτή με την σειρά της τον δήμο Ξάνθης για την συνεργασία και ευχήθηκε να αποτελέσει έναν πνευματικό δεσμό με τις ΗΠΑ. Ακολούθησαν τα εγκαίνια του νέου χώρου και η κοπή της κορδέλας από την κα Fong και τον κ. Λύρατζη, ενώ οι νέοι που δραστηριοποιούνται στο Youth Lab ξενάγησαν την Πρόξενο και τους καλεσμένους στα τμήματα ρομποτικής και στα δημιουργήματα του τρισδιάστατου εκτυπωτή.

 

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

 

chdiafonidis@empros.gr

youth lab omada

 

 

youth lab pinakes

youth lab diadromos

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…