Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρωταγωνιστής σε «θερμό» επεισόδιο με Σκουρλέτη ο πρόεδρος της ΠΕΔ – ΑΜΘ

Πρωταγωνιστής σε «θερμό» επεισόδιο με Σκουρλέτη ο πρόεδρος της ΠΕΔ – ΑΜΘ

0
kede

«Δεν θα πας πουθενά», του είπε ενώ αποχωρούσε ο υπουργός. Λίγο αργότερα μιλώντας στην σύσκεψη της ΚΕΔΕ ζήτησε την παραίτησή του

Κορυφώνεται η πολιτική κόντρα των γαλάζιων δημάρχων με την κυβέρνηση με αφορμή τις αλλαγές του Καλλικράτη. Στο κλίμα της σύσκεψης μας μεταφέρει ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γ. Τσιτιρίδης

Κορυφώνεται η κόντρα των «γαλάζιων» δημάρχων της ΚΕΔΕ με τον υπουργό ΥΠΕΣ Πάνο Σκουρλέτη, μετά την χθεσινή «παράσταση» στο υπουργείο και στο «θερμό» επεισόδιο που έλαβε χώρα, όπου πρωταγωνίστησε ο πρόεδρος την ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Ευάγγελος Λαμπάκης. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος της έκτακτης σύσκεψης της ΚΕΔΕ όπου πήραν μέρος περίπου 200 δήμαρχοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία «γαλάζιοι» και «πράσινοι». Είναι αυτοί άλλωστε που αντιδρούν στις αλλαγές που προωθεί το ΥΠΕΣ στο νόμο του Καλλικράτη και κυρίως στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και την καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Στην σύσκεψη πήραν μέρος άπαντες οι δήμαρχοι του νομού μας, όπως επίσης και στην πορεία που πραγματοποίησε από το ξενοδοχείο «Τιτάνια» έως το υπουργείο προκειμένου να συναντήσουν τον υπουργό.

Στο κλίμα της σύσκεψης μας μεταφέρει ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γ. Τσιτιρίδης

Στο κλίμα της σύσκεψης μας μεταφέρει ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, ο οποίος αναφέρει πως εκτός από το ζήτημα του εκλογικού νόμου, συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η περικοπή των πόρων και η αναντίστοιχη αύξηση των αρμοδιοτήτων στους δήμους και σε συνδυασμό με την παύση των προσλήψεων δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στους δήμους καθώς και το ζήτημα του θεσμού του Εκτελεστικού Γραμματέα και οι αρμοδιότητες του να επιβλέπει την διοίκηση του δήμου, που εισάγει το νομοσχέδιο. Και σ’ αυτό αντιδρούν οι δήμαρχοι καθώς το θεωρούν ως μια προσπάθεια να ελέγξει η κεντρική διοίκηση την τοπική αυτοδιοίκηση καθότι ο γραμματέας θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Τσιτιρίδης στην σύσκεψη τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης, καθώς και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Στη σύσκεψη δεν συμμετείχαν πολιτικά πρόσωπα.

Λαμπάκης, απευθυνόμενος σε Σκουρλέτη : «Δεν θα πας πουθενά»

Έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά έχει λάβει η αντιπαράθεση και με δεδομένο ότι και η ηγεσία της ΝΔ, έχει απορρίψει τις προτάσεις του υπουργείου για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι αποφάσισαν να τραβήξουν στα άκρα το σχοινί. Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο που ακολουθεί όπως το καταγράφει η ιστοσελίδα της αυτοδιοίκησης (aftodioikisi.gr).Συγκεκριμένα αναφέρει: Η όξυνση των σχέσεων, αποτυπώθηκε και σήμερα στην έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ του υπουργού κ. Πάνου Σκουρλέτη και«γαλάζιων» δημάρχων με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Αιτία της συγκεκριμένης εξέλιξης, αποτέλεσε το γεγονός ότι εντός της αίθουσας που είχε οριστεί να γίνει η συνάντηση, βρέθηκαν περίπου 50 δήμαρχοι, οι οποίοι συμμετείχαν και στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ που είχε ξεκινήσει από το πρωί, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων πρόσκεινται πολιτικά στη ΝΔ. Όταν ο κ. Σκουρλέτης, μπήκε στην αίθουσα και είδε τον όγκο της αντιπροσωπείας, αρνήθηκε να παρακαθίσει και ανέφερε ότι είχε συμφωνηθεί να γίνει συνάντηση μόνο με το προεδρείο της ΚΕΔΕ. Η ένταση κορυφώθηκε όταν κάποιοι από τους δημάρχους, άρχισαν να τραβούν με τα κινητά τους τηλέφωνα, τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος αποχωρούσε. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Ευάγγελος Λαμπάκης, απευθυνόμενος στον κ. Σκουρλέτη του είπε: «Δεν θα πας πουθενά». Ακολούθησε οχλοβοή από τους δημάρχους, οι οποίοι με γιουχαΐσματα και συνθήματα(!) διαμαρτύρονταν στον κ. Σκουρλέτη, με τον υπουργό τελικά να αποχωρεί από την αίθουσα».

Ο Λαμπάκης ζήτησε την παραίτηση του Σκουρλέτη

Να σημειώσουμε πως αμέσως μετά αποχώρησαν και οι δήμαρχοι οι οποίοι και συνέχισαν – πολύ λιγότεροι όμως – την σύσκεψη στο ξενοδοχείο. Ο κ. Λαμπάκη από το βήμα της σύσκεψης και με αφορμή το επεισόδιο κατήγγειλε ότι δέχτηκε σπρωξιές από τον κ. Σκουρλέτη και τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του και ζήτησε την παραίτησή του:«Όταν πήγαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα με έσπρωξε τόσο ο υπουργός όσο και ο διευθυντής του. Αν δεν ζητήσουμε τώρα την παραίτηση του πότε θα την ζητήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπάκης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…