Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Επιτυχία, η επίγευση του «Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2017»

Επιτυχία, η επίγευση του «Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2017»

0
karnavali 2017

30% περισσότερο κόσμο από πέρσι. «Τρίβουν τα χέρια τους» οι επαγγελματίες στην εστίαση. Κάνουν λόγο για στροφή στον ποιοτικό τουρισμό

Παρέλαση έκαναν και οι Εφοριακοί- Εντατικοί και εξονυχιστικοί έλεγχοι. Δεν σημειώθηκαν αξιοσημείωτες παραβάσεις ούτε έκτροπα

Ικανοποίηση επικρατεί στους διοργανωτές του «Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2017» αλλά και σ’ όλους τους εμπλεκόμενους άμεσα ή έμμεσα με το θεσμό σ’ ότι αφορά την υπεραξία που αποτυπώθηκε σ’ όλο το φάσμα του οικονομικού ιστού της πόλης με έμφαση την εστίαση αλλά και την εμπορική δραστηριότητα.

Η πρώτη αριθμητική αποτίμηση:30% περισσότερο κόσμο από πέρσι

Ικανοποίηση από την προσέλευση του κόσμου εξέφρασε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Πασχάλης Λύρατζης, σημειώνοντας πως ξεπέρασε τις τρεις προηγούμενες χρονιές και σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις υπολογίζεται σε αύξηση 30%. Ενδεικτικό – όπως είπε – είναι ότι το ΚΤΕΛ Ξάνθης μίσθωσε 30 λεωφορεία για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που έφευγε το βράδυ της Κυριακής. Χαρακτηριστικό επίσης είναι – σύμφωνα με άλλες πηγές – στο αεροδρόμιο ήταν σταθμευμένα τουλάχιστον 200 λεωφορεία με ξένες πινακίδες εκ των οποίων τα 100 και πλέον ήταν από Τουρκία ενώ οι ουρές των Ι.Χ. αυτοκινήτων την Κυριακή από την ανατολική είσοδο της πόλης έφτανε μέχρι το Κουτσό. Ο κ. Λύρατζης επιφυλάχτηκε να αναφέρει αριθμούς πριν ενημερωθεί από την Τροχαία ωστόσο εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση τόσο από την προσέλευση όσο και από την ομαλή έκβαση της παρέλασης κατά την διάρκεια της οποίας δεν σημειώθηκαν έκτροπα και ακρότητες από τους καρναβαλιστές παρότι ήταν έκδηλη η… διονυσιακή επιρροή σε κέφι και μπρίο: «Το Καρναβάλι μας μεγάλωσε πολύ, ξεπέρασε τις δυνατότητές μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσουμε τις υποδομές μας σ’ όλα τα επίπεδα. Είχαμε φέτος πάρα πολύ κόσμο απ’ όλη την Ελλάδα και τις γειτονικές μας χώρες . Είχαμε ακόμη αφίξεις απ’ την Γερμανία την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είμαι επίσης πολύ ικανοποιημένος από την παρέλαση. Παρέλασαν 10.000 καρναβαλιστές και δεν σημειώθηκαν έκτροπα. Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση απ’ όλες τις απόψεις συν το γεγονός ότι είχαμε και σύμμαχο τον καιρό».

«Μελανό» σημείο η διακοπή της ζωντανής μετάδοσης από την Ετ3 προς χάριν του Άρη

Ωστόσο ο κ. Λύρατζης παραδέχθηκε ότι το μόνο «μελανό» σημείο ήταν η απότομη διακοπή της ζωντανής μετάδοσης από την Ετ3 στις 3.00 μ.μ μετά από 1.30 ώρα κάλυψη για να μεταδώσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Άρη. Όπως ανέφερε ο κ. Λύρατζης ζήτησε εξηγήσεις από την Ετ3 και του είπαν πως είχαν συμβατική δέσμευση να μεταδώσουν τον αγώνα και παρότι ζήτησαν από την ΠΑΕ του Άρη να μεταθέσει για 1 ώρα αργότερα την έναρξη του αγώνα, αυτή δεν το δέχθηκε. Ωστόσο όπως είπε ο κ. Λύρατζης η Ετ3 δεν μπήκε καν στον κόπο να τον ενημερώσει εγκαίρως.

30 διακομιδές στον νοσοκομείο για μέθη και ένα καρδιολογικό επεισόδιο

Μείωση των περιστατικών διακομιδής στο νοσοκομείο σε σχέση με άλλες χρονιές παρατηρεί ο υπεύθυνος των Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού κ. Ξανθόπουλος Λεωνίδας. Συγκεκριμένα αντιμετωπίστηκαν 30 περιστατικά τα περισσότερα μέθης σε νεαρά άτομα τα οποία και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Υπήρξε επίσης ένα περιστατικό με καρδιολογικά συμπτώματα που διακομίστηκε, άλλα με διαστρέμματα ή τραυματισμό με γυαλί που παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από την βάση των Σαμαρειτών στην πλατεία αλλά και στο γήπεδο του ΑΟΞ όπου καταλήγει η παρέλαση.

Στροφή στον ποιοτικό τουρισμό – «Τρίβουν τα χέρια τους» οι επαγγελματίες στην εστίαση

«Τρίβουν τα χέρια τους» οι επαγγελματίες στην εστίαση από καφέ – μπαρ έως ταβέρνες, ταχυφαγεία και γυράδικα. «Φέτος πήγαμε πάρα πολύ καλά. Ευχαριστούμε τον δήμο, τον Κέντρο Πολιτισμού, την Περιφέρεια, τους συλλόγους για την τρομερή επιτυχία του φετινού καρναβαλιού. Είχαμε τουλάχιστον 30% περισσότερο κόσμο και αυτό που παρατηρήσαμε ήταν ότι έγινε μια στροφή στον ποιοτικό τουρισμό. Είχαμε κόσμο που έμπαινε στα μαγαζιά, στις καφετέριες στις ταβέρνες και έκανε τζίρο. Φέτος περιορίστηκε το φαινόμενο του ποτού από το περίπτερο λόγω της απαγόρευσης των ποτών αλλά και την πολύ καλή αστυνόμευση. Είχαμε πάνω από 10.000 τούρκους επισκέπτες το τριήμερο και οι Τούρκοι ξοδεύουν για φαγητό , άφησαν λεφτά στην πόλη», τονίζει ο πρόεδρος των καφέ μπαρ κ. Ανδρέας Ιντζές. Αναφορικά με φαινόμενα αισχροκέρδειας ο κ. Ιντζές είπε πως τα μαγαζιά δέχτηκαν πολλούς ελέγχους και δεν γνωρίζει για περιστατικά ακραίων παραβάσεων. Να σημειώσουμε πως είσοδο 10 ευρώ είχαν όλα τα μαγαζιά της λεγόμενης «παραλίας».

Εντατικοί και εξονυχιστικοί έλεγχοι από Εφορία

Κυριολεκτικά παρέλαση ελεγκτών δέχτηκαν το τριήμερο τα μαγαζιά της πόλης. Εκτός από τα κλιμάκια της τοπικής ΔΟΥ – σύμφωνα με πληροφορίες – ελέγχους διενεργούσαν και κλιμάκια ΔΟΥ γειτονικών νομών. Έτσι τα μαγαζιά της Ξάνθης δέχτηκαν κυριολεκτικά αλλεπάλληλους ελέγχους για φορολογικές παραβάσεις – αλλά όπως ενημερωθήκαμε αρμοδίως δεν καταγράφηκαν ακραίες περιπτώσεις. Έλεγχο όμως διενήργησαν τα κλιμάκια και στο πλανόδιο εμπόριο σε συνεργασία με την αστυνομία και όπως ανακοινώθηκε συνελήφθη το Σάββατο το μεσημέρι, στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ξάνθης, 40χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για άσκηση πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου χωρίς άδεια. Συγκριμένα πουλούσε φρούτα τα οποία κατασχέθηκαν (306 κιλά) ενώ επιβλήθηκε στον δράστη το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο. Να σημειώσουμε ωστόσο πως η Μ. Καραολή αλλά και η Βασ. Κωνσταντίνου το Σάββατο θύμιζε παζάρι από τους μικροπωλητές που πωλούσαν αποκριάτικα είδη.

Οι έλεγχοι του Τμήματος εμπορίου σταμάτησαν την Παρασκευή

Μέχρι την Παρασκευή και σε εργάσιμες ώρες μόνο διενήργησε ελέγχους το κλιμάκιο του Τμήματος Εμπορίου σε καταστήματα διατροφικού αντικειμένου. Όπως μας ενημέρωσε η προϊσταμένη του Τμήματος κα Κασάπη δεν καταγράφηκαν παραβάσεις και έγιναν μόνο συστάσεις από τα κλιμάκια. Ωστόσο το Σαββατοκύριακο δεν έγινε κανένας έλεγχος από το τμήμα Εμπορίου ή τα ΚΕΛΑΥΕ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

kyries

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…