Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ερυθρά θάλασσα» στον Αη Γιάννη

«Ερυθρά θάλασσα» στον Αη Γιάννη

0
ai giannis 1

Κόκκινο κύμα στην παραλία – Το είδαν συμπολίτες μας την Κ. Δευτέρα.Ειδοποιήθηκε χθες το Λιμενικό όμως δεν βρέθηκε η κόκκινη κηλίδα

Μάλλον πρόκειται για φυτοπλαγκτόν, εικάζουν από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος Ξάνθης . «Κόκκινος» και ο Θερμαϊκός

Ένα παράξενο θέαμα αντίκρισαν συμπολίτες μας που έτυχε να κάνουν βόλτα στην παραλία του Αη Γιάννη την Καθαρά Δευτέρα και ανήσυχοι και προβληματισμένοι ανήρτησαν φωτογραφίες σε Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα – όπως διακρίνεται και στις φωτογραφίες –αντίκρισαν μια κόκκινη θάλασσα σαν …ματωμένη!

Ειδοποιήθηκε χθες το Λιμενικό όμως δεν βρέθηκε η κόκκινη κηλίδα

Όπως μας πληροφόρησε ο Υπολιμενάρχης κ. Α. Κυλίτσης στο Λιμεναρχείο έγινε η γνωστοποίηση του συμβάντος χθες Τρίτη 28 Φεβρουαρίου και άμεσα εστάλη κλιμάκιο για να διερευνήσει στο σημείο εκείνο και να συλλέξει τυχόν δείγματα για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Όμως δεν υπήρχε πλέον η κόκκινη κηλίδα και κατά συνέπεια το συμβάν θεωρείται λήξαν.

Μάλλον πρόκειται για φυτοπλαγκτόν, εικάζουν από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος Ξάνθης

Το «Ε» επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της Διεύθυνση Περιβάλλοντος κ. Γιαννόπουλο προκειμένου να εκφράσει την άποψή του από πού μπορεί να προήλθε αυτό τα κόκκινο χρώμα, ωστόσο επειδή δεν είχε δείγματα μόνο εικασίες μπόρεσε να κάνει. Ειδικότερα όπως ανέφερε το φαινόμενο αυτό είχε παρατηρηθεί και πριν 3 χρόνια στην περιοχή των Μαγγάνων. Απέκλεισε το γεγονός να οφείλεται σε μόλυνση από διαρροή πετρελαίου ή άλλης ρυπογόνου ουσίας, όπως βιομηχανικά κατάλοιπα γιατί όπως σημείωσε, δεν υπάρχει έντονη βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή μας και οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στο Πόρτο Λάγος έχουν την δέουσα στεγανότητα. Είπε επίσης ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να είναι σκουριές από κάποιο πλοίο που καθάρισε τα αμπάρια του ωστόσο αυτό έχει μεγάλη ποινή αν εξακριβωθεί. Κατά συνέπεια- όπως κατέληξε – το πιθανότερο είναι να πρόκειται για φυτοπλαγκτόν.

Κόκκινος και ο Θερμαϊκός

Να σημειώσουμε πως ανάλογο φαινόμενο παρατηρήθηκε χθες και στον Θερμαϊκό κόλπο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος και βάφτηκεκόκκινος. Όπως εξήγησε ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Φυτιάνος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πρόκειται για το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας».Το συγκεκριμένο φαινόμενο προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …