Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Την άλλη Πέμπτη η προκαταρκτική εξέταση των 9 φοιτητών του ΔΠΘ

Την άλλη Πέμπτη η προκαταρκτική εξέταση των 9 φοιτητών του ΔΠΘ

0
dpth

Πήραν προθεσμία για να καταθέσουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους. Κλήθηκαν από τον Εισαγγελέα, μετά από αναφορά του καθηγητή Γ. Παύλου

Στον «ενδεικτικό κατάλογο ονομάτων» ο καθηγητής προσάπτει «κλίμα τρομοκρατίας» στους φοιτητές. Ψήφισμα κατά της ποικινοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης από τον ΣΦΠ

Για σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου αναμενόταν η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης των 9 φοιτητών του ΔΠΘ, μετά από αναφορά του καθηγητή του τμήματος ΗΜ/ΜΥ του ΔΠΘ Γ. Παύλου, ο οποίος στο κείμενό του που απέστειλε στον Εισαγγελέα, τους προσάπτει την ευθύνη για γεγονότα «τρομοκράτησης, απειλών λεκτικών, για πράξεις σωματικής βίας, στοχοποίησης, συκοφάντησης, ψευδών ειδήσεων και εν γένει για το κλίμα βίας εναντίον φοιτητών ή μελών ΔΕΠ στην Πολυτεχνική Σχολή». Οι φοιτητές πήραν προθεσμία για να καταθέσουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που εκκινήθηκε από τον Εισαγγελέα για πιθανή τέλεση αδικημάτων παράνομης βίας και απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και θα προσέλθουν για απολογία την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέραμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ, στο τμήμα ΗΜ.ΜΥ έχει προκληθεί μία οξυμένη κατάσταση ανάμεσα στον εν λόγω καθηγητή και μέλη αριστερών φοιτητικών παρατάξεων (ΕΑΑΚ, Αριστερές Κινήσεις κλπ) και αναρχικών συλλογικοτήτων, που ξεκίνησε αρχικά εξαιτίας διαμαρτυριών για τις εκπαιδευτικές μεθόδους του καθηγητή (που οδήγησε ακόμη και σε 100% αποτυχία στις εξετάσεις του μαθήματός του), αλλά και για την ακροδεξιά- εθνικοπατριωτική ρητορική του, την οποία πολλάκις επεσήμαναν φοιτητές, αλλά και καθηγητές, αλλά κορυφώθηκε στη συνέχεια με εξαιρετικά αιχμηρές αναφορές του κ. Παύλου, μέσω αλληλογραφίας που έθεσε υπόψη και του Εισαγγελέα, μέχρι και σήμερα, αλλά και με ξυλοδαρμό στον Απρίλιο του 2015 (για τον οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των τριών εξ αυτών. Τότε, από το πανεπιστήμιο διατάχθηκε και ΕΔΕ, καθώς θεωρήθηκε ότι ενδέχεται ο κ. Παύλου να εμπλέκεται ως ηθικός αυτουργός στην πρόκληση της έντασης αυτής στην φοιτητική κοινότητα.

Στις επιστολές του, που κοινοποιήθηκαν και στον Εισαγγελέα, ο κ. Παύλου κάνει λόγο για «φοιτητικό ISIS», για «συνοικία Χάρλεμ και μαφιόζους του Σικάγου» και για τη δημιουργία ενός εχθρικού κλίματος στο πανεπιστήμιο προς μελλοντικούς φοιτητές. Μάλιστα, επικρίνει και συγκεκριμένο καθηγητή που θεωρεί ότι υποκινεί και υποθάλπει αυτές τις συμπεριφορές και μάλιστα τον θεωρεί υπαίτιο για το «κλίμα τρομοκρατίας». Στη δε, τελευταία του επιστολή, επισυνάπτει «ενδεικτικό κατάλογο ονομάτων φοιτητών που ευθύνονται για το κλίμα τρομοκράτησης στο ΔΠΘ» και παραθέτει 11 ονόματα, χωρίς να επιρρίπτει σαφείς ευθύνες ή κατηγορίες. Η Εισαγγελία Ξάνθης με βάση τον κατάλογο αυτό, διενεργεί προκαταρκτική εξέταση σε βάρος 9 εξ αυτών (αφού οι άλλοι δύο δεν βρέθηκαν)

Ανάμεσα σε αυτά τα άτομα βρίσκονται συνδικαλιστές φοιτητές από αριστερές παρατάξεις και αναρχικές συλλογικότητες, που είχαν ενεργή συμμετοχή στη προετοιμασία και διεξαγωγή του αγώνα ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία.

Στο πλαίσιο αυτό ψήφισμα εξέδωσε ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνικής που τάσσεται υπέρ της αντιφασιστικής πάλης και κατά της ποινικοποίησης και την καταδίκης του συνδικαλισμού και των ριζοσπαστικών ιδεών. Ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης καταγγέλλει την προσπάθεια στοχοποίησης μελών του και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των φοιτητών. Παράλληλα, διοργανώνει για σήμερα πορεία αλληλεγγύης στις 6 το απόγευμα.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…