Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Περικοπές από την Ειδική Αγωγή και τις θεραπείες κάνει το υπουργείο Υγείας

Περικοπές από την Ειδική Αγωγή και τις θεραπείες κάνει το υπουργείο Υγείας

0
eidiki-agogi

‘’Η όποια αναπηρία και δυσκολία προσθέτει δικαιώματα και δεν αφαιρεί’’ τονίζουν γονείς, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές

Για τον ρόλο και την προσφορά της λογοθεραπείας μιλάει στο «Ε» ο λογοθεραπευτής Κώστας Θεραπίδης

Παράσταση διαμαρτυρίας αλλά και ψήφισμα έχουν προγραμματίσει να επιδώσουν σήμερα το πρωί στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ Ξάνθης οι Θεραπευτές Ειδικής Αγωγής Ξάνθης, αναφορικά με τις νέες μειώσεις στην Ειδική Αγωγή και τις περικοπές των θεραπειών στα παιδιά. Στις 16 Ιανουαρίου είχε προηγηθεί κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας από θεραπευτές και Κέντρα παροχής υπηρεσιών ειδικής αγωγής, μετά την οποία πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των διοργανωτών της κινητοποίησης, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, του προέδρου ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη και εκπροσώπων ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΓΚΑμεΑ -παρέστησαν ο αντιπρόεδρος ΕΣΑμεΑ Γρ. Λεοντόπουλος, ο πρόεδρος ΠΟΣΓΚΑμεΑ Γ. Λυμβαίος και ο γ.γ. Γ. Σπηλιώπουλος. Στόχος της συνάντησης ήταν η προσπάθεια εκατέρωθεν να βρεθεί λύση στο ζήτημα της υπογραφής σύμβασης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων υπηρεσιών ειδικής αγωγής.

Καμία κατοχύρωση δικαιωμάτων και διασφάλιση της ποιότητας των θεραπειών

therapeutes ameaΚατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Λυμβαίος εξέφρασε τη δυσφορία των γονέων και του αναπηρικού κινήματος για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μέχρι εκείνη τη στιγμή, η συζήτηση είχε αναλωθεί αποκλειστικά στη μεταξύ υπουργείου-ΕΟΠΥΥ και θεραπευτών σε δημοσιονομικά και αριθμολογιστικά ζητήματα, ενώ σχεδόν καμία αναφορά δεν είχε γίνει στα ποιοτικά στοιχεία που ενδιαφέρουν τους γονείς για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν τα παιδιά τους και σχεδόν καμία αναφορά στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς, άτομα με αναπηρία, παιδιά με αναπηρία ή/και μαθησιακές δυσκολίες. Στην παρέμβασή του έθεσε τα θέματα: της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των επαγγελματικών κλάδων όλων των θεραπευτών (αναφέροντας ως παράδειγμα τους λογοθεραπευτές, που η προσφυγή για το ΠΔ για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είναι ακόμη στο ΣτΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ποιοι τελικά δύνανται να εργαστούν και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στα παιδιά – άτομα με αναπηρία). Το θέμα των αποζημιώσεων όλων των κλάδων, που πρέπει να διασφαλίζουν την ποιότητα και την επιστημονικότητα των υπηρεσιών, δηλαδή τιμές προσαρμοσμένες στη σημερινή πραγματικότητα και όχι αυτές που ίσχυαν από εποχής νομίσματος δραχμής κ.ά.

Διαμαρτυρία σήμερα στο ΕΟΠΥΥ Ξάνθης από λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές

Εκ μέρους των Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής Ξάνθης, εκδόθηκε ανακοίνωση για την διαμαρτυρία που προτίθενται να πραγματοποιήσουν σήμερα και το ψήφισμα που θα επιδοθεί. Όπως αναφέρουν εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές της Ξάνθης: «Το Σάββατο 21/01/2017 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση και συζήτηση θεραπευτών από όλους τους κλάδους της Ειδικής Αγωγής του Νομού Ξάνθης. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση, η ανταλλαγή απόψεων και η λήψη αποφάσεων για την επιβίωση του κλάδου μας και την ενημέρωση της κοινής γνώμης με αφορμή την πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ σε σύναψη συμβάσεων. Οι επιστήμονες των κλάδων της Ειδικής Αγωγής Ομόφωνα καταλήξαμε στο ακόλουθο ψήφισμα:

1) Διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος απόδοσης δαπάνης στους δικαιούχους της ειδικής αγωγής

2) Διαβούλευση για επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας απόδοσης δαπάνης, αφού αποσαφηνιστεί, μέχρι το τέλος του 2017, η κατανομή των κονδυλίων για τις υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής στους εκάστοτε δικαιούχους

3) ΟΧΙ σε οποιαδήποτε σύμβαση, που η ΜΗ αποδοχή της αναπόφευκτα θα επιφέρει αντιπαράθεση μεταξύ θεραπευτών και οικογενειών των θεραπευόμενων, που με επιδέξιο και ύπουλο τρόπο προσπαθεί να προωθήσει ο ΕΟΠΥΥ χωρίς να υπολογίζει τον ανθρώπινο παράγοντα, υπολογίζοντας ΜΟΝΟ τον προϋπολογισμό του

4) ΟΧΙ σε οποιαδήποτε σύμβαση που θέλει να εγκλωβίσει θεραπευτές και ασφαλισμένους-γονείς σε οικονομική δυσπραγία, με μόνο στόχο τη μείωση των ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ την οποία θα επωμιστούν θεραπευτές και γονείς.

Σεβόμενοι την επιστήμη μας, τους εαυτούς μας, τον κόπο μας, προσυπογράφουμε τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελλήνιων Συλλόγων μας. Αποφασίσαμε ομόφωνα να επιδώσουμε ψήφισμα διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ Ξάνθης την Τετάρτη 25/1/2017 στις 10:00 πμ. Ζητάμε την συμπαράσταση και την παρουσία των γονέων στη διαμαρτυρία μας».

Τι είναι η λογοθεραπεία;

therapidis kostasΕξαιτίας της έωλης κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο της λογοθεραπείας γύρω από τα εργασιακά τους δικαιώματα, παρότι ως επιστήμη μετρά ήδη τρεις δεκαετίες και στην Ελλάδα λειτουργούν εδώ και 15 περίπου χρόνια τρία ανώτατα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που προσφέρουν πτυχίο λογοθεραπείας σε Πάτρα, Ιωάννινα και πρόσφατα στην Καλαμάτα, η στάση του υπουργείου Υγείας απέναντί τους δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Στο «Ε» μίλησε ο Ξανθιώτης λογοθεραπευτής Κώστας Θεραπίδης, για να μας εξηγήσει τον ρόλο και τους τομείς με τους οποίους ασχολείται η λογοθεραπευτική. Η λογοθεραπεία είναι ο παραϊατρικός επιστημονικός κλάδος, ο οποίος έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή επιστημονικών γνώσεων γύρω από την ανθρώπινη επικοινωνία, την φωνή, την ομιλία, τον λόγο (προφορικό και γραπτό), την μη λεκτική επικοινωνία και τις διαταραχές αυτής, καθώς και τις διαταραχές των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα. Σκοπός της λογοθεραπείας είναι η πρόληψη, η διάγνωση και η αποκατάσταση των διαταραχών του λόγου, ομιλίας, φωνής και επικοινωνίας. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών που αντιμετωπίζουν οι λογοθεραπευτές αφορά την νηπιακή και παιδική ηλικία, ενώ σπανιότερα ασχολούνται με περιστατικά ατόμων μετά από εγκεφαλικό, για παράδειγμα, με προβλήματα στην ομιλία.

Συνεργασία λογοθεραπευτή, παιδιού και γονιών

Αυτό που ίσχυε μέχρι στιγμής, εφόσον δεν υπήρχαν συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ λογοθεραπευτές, ήταν να προσκομίζουν την απόδειξη στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και να τους επιστρέφεται μεγάλο ποσοστό των χρημάτων της δαπάνης. Αυτό φαίνεται ότι θα μειωθεί δραστικά, αφού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίστηκε αμετακίνητη στη θέση της να μην συνάψει συμβάσεις ο ΕΟΠΥΥ με τους επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής, ενώ ανακοίνωσε τη δραστική περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή από 105 εκατ. ευρώ (μέση ετήσια δαπάνη) σε 65 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοθεραπευτών, το ελάχιστο κόστος συνεδρίας ορίζεται στα 25 ευρώ, ενώ για τα περισσότερα περιστατικά απαιτούνται τουλάχιστον δύο συνεδρίες την εβδομάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Θεραπίδης, το κόστος αυτό σε συνδυασμό με το κόστος για εργοθεραπείες, φυσιοθεραπείες και πιθανές συνεδρίες σε παιδοψυχολόγους γίνεται πολύ μεγάλο για τις οικογένειες. Η συνεργασία των θεραπευτών με τους γονείς είναι πολύ στενή, αφού όπως τόνισε ο ίδιος, η αγωγή συνεχίζεται στο σπίτι και την καθημερινότητα των παιδιών μέσω των γονέων.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…