ΣΧΟΛΙΑ 25/01/2017

0
moni panagias 1962

Συμβαίνει και στο Ευρωκοινοβούλιο

Α, καλά, έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν αυτοί εκεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Ξεφύγαν εντελώς. Διαβάστε και βγάλτε συμπεράσματα: Στο Ευρωκοινοβούλιο λοιπόν ορίστηκαν τα 22 μόνιμα μέλη στις σχετικές επιτροπές του Κοινοβουλίου. Κι ενώ διαβάζω τα ονόματα των Ελλήνων στις Επιτροπές, φτάνω στο όνομα του Θεόδωρου Ζαγοράκη, ποδοσφαιριστή ως γνωστόν, ο οποίος διορίστηκε στην επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας!! Μετά από αυτήν την επιλογή, δείχνω κατανόηση στους διάφορους δημάρχους της Ξάνθης που επέλεγαν τους ‘’αρίστους’’ για την αντιδημαρχία αυτή. Τώρα κατάλαβα πόσο υψηλά είχαν τον Πολιτισμό και την Παιδεία. Στα Τάρταρα…

Γ. Δ.

Κι άλλη απορία

Μια απορία: Γιατί σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ τόση μυστικοπάθεια για την εκλογική διαδικασία; Γιατί να μη μάθει ο λαός πόσα άτομα ψήφισαν και πόσους σταυρούς πήρε κάθε υποψήφιος για τη Νομαρχιακή της Ξάνθης; Πρόκειται για Κρατικό Μυστικό ή Προσωπικά δεδομένα, που δεν έπρεπε να γίνουν γνωστά; Τελικά τίποτε τέτοιο. Κρίθηκε ότι είναι μπανάλ και αστικό κατάλοιπο και φιλελεύθερο τερτίπι ν’ ανακοινώνονται οι σταυροί, οι οποίοι θυμίζουν Εκκλησία και Νεκροταφεία. Οπότε, τους καταργούμε και τελειώνει το θέμα και εις άλλα με υγεία.

Γ. Δ.

Πίτες, πίτες!

Βιαστείτε! Σε όσους πρόκειται να κόψουν πρωτοχρονιάτικες πίτες η παρότρυνση. Κι αυτό γιατί οφείλουν να βιαστούν αν δε θέλουν να προλάβουν το Πάσχα το κόψιμο γιατί φέτος είναι και νωρίτερα. Άντε λοιπόν, οργάνωση και αγώνας χρειάζεται και κατανόηση. Είναι ανθρώπινο να μην μπορούν κάποιοι ΄΄επίσημοι΄΄ να έρθουν στην πίτα σας. Ρωτάτε πόσες πίτες μπορεί ν’ αντέξει κάποιος;

Γ. Δ.

Ικανότητες

Τους παραδέχομαι. Τους άρχοντές μας. Όλους. Πολιτικούς, Θρησκευτικούς, Στρατιωτικούς. Πρώτον γιατί κρατούν ημερολόγιο για τις ώρες που κόβονται οι πίτες και δεύτερον, γιατί είναι σε όλες παρόντες! Το πώς το καταφέρνουν αυτό, ομολογώ πως με ξεπερνάει. Έχουν αποκτήσει φοβερά αντανακλαστικά για τις πίτες και τις δημόσιες εμφανίσεις. Απορία: Στις δουλειές τους, πώς και χάνουν αυτή την ιδιότητα και ικανότητα;

Γ. Δ.

Πολιτική συζήτηση – σύσκεψη

Σήμερα Τετάρτη και στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Γαλαξίας και η εισήγηση θα γίνει από το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδ. Μαργαρίτη. Η συνάντηση είναι ανοιχτή και θα επακολουθήσει συζήτηση.

-Όσοι πιστοί, προσέλθετε.

Γ. Δ.

Παράνομοι κι ωραίοι

Κάπως έτσι περιγράφουν οι επιχειρηματίες όσους δραστηριοποιούνται παράνομα, συνθέτοντας το πλέγμα αυτού που ονομάζουμε παραοικονομία. Κομμώτριες που πηγαίνουν με το βαλιτσάκι σε σπίτια ή ακόμη έχουν κλείσει το κομμωτήριό τους και το έχουν στήσει στο σπίτι τους, νεαρές κοπέλες που ασχολούνται με μανικιούρ, πεντικιούρ και αισθητική γενικότερα, ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι και ξένες γλώσσες, συνεργεία στημένα σε αυλές σπιτιών και άλλα τόσα, όλα άφαντα μπροστά στο επίσημο κράτος, χωρίς άδειες, βιβλία και αποδείξεις. Και φυσικά, με χαμηλότερες τιμές από αυτές της αγοράς, αφού ο ανταγωνισμός είναι κυριολεκτικά αθέμιτος. Διάφορα τέτοια περιστατικά, ευφάνταστα αλλά και δείγματα θράσους, ανέφεραν επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους στην συνάντηση με τον Έφορο της ΔΟΥ Ξάνθης που διοργανώθηκε από την ΟΕΒΕ Ξάνθης. Εφόσον επί χρόνια καταφέρνουν να διαφεύγουν των ελεγκτικών μηχανισμών, έχουν φτάσει σε σημείο να διαφημίζουν τις ‘’επιχειρήσεις’’ τους, κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που είναι και ανέξοδα. Παρά τις παραινέσεις του Εφόρου κ. Αδαμακόπουλου να προχωρήσουν σε καταγγελία των περιπτώσεων που γνωρίζουν, ώστε να εξεταστούν από την Εφορία και τον ίδιο προσωπικά, που παρακολουθεί την κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι δήλωσαν φόβο για δύο λόγους: ο ένας είναι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις για δυνατότητα ανώνυμης καταγγελίας –κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν- φοβούνται ότι και πάλι λόγω της μικρής κοινωνίας θα διαρρεύσουν ονόματα και θα έχουν να κάνουν με τους παρανομούντες. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μέχρι τώρα κάθε καταγγελία γύριζε ‘’στο κεφάλι’’ τους, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στρέφονταν εντατικά προς τις νόμιμες επιχειρήσεις, καθώς αποτελούν εύκολους στόχους.

Χ.Δ.

Θα περάσει από το Κοινοβούλιο τελικά το Brexit

Την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου πρέπει να πάρει η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, προκειμένου να ξεκινήσει τις διαδικασίες εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή ήταν χθες η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η σχετική απόφαση ισοδυναμεί με «ήττα» για τη βρετανική κυβέρνηση του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος, η οποία είχε ταχθεί εναντίον της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο. Πλέον, για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, απαιτείται η έγκριση των Βρετανών βουλευτών και λόρδων, γεγονός το οποίο περιπλέκει περαιτέρω τις διαδικασίες εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαβάζοντας το κείμενο της απόφασης, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Λόρδος Νιούμπεργκερ, σημείωσε: «Με πλειοψηφία οκτώ έναντι τριών, το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 50 χωρίς νομοθετική πράξη του Κοινοβουλίου, η οποία να της δίνει το δικαίωμα να το πράξει». Έτσι γίνεται στις δημοκρατίες με παράδοση. Ο λαός ερωτάται, παίρνει τις ευθύνες του και μετά οι ηγέτες και οι αντιπρόσωποι του λαού πρέπει να πάρουν τις δικές τους ευθύνες ως γνώστες των ζητημάτων αυτών. Όχι τζάμπα λόγια και η μπάλα στην εξέδρα, όπως κάναμε ελαφρά τη καρδία εμείς.

 

Χ.Δ.

Με άκρα μυστικότητα οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

«Όλα στο φως» είπε πρόσφατα στην Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να δείξει ότι το κόμμα του και η κυβέρνησή του έχει σημαία την διαφάνεια και την διαύγεια σ’ όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας τους. Όπως αποδεικνύεται όμως αυτό δεν το συμμερίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης αν κρίνουμε από τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών (των ίδιων τελικά) της Νομαρχιακής. Κεκλεισμένων των θυρών η εκλογοαπολογιστική τους συνέλευση και άκρα μυστικότητα για το πόσα μέλη ψήφισαν και τι έλαβαν οι υποψήφιοι. Ο αποχωρών και επανεκλεγείς γραμματέας της Νομαρχιακής κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου αρκέστηκε σε ποσοστά. Ψήφισε το 80% των μελών και ανανεώθηκε το όργανο κατά 50%. Ούτε πόσο είναι αυτό το 80% ούτε πόσες ψήφους έλαβε ο ίδιος και οι συνυποψήφιοί του, ώστε να ξέρουμε και ποιος πλειοψήφησε.

Γιατί τόση μυστικότητα; Τι έχουν να κρύψουν;

Αυτό πάντως δεν είναι δείγμα διαφανούς λειτουργίας ενός κόμματος.

Μ.Ξ.

Είναι ευκαιρία το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο να τιμήσει τον Δημόκριτο και την γενέτειρά του τα Άβδηρα

Εξαίρετη η ιδέα του κ. Στέλιου Αρσενίου που αποτυπώνεται σε άρθρο του με τίτλο «Η ευκαιρία στην 83η Σύνοδο των πρυτάνεων στην Αλεξανδρούπολη», που δημοσιεύεται στο χθεσινό του φύλλο το «Ε». Ο κ. Αρσενίου σημειώνει ότι αυτή η Σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί στις 26 – 28 Ιανουαρίου και θα συγκεντρώσει όλους τους εκπροσώπους της διανόησης της χώρας μας και στην οποία θα παραστεί ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, παρέχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να αναλάβει την πρωτοβουλία και να τιμήσει το όνομα που φέρει και να διεκδικήσει μέσω ψηφίσματος να χαρακτηριστεί η γενέτειρα του μεγάλου φυσικού και πανεπιστήμονα φιλοσόφου Δημοκρίτου τα Άβδηρα ως «Έδρα Φυσικών Επιστημών και Επιστημόνων» και επίσης να θεσπιστεί βραβείο «Δημόκριτος» για τους κορυφαίους φυσικούς, αστροφυσικούς και πυρηνικούς φυσικούς του πλανήτη μας. Είναι δύο ιδέες πολύ αξιόλογες και εκτιμώ πως ο πρύτανης κ. Α. Καραμπίνης ο οποίος θα προεδρεύσει στην Σύνοδο αφού έχει εκλεγεί Πρόεδρος των Πρυτάνεων όλων των πανεπιστημίων της χώρας θα πρέπει να τις αξιολογήσει θετικά και να τις θέσει στη Σύνοδο.

Δεν αρκεί να φέρουμε το όνομά του, κάποτε πρέπει να τιμήσουμε τον ίδιο τον Δημόκριτο και την γενέτειρά του, τα Άβδηρα. Το έκαναν οι νομπελίστες Λεόν Μαξ Λέντερμαν το 1987 και ο Ιλία Πριγκοζίν το 1997, που επισκέφτηκαν το αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, αλλά εμείς ποτέ!

Είναι ώρα κ. Πρύτανη και ιερή υποχρέωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου!

Μ.Ξ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μονή Παναγίας 1962 (αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …