Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στα ύψη η …πίεση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Στα ύψη η …πίεση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

0

Διπλασιάστηκαν οι τιμές συμμετοχής στα φάρμακα – Από 7,35 σε 17,85  ευρώ η συμμετοχή σε φάρμακο χοληστερίνης!

 

Αντιδράσεις από ασφαλισμένους και φαρμακοποιούς – Εξετάζεται πλαφόν στα 3 ευρώ

 

Αντιμέτωποι με αυξήσεις στην συμμετοχή τους στα φάρμακα βρίσκονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που προσέχονται στα φαρμακεία να τα προμηθευτούν κατόπιν συνταγογράφησης  από τον γιατρό τους. Σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης που έως τώρα πλήρωναν συμμετοχή 7 ευρώ, τώρα πληρώνουν 17 ευρώ! Όπως είναι φυσικό έχει προκληθεί αναστάτωση τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στους φαρμακοποιούς που πρέπει να τους εξηγούν, γιατί ενώ η τιμή του φαρμάκου είναι ίδια ή έχει μειωθεί αυτοί πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή. Και είναι εύλογη η αναστάτωση αλλά και οι αντιδράσεις σε μια εποχή μάλιστα μεγάλης ακρίβειας σε βασικά αγαθά.

«Φαρμάκι» η τιμή συμμετοχής στο φάρμακο – Από 7 σε 17 ευρώ η συμμετοχή σε φάρμακο χοληστερίνης!

Όπως μας εξηγεί η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης Δέσποινα Κάλφα η αύξηση αυτή προέρχεται από τον διαφορετικό υπολογισμό της συμμετοχής του ασφαλισμένου: «Οι αυξήσεις προέκυψαν επειδή άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής χιλιάδων γενόσημων, της τιμής δηλαδή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι  τώρα στα γενόσημα φάρμακα δεν είχαν επιβάρυνση καθώς η ασφαλιστική τιμή ενός γενοσήμου ήταν ίση με την λιανική του τιμή και άρα δεν υπήρχε επιπλέον κόστος για τον ασθενή. Με την πρόσφατη ρύθμιση, η λιανική τιμή μπορεί να υπερβαίνει την ασφαλιστική και έτσι τη διαφορά πρέπει να καταβάλλει ο ασθενής».

Αναλυτικότερα, συνεχίζει η κα Κάλφα: «Ενώ η συμμετοχή του ασφαλισμένου υπολογίζονταν με βάση τη χαμηλότερη τιμή στην δραστική ουσία τώρα ο υπολογισμός γίνεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή της θεραπευτικής κατηγορίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ενώ η τιμή του φαρμάκου να μειώνεται αυτό όχι μόνο να μην περνά στον ασφαλισμένο αλλά η τιμή συμμετοχής του να αυξάνεται και σε κάποια φάρμακα να είναι διπλάσια και υπερδιπλάσια»! Όπως ανέφερε η κα Κάλφα αυτό τέθηκε σε εφαρμογή από την προηγούμενη Δευτέρα μετά την ενεργοποίηση ενός νόμου του 2021 από το υπουργείο Υγείας.

 Αντιδράσεις από ασφαλισμένους και φαρμακοποιούς – Εξετάζεται πλαφόν στα 3 ευρώ

Οι αυξήσεις αυτές έχουν προκαλέσει την αντίδραση των ασφαλισμένων αλλά και των φαρμακοποιών. Είναι εύλογο ότι ο ωφελημένος απ’ αυτές τις αυξήσεις είναι ο ΕΟΠΠΥ  που πληρώνει λιγότερα για φαρμακευτική δαπάνη και οι φαρμακευτικές εταιρείες καθώς μειώνεται έτσι το Clawback δηλαδή η επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο, και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ ή/και το Υπουργείο Υγείας, η οποία προκύπτει ετησίως από την υπέρβαση του προκαταβολικά προκαθορισμένου ορίου του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

Μετά όμως από τις αντιδράσεις το υπουργείο εξετάζει να θέσει όριο συμμετοχή τα 3 ευρώ εάν το ποσό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ήδη πάντως ισχύει ο «κόφτης» των 20 ευρώ που είχε ψηφίσει ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ισχύει στις περιπτώσεις που το ποσό που προκύπτει ως συμμετοχή είναι υψηλό για τους ασθενείς.

Αύξηση της συμμετοχής σε πάνω από 1.700 φάρμακα

Ταυτόχρονα, πάντως, δεν αναμένεται να ισχύσει η συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία έως το 30% καθώς η ρύθμιση αυτή προέβλεπε συνταγές με επώνυμα γενόσημα. Κάτι όμως που καταργείται στην πράξη αφού για να μην πληρώσουν συμμετοχή στα φάρμακα οι ασθενείς θα πρέπει να επιλέγουν το πιο φθηνό γενόσημο.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η ρύθμιση Γεωργιάδη οδηγεί σε αύξηση της συμμετοχής των ασθενών σε πάνω από 1.700 φάρμακα, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξει και το 80%!

Η αλλαγή αυτή επιβαρύνει τους ασθενείς με περίπου 40 εκατ. ευρώ, ποσό που θα εξοικονομηθεί από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…