ΣΧΟΛΙΑ 23/12/2016

0

Εξελίξεις

Τα νέα δεν είναι και ιδιαίτερα ευχάριστα από τις εξελίξεις της μετάθεσης της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για το 2017. Η νέα εμπλοκή είναι γεγονός πως επαναφέρει τα φαντάσματα της διαπραγμάτευσης του 2015.

Κι αυτό διότι πολλοί φοβούνται ότι η νέα εμπλοκή αποτελεί την αρχή μιας νέα παρατεταμένης διαπραγμάτευσης και πολιτικής αστάθειας που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε εκλογές. Ο προβληματισμός είναι δεδομένος και ισχυρός διότι νέα λάθη δε συγχωρούνται πλέον τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Γ.Δ.

Αυξήσεις

Ίσως κάποιοι να μην το πιστέψουν. Δικαίωμά τους. Είμαι βέβαιος όμως πως η συντριπτική πλειοψηφία όταν διαβάσει για αυξήσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση, όχι μόνο θα πιστέψει την είδηση, αλλά θα εκραγεί και από πάνω. Λοιπόν, ενώ ακόμη συζητούν για τη δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνησή μας έδωσε τις πρώτες αυξήσεις στο Δημόσιο. Έτσι, στη νέα επιχειρηματική σύμβαση διετούς διάρκειας που υπέγραψαν η διοίκηση και το προσωπικό της δημόσιας εταιρείας  Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) όπου υπάγεται το Μετρό, ο ΗΣΑΠ και το τραμ προβλέπονται αυξήσεις μισθών από 2 έως 4%. Ιδού λοιπόν οι μάγκες που τα κατάφεραν. Και είναι η αρχή . Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν τώρα και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι. Έτσι, αντί να μειώνεται το λειτουργικό κόστος του Δημοσίου όπως ορίζεται μέσω του μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ το αυξάνει. Όπως αυξάνει τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα πάντα.

–Τα σχόλια δικά σας.

Γ.Δ.

Και αλλού αυξήσεις…

Μάλλον θα αποτελούμε εξαίρεση στην Ευρώπη. Να αυξάνονται οι τιμές τόσο στο Ίντερνετ όσο και στο σταθερό τηλέφωνο. Κι αυτό θα γίνει σύντομα από 1η Ιανουαρίου. Η δε αύξηση θα είναι 5%, συνυπολογιζομένου του ΦΠΑ, 6% και κάτι ψιλά. Οι καταναλωτές λοιπόν θα πληρώσουν ακριβότερα δύο υπηρεσίες όχι γιατί θα αυξήσουν τις τιμές, οι πάροχοι, όχι, αλλά γιατί θα επιβληθεί ειδικό τέλος 5% στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

-Με τις υγείες μας και με το καλό να τις δεχτούμε τις αυξήσεις αυτές που θα πάνε βέβαια στον κρατικό κορβανά που ως γνωστόν είναι αχόρταγος και χωρίς πάτο.

Γ.Δ.

Μια διαπίστωση για ένα επάγγελμα

Πιθανόν να το έχετε προσέξει, ίσως και όχι. Το προσέξαμε εμείς όμως και ιδού η διαπίστωση. Πάρα πολλοί νέοι και νέες, μουσουλμάνοι συμπολίτες μας ασχολούνται επαγγελματικά, με τις… τρίχες. Δηλαδή, γίνονται κουρείς οι νέοι και κομμώτριες οι νέες. Μάλιστα, υπάρχει η εκτίμηση πως αριθμητικά πλειοψηφούν στα δύο αυτά επαγγέλματα. Σα να έχουν κάποια έφεση και επιλέγουν ν’ ασχοληθούν με την τέχνη της κομμωτικής.

Γ.Δ.

Να τολμήσουν

Πολύ σωστά επεσήμανε και προσδιόρισε ως σημαντικό παράγοντα την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την προβολή και ανάπτυξη του Τουριστικού προϊόντος κάθε περιοχής ο Μιχάλης Αμοιρίδης στη σχετική εισήγησή του.

Το γεγονός είναι αυτονόητο. Όμως πολλές φορές αγνοούνται τα αυτονόητα ή υποβαθμίζονται. Η επισήμανση λοιπόν για την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών είναι το Α και το Ω. Είναι η απόλυτη ουσία για να ξεκινήσει να δημιουργείται και να στηρίζεται το τοπικό τουριστικό προϊόν. Κι αυτό θα γίνει από τους ντόπιους κατοίκους που θ’ αγκαλιάσουν τη δική τους προσπάθεια, συνήθως οικογενειακής μορφής με ζήλο, αγάπη και διάθεση προσφοράς. Είναι εύκολο αυτό; Φυσικά όχι. Όμως θα πρέπει να ξεκινήσει. Σε βουνό και κάμπο. Από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Κι ότι κρύβει ευκαιρίες το βουνό που μένουν αναξιοποίητες μέχρι τώρα.

Θάρρος χρειάζεται, αγάπη για το αντικείμενο και δουλειά. Οι ευκαιρίες πάντα υπάρχουν.

Γ.Δ.

Οι… «Αϊ-Βασίληδες» μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γενισέας

Μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε το πρωί της Πέμπτης το διευθυντή και το προσωπικό των γραφείων της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπ/σης Ξάνθης, καθώς τους επισκέφθηκαν μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γενισέας, συνοδευόμενοι από τον διευθυντή του σχολείου κ. Κλεομένη Ψωμακέλη και εκπαιδευτικούς και τους δώρισαν χειροποίητες κατασκευές (ημερολόγια, χριστουγεννιάτικα στολίδια κ.α.) που έφτιαξαν οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Το προσωπικό ενθουσιασμένο με τα όμορφα δωράκια ευχαρίστησε τους μαθητές, με τους οποίους αντάλλαξαν ευχές για καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές. Οι μαθητές με τους συνοδούς τους ως άλλοι… «Αϊ-Βασίληδες» συνέχισαν το μοίρασμα των δώρων σε άλλους φορείς που συνεργάζονται, μεταφέροντας ένα όμορφο και γιορτινό κλίμα στα γραφεία που επισκέφθηκαν.

Δ.Κ.

Οιι δήμοι ζητούν τα νηπιαγωγεία

Σαν να μην έφταναν στους δήμους όλες αυτές οι αρμοδιότητες που τους δόθηκαν από τον Καλλικράτη θέλουν να αναλάβουν και το κομμάτι της προσχολικής αγωγής. ¨Όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο πρόεδρος του Διδασκαλικού συλλόγου Δημήτρης Ντούμος βρήκαν ένα τρόπο να βγάλουν έσοδα τώρα που τους κόπηκαν οι πόροι. Γιατί φυσικά αν αναλάβουν την λειτουργία των νηπιαγωγείων θα βάλουν δίδακτρα όπως τροφεία στους παιδικούς και προφανώς θα διορίζουν νηπιαγωγούς και γενικότερα θα έχουν ένα μέσο που μπορούν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά κάποιοι δήμαρχοι. Πέρα απ’ το γεγονός ότι αν γίνει ανοίγει η κερκόπορτα για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Να σημειώσουμε ότι αυτό ήταν μια πρόταση της ΚΕΔΕ που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο συνέδριό της και γνωρίζουμε όλοι πως ο πρόεδρος και η πλειοψηφία στην ΚΕΔΕ είναι στελέχη της ΝΔ.

Μ..Ξ.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι…

aystriakosfilellinas1

Η ηλεκτρονική εφημερίδα ΦΩΣ της Αυστρίας» του Έλληνα Georg Cstrein που διαμένει στην Βιέννη και  με τον οποίο συνεργάζεται το «Ε» δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ που αναφέρεται σ’ ένα συνταξιούχο αυστριακό τον Γεώργιο-Θεοδόσιο Τρόμπητερ που έχει βαπτιστεί χριστιανός ορθόδοξος κι αυτός και η γυναίκα του Ελένη λόγω της αγάπης τους για την Ελλάδα και έχει προσφέρει 3.5 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια για τις ανάγκες της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Χρυσούπολης. Πρόκειται για έναν Αυστριακό φιλέλληνα που η αγάπη του για την Ελλάδα, τον πολιτισμό και τους κατοίκους της «μετρά» ήδη 35 χρόνια, όταν μαζί με τη σύζυγό του Ελένη και τις δυο κόρες τους, την Εύα – Μαρία και την Μπιάνκα επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την Ελλάδα. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ στη διάρκεια αυτής της πρώτης επίσκεψης, στο καφενείο κάποιου ορεινού χωριού, ένας παππούς άρχισε να παίζει με τα δύο μικρά κορίτσια και κάποια στιγμή σηκώθηκε από το καφενείο και πήγε στο περίπτερο για να αγοράσει σοκολάτες.

Πριν από μία εβδομάδα, ο Γεώργιος – Θεοδόσιος Τρόμπητερ ήρθε για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα κι αυτή τη φορά συνοδευόταν από δύο συμπατριώτες του, τον Βόλφγκανγκ Μανγκ και τον Κριστόφ Στίπσιτς, με τους οποίους δεν γνωρίστηκε σε κάποια πόλη της Αυστρίας, αλλά στη …Θάσο.

Μαζί τους έφεραν και την πολύτιμη βοήθεια για τις άπορες οικογένειες της Χρυσούπολης, που έχουν παιδιά.

Μ.Ξ.

Ευθυνοφοβία-επιχειρηματικότητα: 1-0

Ότι η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν καλές σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο το γνωρίζαμε. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις αρμονικής συμβίωσης και ακόμη σπανιότερες αυτές της στήριξης του επιχειρείν από πλευράς πολιτικού προσωπικού. Στήριξης στην πράξη, βέβαια, γιατί στα λόγια των περισσοτέρων το ενδιαφέρον αφθονεί. Εν μέρει είναι αναμενόμενη μια τέτοια στάση, όταν σε θέσεις εξουσίας βρίσκονται κατά κύριο λόγο άνθρωποι του δημόσιου τομέα, χωρίς την παραμικρή επαφή με τον ιδιωτικό κόσμο και τις επιχειρήσεις. Μια τέτοια εξόφθαλμη περίπτωση είχαμε χθες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, σχετικά με την ανάκληση άδειας καταστήματος της Παλιάς Πόλης. Το θέμα καταγράφεται λεπτομερώς στο σημερινό φύλλο. Αυτό που προξένησε αλγεινή εντύπωση, ήταν η στάση των συμβούλων της πλειοψηφίας. Χωρίς την παραμικρή αιδώ πήραν την απόφαση να κλείσουν το μαγαζί ενός επιχειρηματία που είχαν μπροστά τους και να γυρίσουν επί λέξει να του πουν: «Γιατί να πάμε εμείς στον εισαγγελέα αν κάτι πάει στραβά; Κι εμείς έχουμε οικογένεια και παιδιά. Να γίνουμε ρεζίλι;». Και φυσικά όταν ακούει κάποιος εισαγγελέα, μπορεί να δώσει ελαφρυντικά για τον φόβο που επέδειξαν. Στην προκειμένη περίπτωση όμως είχαν την διαβεβαίωση του νομικού συμβούλου ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος να κατηγορηθούν για κωλυσιεργία ή αμέλεια. Ακόμη και η υποψία, όμως, ότι μπορεί να τους ζητηθούν ευθύνες και μπροστά στον φόβο και της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, όπως ξεκάθαρα ειπώθηκε, αποφάσισαν να αφήσουν έναν άνθρωπο χωρίς δουλειά, μαζί με τους υπαλλήλους που εργάζονταν γι’ αυτόν. Μετά και το φιάσκο με το δημοτικό πάρκινγκ, ο δήμος φαίνεται ότι στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: Δημοτική αρχή και επιχειρηματικότητα είναι δύο όροι ασύμβατοι.

Χ.Δ.

Βαριές ποινές χωρίς αναστολή για τα επεισόδια στο Δικαστικό Μέγαρο

Όπως ανέφερε στο «Ε» ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, Ευάγγελος Γκίκας, μετά την προχθεσινή συνέντευξη τύπου, συνεχίζει να απασχολεί τις διωκτικές αρχές η υπόθεση των δύο ληστών που κατηγορούνται για σωρεία αδικημάτων σε Ξάνθη και Θεσσαλονίκη αλλά και των συγγενών τους, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στο Δικαστικό Μέγαρο κατά την προσαγωγή τους. Όπως ανέφερε το δημοσίευμα του «Ε», τους δύο συλληφθέντες συνόδευαν τέσσερις άνδρες της Ασφάλειας, ενώ στους αστυνομικούς επιτέθηκαν συνολικά έξι άτομα, όταν ένας από τους δύο δράστες προσποιήθηκε ότι έπαθε κρίση επιληψίας. Οι συγγενείς του από το Δροσερό προσπάθησαν να τους απελευθερώσουν, ενώ απείλησαν τους άνδρες της Ασφάλειας ότι θα τους περιμένουν για αντίποινα στο οικισμό του Δροσερού και ενώ ο ένας από τους δύο συλληφθέντες είχε επιχειρήσει να αποδράσει. Οι πέντε από τους έξι συγγενείς των δραστών δικάστηκαν την Τρίτη με την αυτόφωρη διαδικασία από το μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, ενώ η 16χρονη που επίσης συνελήφθη θα δικαστεί από το δικαστήριο ανηλίκων. Στις τέσσερις γυναίκες, ηλικίας 53, 30, 23 και 21 ετών, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών για τα αδικήματα της απόπειρας απελευθέρωσης κρατουμένου, εξύβρισης, απειλής και αντίστασης, ενώ για τα ίδια αδικήματα ο 25χρονος άνδρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών. Τέλος, στο εδώλιο βρέθηκε και ένας από τους δύο ληστές, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών για την απόπειρα απόδρασης. Οι ποινές, μάλιστα, δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα και οι δράστες θα οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή. Μετά την προθεσμία που δόθηκε, οι δύο δράστες θα απολογηθούν σήμερα το πρωί στο Δικαστήριο.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…