Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης σε 14 οδούς της πόλης

Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης σε 14 οδούς της πόλης

0
deyax 1

Εντάχθηκε το έργο στο ΕΣΠΑ της Περιφέρεια με προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ. Πρόκειται για τις οδούς με τις μεγαλύτερες και συχνότερες βλάβες

Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μ. Σδρέβανος: «Η ΔΕΥΑΞ κάνει έργα ουσίας”

Ένα σημαντικό έργο υποδομής που θα βελτιώσει το 30 – 40% του δικτύου ύδρευσης της πόλης μας έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης. Πρόκειται για το έργο: «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΞΑΝΘΗΣ», που εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό 1.548.308,70 ευρώ.

Αντικαταστάσεις δικτύων σε 14 οδούς της πόλης

Πρόκειται για τις οδούς που παρουσίαζαν τις μεγαλύτερες βλάβες όπως η Κλεμανσώ, η Αγ.Ελευθερίου, η Χατζησταύρου, Λευκίππου, Δημοκρίτου, Κανάρη, Δράμας, Ηλ. Γεραγά, Σπανδονίδη κ.λ.π.). Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μαρίνος Σδρέβανος δίκτυο αυτών των οδών είναι πεπαλαιωμένο (χρονολογείται από το 1985). Οι αγωγοί είναι από υλικό PVC που έχει διάρκεια ζωής 35 – 30 χρόνια και γι αυτό προκαλούσε συχνές και μεγάλες βλάβες που κοστίζουν στην ΔΕΥΑΞ το 50% των εργατοωρών και υψηλά κοστολόγια για συντήρηση όπως επίσης και όχληση στους δημότες. Το δίκτυο θ αντικατασταθεί με νέους αγωγούς πολυαιθυλενίου 3ης γενιάς. Προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση αεροεξαγωγών (βαλβίδες εισαγωγής –εξαγωγής αέρα) και 14 μειωτών πίεσης, για την καλύτερη λειτουργία του δικτύου και την αποφυγή εγκλωβισμού αέρα εντός των αγωγών μετά από βλάβες στο σύστημα ύδρευσης και δημιουργίας υπερπιέσεων.Με το συγκεκριμένο έργο διασφαλίζεται η ποιότητα του πόσιμου ύδατος, η αποφυγή βλαβών στα εσωτερικά δίκτυα των κατοικιών από τις μεταβολές της πίεσης στο δίκτυο, ενώ περιορίζονται σημαντικά οι δαπάνες αποκατάστασης βλαβών και συντήρησης των δικτύων που αντικαθίστανται.

Σδρέβανος: «Η ΔΕΥΑΞ κάνει έργα ουσίας»

Ο κ. Σδρέβανος το χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό για την πόλη και για την ΔΕΥΑΞ», ενώ επεσήμανε πως: «Κάνουμε πολλές εργασίες στην ΔΕΥΑΞ που μπορεί να μην είναι αντιληπτές στον δημότη αλλά είναι έργα ουσίας που βελτιώνουν την καθημερινότητα των δημοτών μας αλλά και έργα που μειώνουν τα κοστολόγια στην ΔΕΥΑΞ. Όπως στις γεωτρήσεις του Δροσερού που μετά από παρεμβάσεις μας περιορίσαμε την χρήση των αντλιών για δύο μήνες το καλοκαίρι μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ρεύματος. Επίσης μέσα στο 2017 έχουμε στόχο να περιορίσουμε την άεργο ενέργεια σε 3 αντλιοστάσια μας που μας κοστίζει 1.000 τον μήνα, κι αυτό είναι κι επιθυμία της ΔΕΗ», σημειώνει ο κ. Σδρέβανος.

Τι γίνεται με το διαδημοτικό έργο ύδρευσης από της Πηγές Παραδείσου μέσω Γαλάνης;

Να σημειώσουμε ότι το έργο περί ου ο λόγος είχε υποβληθεί και άλλη φορά (είχε αναφερθεί σε ρεπορτάζ του «Ε») και είχε απορριφθεί η μελέτη από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας. Μετά από τις Παρατηρήσεις και τις διορθώσεις που έγιναν στην μελέτη υποβλήθηκε ξανά και πλέον έχει πάρει ένταξη. Σ’ ότι αφορά ένα άλλο μεγάλο έργο διαδημοτικό που αφορούσε την μεταφορά νερού ύδρευσης από τις Πηγές του Παραδείσου μέσω της Γαλάνης ο κ. Σδρέβανος είπε πως δεν έχει εγκαταλειφτεί και συνεχίζονται οι αδειοδοτήσεις, ωστόσο παρατήρησε πως είναι ένα πολύ δαπανηρό έργο προϋπολογισμού 37 εκ. ευρώ και πως όλο το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για έργα ύδρευσης είναι 34 εκ. ευρώ και απ’ αυτά διεκδικούν χρήματα 5 – 6 ΔΕΥΑ της Περιφέρειας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…