Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με την ‘’βούλα’’ πλέον στους Τοξότες η συλλογή απολιθωμάτων του Ξανθιώτη Πασχάλη Ζησίου

Με την ‘’βούλα’’ πλέον στους Τοξότες η συλλογή απολιθωμάτων του Ξανθιώτη Πασχάλη Ζησίου

0
mouseio toksotes

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τοπείρου η παραχώρηση του παλιού Δημοτικού Σχολείου Τοξοτών για να φιλοξενήσει την σπάνια συλλογή απολιθωμάτων

Ολοκληρώθηκε και τυπικά το απόγευμα της Τετάρτης η παραχώρηση του ανακαινισμένου παλιού Δημοτικού Σχολείου Τοξοτών, προκειμένου να φιλοξενήσει την μεγάλη συλλογή απολιθωμάτων του Ξανθιώτη Πασχάλη Ζησίου. Το «Ε» ανέδειξε το θέμα πριν δύο περίπου μήνες, αναφορικά με την επιθυμία του κ. Ζησίου, που κατοικεί στην Κολωνία της Γερμανίας, να δωρίσει στην γενέτειρά του μία πολύ μεγάλη συλλογή απολιθωμάτων. Η προσωπική του συλλογή αριθμεί δεκάδες χιλιάδες απολιθώματα, αλλά δεν είχε βρει ευήκοα ώτα όταν διατύπωσε ανάλογη πρόταση πριν από μερικά χρόνια. Την πρόταση στήριξαν εκ νέου τα μέλη της Εταιρείας Προστασίας και Ανάδειξης της Γεωλογικής Κληρονομιάς Ξάνθης μέσω της προέδρου της Όλγας Χαιροπούλου. Ο Δήμαρχος Τοπείρου, Θωμάς Μίχογλου, αντέδρασε θετικά και άμεσα όταν πληροφορήθηκε το θέμα, για την δυνατότητα στέγασης, αρχικά, μιας έκθεσης απολιθωμάτων στον δήμο Τοπείρου. Μετά από συναντήσεις των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου με κοινοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους της Εταιρείας Γεωλογικής Κληρονομιάς, αποφασίστηκε η έκθεση απολιθωμάτων του κ. Ζησίου να στεγαστεί στο ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο των Τοξοτών.

Ένα Γεωλογικό Μουσείο σε μια περιοχή απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς

dim.symv.topeirouΤο θέμα που συζητήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην τακτική συνεδρίαση προέβλεπε την ανάκληση της υπ’ αρ. 30/2013 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Τοπείρου, με την οποία είχε παραχωρηθεί ο χώρος του Δημοτικού Σχολείου στον σύλλογο Ποντίων, χωρίς να έχει στεγάσει ποτέ δραστηριότητές του. Την εισήγηση του θέματος έκανε ο ίδιος ο Δήμαρχος Τοπείρου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων που θέλησαν να μάθουν αν έχει προβλεφθεί κάποιος άλλος χώρος για τον σύλλογο Ποντίων. Ο κ. Μίχογλου ενημέρωσε ότι ποτέ δεν έγινε, ουσιαστικά, χρήση του χώρου από τον Σύλλογο, που συνεδριάζει σε άλλον χώρο, και ως εκ τούτου εγκρίθηκε ομόφωνα η παραχώρηση του πρώην Δημοτικού Σχολείου Τοξοτών για τη στέγαση Μουσείου Απολιθωμάτων. Μιλώντας στο «Ε» η κα Χαιροπούλου δήλωσε: «Το πρώτο βήμα, μετά από τουλάχιστον 25 χρόνια προσπάθειας έγινε. Εμείς σαν σύλλογος είμαστε πολύ χαρούμενοι, όμως η ευθύνη είναι πλέον αρκετά μεγάλη. Να είστε σίγουροι, όλοι εσείς που μας στηρίζετε, ότι δεν πρόκειται να σας απογοητεύσουμε. Ξεκινάμε, λοιπόν, με όνειρα μεγάλα. Ευχαριστώ την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ που όλα αυτά τα χρόνια μας στήριξε με την δημοσίευση των άρθρων μας και όλης της προσπάθειάς μας. Σας θέλουμε πάντα κοντά μας».

Η ίδια θεωρεί τον χώρο και το χωριό των Τοξοτών ιδανικό για την προσπάθεια αυτή, όχι μόνο γιατί διαθέτει έναν χώρο σχεδόν ‘’έτοιμο’’, αλλά είναι μια περιοχή που δέχεται αρκετούς επισκέπτες καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Έτσι ο επισκέπτης εκτός από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά των μαιάνδρων του Νέστου, που ακολουθεί το μονοπάτι, θα μπορεί να επισκεφθεί ακόμη έναν πολύ ενδιαφέροντα χώρο, με απολιθώματα εκατομμυρίων ετών, τα οποία θα διαθέσει ο κ. Ζησίου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…