Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καταγγελίες που μένουν μόνο καταγγελίες;

Καταγγελίες που μένουν μόνο καταγγελίες;

0
mpaza

Συμπολίτες μας καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα, οι υπηρεσίες πραγματοποιούν αυτοψίες και ενημερώνουν τους αρμόδιους, αλλά κανείς δεν παρακολουθεί την εξέλιξη

Αναφορές και καταγγελίες για αποχετεύσεις που καταλήγουν σε ρέματα στο Τύμπανο και για μπάζα κατά μήκος της Ε.Ο. Ξάνθης – Καβάλας

Υπάρχουν συμπολίτες μας, που δεν περιορίζονται στο να παραπονούνται για τα κακώς κείμενα, τα οποία συναντούν στην καθημερινότητά τους. Όταν η συζήτηση με αυτούς που τα προκαλούν δεν αποφέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες που οφείλουν να επιληφθούν. Εκεί οδηγήθηκε και ο κ. Γεώργιος Αλεξανδρίδης, αφού εξάντλησε τα περιθώρια ενημέρωσης και όχλησης του αρμόδιου δήμου, για το ζήτημα αποχετεύσεων στον οικισμό του Τυμπάνου, τα οποία καταλήγουν σε παρακείμενα ρέματα. Το ζήτημα των αποχετεύσεων που παράνομα συνδέονται με αγωγούς ομβρίων είναι ένα πρόβλημα που υφίσταται επί χρόνια, ακόμη και εντός του αστικού ιστού της Ξάνθης, πολλώ δε μάλλον στα χωριά της περιοχής. Συνεπακόλουθο, έντονη δυσοσμία αλλά και κίνδυνος μόλυνσης, γι’ αυτό και η παράνομη σύνδεση λυμάτων αποτελεί αξιόποινη πράξη και υπάρχει δέσμευση από τον νόμο για την σύνδεση κάθε κατοικίας ή καταστήματος με το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο. Στα χωριά της Ξάνθης, όπου κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, πολλοί είναι αυτοί που δεν προβαίνουν στην δημιουργία υπονόμου, αλλά βρίσκουν άλλες λύσεις.

Αρμοδιότητα του δήμου οι αποχετεύσεις

Κατόπιν καταγγελίας του κ. Αλεξανδρίδη, το τμήμα Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Ξάνθης πραγματοποίησε αυτοψία στις 31-10-2016 σε σημεία του αγωγού ομβρίων στον οικισμό Τυμπάνου, διαπιστώνοντας ότι εντός φρεατίου με σχάρες σε δρόμο κάθετο στην παλιά οδό Τυμπάνου – Τοξοτών, όπου βρίσκονται τοποθετημένες ταχυδρομικές θυρίδες, υπήρχαν υγρά που έρρεαν και αναδυόταν δυσοσμία. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της αυτοψίας: «Προφανώς τα υγρά προέρχονται από παράνομες συνδέσεις λυμάτων κατοικιών του οικισμού στον αγωγό ομβρίων». Τα αποτελέσματα της αυτοψίας απεστάλησαν προς τον δήμο Τοπείρου, καθόσον βάσει της σχετικής νομολογίας το θέμα των αποχετεύσεων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του δήμου. Ακολουθεί δε η προτροπή από την υπηρεσία της Π.Ε. Ξάνθης προς τον δήμο: «Θα πρέπει να εντοπίσετε τις παράνομες συνδέσεις των αποχετεύσεων κατοικιών του δήμου σας στο δίκτυο ομβρίων υδάτων και να λάβετε παράλληλα τα αναγκαία μέτρα για την αποσύνδεσή τους».

Ανεξέλεγκτη απόρριψη μπάζων κατά μήκος της Ε.Ο. Ξάνθης – Καβάλας

Ο κ. Αλεξανδρίδης ενημέρωσε επίσης το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης με έγγραφη καταγγελία για την ύπαρξη στερεών αποβλήτων (μπάζων) κατά μήκος της Εθνικής Οδού Ξάνθης – Καβάλας. Άμεσα η υπηρεσία πραγματοποίησε αυτοψία για περιβαλλοντικό έλεγχο και διαπίστωσε την εκτεταμένη απόθεση στερεών αποβλήτων, κυρίως οικοδομικών υλικών (μπάζα), λίγο μετά την εταιρεία E-Value. Όπως αναφέρεται στην έκθεση: «Η υποβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου της περιοχής και η οπτική ρύπανση ήταν εμφανής, καθώς και οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από μια συστηματική και ανεξέλεγκτη απόρριψη στερεών αποβλήτων (κίνδυνος πυρκαγιάς, κίνδυνος δημιουργίας Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων). Επιπλέον, είναι πιθανή η ρύπανση και το φράξιμο από φερτά υλικά της διατομής του φυσικού αποδέκτη, κατόπιν ισχυρών βροχοπτώσεων», καθώς το σημείο γειτνιάζει με ρέμα. Η υπηρεσία, απευθυνόμενη στον δήμο Ξάνθης και την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, παρακαλεί ώστε να μεριμνήσει η υπηρεσία ως αρμόδια για την απομάκρυνση των στερεών αποβλήτων σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Παρακολουθεί κανείς την εξέλιξη των καταγγελιών;

Το ζήτημα που προκύπτει τώρα, και το οποίο θέτει και ο κ. Αλεξανδρίδης, είναι κατά πόσον υπάρχει συνέχεια και συνέπεια μετά την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες. Οι καταγγελίες έγιναν, οι αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν, οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν για την ευθύνη που φέρουν, αλλά χρειάζεται και η παρακολούθηση των υποθέσεων αυτών, ώστε να μην μείνουν μόνο στα έγγραφα αλλά να ολοκληρωθούν, καθώς στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι θέματα που αφορούν την δημόσια υγεία.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…