Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Σπιτικά’’ Χριστούγεννα για τους περισσότερους Ξανθιώτες

‘’Σπιτικά’’ Χριστούγεννα για τους περισσότερους Ξανθιώτες

0
xionodromiko

Μειωμένη η κίνηση στα ταξιδιωτικά γραφεία – Στροφή στους γειτονικούς προορισμούς με την Κωνσταντινούπολη να μην είναι στο ‘’παιχνίδι’’ φέτος

Πολλές αγορές εισιτηρίων στο ΚΤΕΛ για Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Αναζήτηση φθηνών αεροπορικών για εξωτερικό

Το τέλος της χρονιάς επιφυλάσσει κάθε χρόνο αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις για κάθε νοικοκυριό. Η γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όμως, δίνει μια άλλη νότα και αποτελεί ευκαιρία για μικρές, έστω, αποδράσεις από την πόλη. Παρόλα αυτά, φέτος φαίνεται ότι είναι λίγοι οι Ξανθιώτες που θα γιορτάσουν εκτός Ξάνθης, τουλάχιστον μέσω οργανωμένου τουρισμού, αφού η κίνηση στα τουριστικά γραφεία της πόλης κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Πάντα υπάρχουν οι ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής, αλλά γενικότερα καταγράφεται μια εσωστρέφεια, με μικρή αύξηση ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς προορισμούς, ενώ η γειτονική Βουλγαρία αποτελεί για την Θράκη το εύκολο και φθηνό ταξίδι στο εξωτερικό. Μετά το πραξικόπημα του καλοκαιριού και την πρόσφατη βομβιστική επίθεση, η Κωνσταντινούπολη, που αποτελούσε έναν παραδοσιακό προορισμό για την περιοχή μας, έχει βγει από τους σχεδιασμούς των περισσοτέρων.

Ενδιαφέρον υπάρχει, όχι όμως και αντίστοιχες κρατήσεις

Όπως αναφέρουν ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης, πολλοί συμπολίτες μας τηλεφωνούν ή πηγαίνουν αυτοπροσώπως στα γραφεία για να πληροφορηθούν για τα πακέτα που υπάρχουν. Το ενδιαφέρον αυτό, όμως, δεν μεταφράζεται και σε κρατήσεις, σημειώνουν από το γραφείο Tonias Travel. Αντίθετα, στο ΚΤΕΛ Tours Ξάνθης δεν υπάρχουν μόνο κρατήσεις, αλλά πολλοί έχουν προχωρήσει και σε αγορά εισιτηρίων κυρίως με προορισμό την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Εκτός από μεγάλα αστικά κέντρα, όπου πολλοί έχουν συγγενείς, διαθέτουν τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, από όπου κάποιοι θα πετάξουν με προορισμό ευρωπαϊκές πόλεις. Εξάλλου, ακόμη και τώρα, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, μπορεί κανείς να βρει αεροπορικά εισιτήρια για ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, τα οποία κοστίζουν όσο και οι εσωτερικές μετακινήσεις στην Ελλάδα. Κάποιες φορές ακόμη και φθηνότερα.

Φθηνή η πρόσβαση στην Βουλγαρία, αλλά ‘’τσιμπημένες’’ οι τιμές στους τουριστικούς προορισμούς

Τα τριήμερα σε Φιλιππούπολη, Σόφια ξεκινούν από 90 ευρώ, ενώ τα αεροπορικά για Βουδαπέστη, Βιέννη και Πράγα ξεκινούν από 150 ευρώ συν τους φόρους αεροδρομίου, φτάνοντας στα 300 ευρώ περίπου. Η Βουλγαρία ελκύει εκτός από τις χαμηλές τιμές και την εύκολη πρόσβαση, κυρίως για τα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα που λειτουργούν, ενώ όσοι δεν είναι της έντονης σωματικής δραστηριότητας προτιμούν την χαλάρωση στα πολλά spa που υπάρχουν. Υπάρχουν, βέβαια, και αναφορές για ιδιαίτερα αυξημένες τιμές φέτος. Τριήμερο στο Μπάνσκο με 60 ευρώ από τα τουριστικά γραφεία, ενώ μόνο το τελεφερίκ εκεί μπορεί να κοστίσει 40 ευρώ σε κάποια μέρη. Παρόμοιες αυξήσεις τιμών, προφανώς λόγω μεγάλης ζήτησης, έχουν παρατηρηθεί και στα ρεβεγιόν των ξενοδοχείων, που χρεώνουν ακόμη και 75 ευρώ κατ’ άτομο, ποσό που στην Ελλάδα θα καλύψει ολόκληρη οικογένεια.

Τα ξενοδοχεία της Ξάνθης κινούνται και αυτά σε υποτονικούς ρυθμούς εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως είναι αναμενόμενο, καθώς η πόλη δεν διαθέτει ανάλογο τουριστικό προϊόν για να ελκύσει Ρουμάνους, Βούλγαρους και Τούρκους τουρίστες, όπως σε άλλες εποχές του χρόνου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…