ΣΧΟΛΙΑ 25/11/2016

0
2

Λίγα λόγια για έναν πρώην

Ο Σωκράτης Ξυνίδης έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα (χθες) ένα ενδιαφέρον κείμενο το οποίο και δημοσιεύουμε αφού εκφράσουμε τις παρατηρήσεις και αντιρρήσεις μας. Αρχικά ο Σωκράτης χρησιμοποιεί, κι αυτός, την γνωστή έκφραση «τοπικούς δημοσιογράφους και εκδότες» χωρίς δηλαδή ονόματα για το ποιοι είναι αυτοί, όπως γράφει επίσης «… τι έγραφαν οι τοπικές εφημερίδες» ξεχνώντας να γράψει ποιες είναι οι εφημερίδες αυτές. Η νοοτροπία αυτή όμως της γενίκευσης «όλοι ίδιοι είστε», είναι ισοπεδωτική και μειωτική για τον τοπικό Τύπο συνολικά αφού «μπαίνουν όλοι στο ίδιο σακί». Θα συμφωνούσε ο Σ.Ξ. να πούμε πως όλοι οι πολιτικοί είναι αναξιόπιστοι, ανήθικοι και ανίκανοι; Το κείμενο του Σ.Ξυνίδη:

Γ.Δ.

Να το διευκρινίσουμε

Μην είστε αφοριστικός κύριε Ξυνίδη μας, Ωραία η παρατήρηση και ευστοχότατος ο τίτλος της παρέμβασής σας αναφορικά με τις εξελίξεις στο έργο του Κάθετου Άξονα, ωστόσο να μην τους βάζουμε όλους σε ένα τσουβάλι. Απλά υπενθυμίζουμε, επειδή αναφέρεστε και στο ρόλο του τοπικού Τύπου στα όσα σχετίζονται με τις προσπάθειες που προηγήθηκαν, ότι το «Ε» από την αρχή αναγνώρισε τη σημασία και στήριξε όλες τις ενέργειες για τη δρομολόγηση του έργου, χωρίς να εμπλακεί σε άλλες σκοπιμότητες. Το ξέρουμε ότι το ξέρετε, αλλά καλύτερα να το ξεκαθαρίζουμε γιατί σε κανέναν δεν αρέσει η… σαλαμοποίηση!

Ε.Δ.

Εκλογικό κλίμα;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταίως για επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Αφορμή βέβαια ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική του ομάδα πρόσφατα πως εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στη δεύτερη αξιολόγηση, τίποτε δεν θα αποκλειστεί, ακόμη και προσφυγή στις εκλογές.

Είναι προφανές λοιπόν, διότι πάντα οι εκλογές προσφέρουν λύση. Συνήθως δε ως ύστατη λύση στα όποια αδιέξοδα υπάρχουν, στα οποία εντολή θα δώσει η λαϊκή επιλογή.

Γ.Δ.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού

Καλωσορίζουμε την παρουσία του πρωθυπουργού και στο νομό μας. Ευχόμενοι βέβαια αυτή να συνοδευτεί και από κάποια θετικά στοιχεία παρότι ο κ. Τσίπρας θα έχει ιδιαίτερα σύντομη παρουσία στην Ξάνθη και θα επικεντρωθεί σε θέματα Παιδείας περισσότερο.

Τέλος πάντων, μια επίσκεψη πρωθυπουργού αποτελεί πάντα για την επισκεπτόμενη περιοχή μια ευκαιρία ν’ αναδειχθούν κάποια τοπικής σημασίας θέματα.Η επίσκεψη στο ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο έχει σχέση με την επέκτασή του στο διπλανό κτίριο που νοικιάστηκε πρόσφατα από ιδιώτη και το οποίο απαιτεί πολλές και σοβαρές εργασίες για να γίνει λειτουργικό.

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίόυ που εδρεύει στην Ξάνθη.

Γ.Δ.

Εργασίες στα Άβδηρα και κλοπές στο Πόρτο Λάγος

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ψαράδων Ξάνθης ανέφερε νέα περιστατικά κλοπών στις πλωτές εξέδρες του Πόρτο Λάγος, κοντά στον Λιμενικό Σταθμό. Οι κλοπές έγιναν σε σκάφη από όπου αφαιρέθηκαν μπετόνια βενζίνης, μπαταρίες κ.ά. Τα μέλη του Συλλόγου προτρέπουν όσους βλέπουν ύποπτες κινήσεις σε σκάφη κατά τις βραδινές ώρες να αναφέρουν στους λιμενικούς στο τηλ. 25410 96666, ενώ ενημέρωσαν ότι η καταγγελία των κλοπών δεν έχει κάποιο κόστος ως έγκληση κατ’ αγνώστου, αφού αφορά αυτεπάγγελτα διωκόμενα εγκλήματα. Ο Σύλλογος πρόκειται να ζητήσει μάλιστα την απαγόρευση του ψαρέματος από τις εξέδρες και από τα λιμάνια στην πλευρά προς τα σκάφη και ανάμεσα από αυτά. Η Αντιδήμαρχος του δήμου Αβδήρων και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κα Ντίνα Ζουρνατζίδου προχωρά στην ικανοποίηση του χρόνιου αιτήματος του Συλλόγου και ξεκίνησε η τοποθέτηση μιας σειράς από παγκάκια στο νέο τμήμα του λιμανιού στα Άβδηρα για τους επισκέπτες και ψαράδες, ώστε να απολαμβάνουν την θέα του αλιευτικού καταφυγίου. Σειρά έχει η επιδιόρθωση της ράμπας σκαφών και η αντικατάσταση των σωλήνων για δέστρες σκαφών και καϊκιών στο κομμάτι του παλαιού τμήματος του λιμένα.

Χ.Δ.

Προς αναζήτηση… απεργών

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην πόλη μας έχουν απαξιωθεί όχι μόνο από την τοπική κοινωνία, αλλά και από τους ίδιους τους φορείς που δηλώνουν ότι συμμετέχουν. Η θεωρητική αναγραφή πλήθους συνδικαλιστικών φορέων ως συμμετεχόντων σε μια απεργία δεν συνεπάγεται και την παρουσία των εργαζομένων. Γι’ αυτό και χθες κατά την απεργία της ΑΔΕΔΥ στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μας ψάχναμε να βρούμε τους απεργούς ανάμεσα σε όσους έπιναν τον καφέ τους και απολάμβαναν την ωραία μέρα. Περισσότεροι ήταν αυτοί που εμφανίστηκαν με πανό, φυλλάδια και πλακάτ από διάφορες αριστερές οργανώσεις για θέματα αντιφασιστικά, παρά οι διαδηλωτές της ΑΔΕΔΥ, ΕΛΜΕ, Διδασκαλικού Συλλόγου και Νοσοκομείου. Γι’ αυτό φυσικά και τα μέλη της ΑΔΕΔΥ δεν ανήρτησαν ούτε πανό, αφού ήταν λίγοι δάσκαλοι, λίγοι καθηγητές και μερικοί εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ξάνθης. Η δε φωτογραφία των διαδηλωτών θύμιζε αναμνηστική φωτογραφία ομάδας τουριστών ή ακόμη και παρέας που βγήκε για καφέ. Μπορεί να έχουν δίκιο και όντως τα πάντα να καταρρέουν, αλλά φαίνεται ότι έχουν καταρρεύσει και οι απεργίες, τουλάχιστον οι 24ωρες, αφού κανείς δεν συμμετέχει.

Χ.Δ.

Ξεκινά η έκθεση στην Κομοτηνή

Με 65 εκθέτες, ανάμεσά τους και ξένες συμμετοχές ξεκινά σήμερα η πανελλήνια εμπορική έκθεση στην Κομοτηνή και όπως μάθαμε έχει καλυφθεί ο διαθέσιμος χώρος. Στο επίκεντρο της έκθεσης, βρίσκεται η τοπική παραγωγή, με αιχμή τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών και για το σκοπό αυτό η διοργάνωση φιλοξενεί ένα ειδικό αφιέρωμα στα ελληνικά ποτά με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη τους, με παράλληλη παρουσίαση τοπικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Τα δε εγκαίνια θα κάνει αντί της υφυπουργού Μακεδονίας- Θράκης, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που θα βρίσκεται σήμερα στη Θράκη.

Ε.Δ.

Η Θράκη δεν είναι μόνο… μειονοτικά και πλειονοτικά

Πάντως με αφορμή της δηλώσεις του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλως να πούμε ότι η ευκαιριακή ενασχόληση με τα μειονοτικά θέματα, που χαρακτηρίζει όλες τις κυβερνήσεις, θίγει τόσο τη μειονότητα όσο και την πλειονότητα της περιοχής, αφού μεταχειρίζεται τη Θράκη ως περιοχή που μόνο τέτοια ζητήματα έχει, ενώ το κρισιμότερο σημείο για όλο τον πληθυσμό της, είναι αυτό που ταλανίζει το σύνολο της κοινωνίας και μάλιστα, σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας.

Βέβαια, τα μειονοτικά αιτήματα υπάρχουν και γι’ αυτό αν μη τι άλλο, ο πρωθυπουργός οφείλει να ασχολείται και με αυτά όταν επισκέπτεται την περιοχή. Πόσο δε μάλλον τώρα, που ένας από τους λόγους της επίσκεψης είναι η επέκταση του μειονοτικού Γυμνασίου και Λυκείου, που επιχειρείται αθόρυβα εδώ και αρκετούς μήνες.

Ε.Δ.

Αιχμηρός ο Άνθιμος

Την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί δύο μειονοτικά σχολεία και μόνο, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος στην παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Maximum 93,6, ενώ διαμαρτυρήθηκε και για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δε θα συναντήσει ούτε τους μητροπολίτες της περιοχής που το έχουν ζητήσει επανειλημμένως, ούτε τις τοπικές αρχές. Ο κ. Άνθιμος ασκεί κριτική στο σύνολο των κυβερνήσεων που διαχρονικά επισκέπτονται την περιοχή ευκαιριακά και έχουν μόνο ως ενδιαφέρον το κομμάτι της μειονότητας, ενώ γίνεται ακόμη πιο αιχμηρός όταν σχολιάζει ότι η πολιτική ηγεσία μένει αδρανής και προχωρά σε ενέργειες χωρίς ουσία τη στιγμή ένα μέρος τουλάχιστον της μειονότητας, φοβάται την Τουρκία.

Ε.Δ.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Οικογένεια Ξανθιωτών φωτογραφιζόμενη με φόντο της Παλιά Πόλη

(φωτο από το αρχείο του Π. Δημητριάδη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…