Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Πέφτει η αυλαία του Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

Πέφτει η αυλαία του Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

0
sinopoulos quartet

Κλείσιμο με την συναυλία του Σωκράτης Σινόπουλος Quartet

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου και ώρα 21:00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης ‘’πέφτει η αυλαία’’ του Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» με την εξαιρετική συναυλία από το Σωκράτης Σινόπουλος Quartet «Eight Winds». Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά την Jazz και την σύγχρονη μουσική. Οι μελωδίες του Σωκράτη Σινόπουλου σε συνδυασμό με τους αυτοσχεδιασμούς του κουαρτέτου θα δημιουργήσουν μια μαγική ατμόσφαιρα γεμάτη συναισθήματα και μνήμες.

Το κουαρτέτο ξεκίνησε το 2011 δουλεύοντας αρχικά με διασκευές κομματιών από τις μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου και σύντομα επικέντρωσε την εργασία του πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου. Το υλικό αυτό εκδόθηκε με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM records με τον τίτλο Eight Winds (ECM 2407) και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς.

“Πρόκειται για μερικά ασπρόμαυρα μουσικά σκίτσα”, όπως λέει ο Σωκράτης Σινόπουλος, “τα οποία χρωματίζουμε κάθε φορά και με έναν διαφορετικό τρόπο. Οι οκτώ άνεμοι συμβολίζουν τα διάφορα διεθνή ή τοπικά μουσικά στυλ και τάσεις. Το ζητούμενο όμως εδώ δεν είναι να αφεθείς να σε παρασύρουν μακριά, όσο γοητευτικό ή περιπετειώδες κι αν είναι αυτό, αλλά να αισθανθείς τους ανέμους ακίνητος, στον δικό σου τόπο, σε νηνεμία.”

Ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας, Σωκράτης Σινόπουλος, συστήνει εδώ το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ. Οι ανατολίτικες μελωδίες του μπλέκονται δεξιοτεχνικά με εκείνες τις δυτικές (πιάνο, κοντραμπάσο, κρουστά) των υπολοίπων μελών του κουαρτέτου του, για να συνθέσουν έναν ιδιαίτερο ηχητικό καμβά απροσδόκητων -αλλά τόσο γόνιμων- μουσικών συναντήσεων και συνομιλιών. Από τη βόρεια Ελλάδα του «Thrace» και τις νησιώτικες φωνές του «Aegean Sea» μέχρι τους συγκινητικούς «Οχτώ Ανέμους» του εναρκτήριου και ομώνυμου του δίσκου κομματιού, ο Σινόπουλος ταξιδεύει σε παρόν και παρελθόν, Ανατολή και Δύση, μένοντας στην ουσία πάντα εδώ. Η μουσική του μπορεί να κατατάσσεται δύσκολα σε κάποιο συγκεκριμένο είδος, όμως αυτό λίγο μετράει. Είναι απλώς όμορφη.

Παίζουν:

Σωκράτης Σινόπουλος: λύρα

Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο

Δημήτρης Τσεκούρας: μπάσο

Δημήτρης Εμμανουήλ: κρουστά

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…