Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι ανοίγει και πάλι την μουσική της αγκαλιά

Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι ανοίγει και πάλι την μουσική της αγκαλιά

0
hatzidakeio16

Για 11η χρονιά η ΦΕΞ διοργανώνει το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ με πλήθος μουσικών εκδηλώσεων

 

Από τις 15 Οκτώβριου έως και τις 30 Νοέμβριου 2016 θα λάβει χώρα το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ της ΦΕΞ με τον τίτλο «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι». Συναντήσεις στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι με τους: Σ. Θεοδωρίδου – Σ. Σινόπουλος– Σ. Γκικόντης – Δ. Βερνίκος – Trakya University Ensemble. 2-3 πράγματα που ξέρω για τη μουσική, Tango Stories – Swing stories – Orchestra mobile, Θ. Ορφανίδης, Εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές συναντήσεις στα σχολεία – Ζωγραφίζοντας τη «Λιλιπούπολη» – «Μουσική στο Μουσείο;» και άλλα πολλά θα διεξαχθούν στον ενάμιση αυτό μήνα.

11 χρόνια μουσικού ταξιδιού με τον μεγάλο συνθέτη

Στα πλαίσια των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών της δράσεων, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης σε συνεργασία με τα τμήματα μουσικών σπουδών Πανεπιστημίων από Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία οργανώνει στην Ξάνθη τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2016 το «All that Music – η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» 11η περίοδος. Έντεκα χρόνια ταξιδεύοντας με τη μουσική, έχουν ως σκοπό τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, όσο και με την ίδια μας την πόλη. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να συντονίσει τις μουσικές δράσεις στην πόλη μας (και ιδιαίτερα τα φεστιβάλ που οργανώνει η ΦΕΞ), ώστε να διευρυνθεί ο εκπαιδευτικός τους και όχι μόνο χαρακτήρας. Κάθε χρόνο συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις περισσότεροι από 1.500 μαθητές.

Το Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει τις εξής υποδομές και συνεργασίες:

• Συνεργασία με τα τμήματα μουσικών σπουδών των πανεπιστημίων: Ιονίου, Μακεδονίας, ΤΕΙ Άρτας, Τσελιάμπινσκ Ρωσίας, Φιλιππούπολης Βουλγαρίας και Αδριανούπολης Τουρκίας

• Εκπαιδευτικά προγράμματα για τη μουσική καλλιέργεια των μαθητών της περιφέρειας

• Ένα αρχείο για το Μάνο Χατζιδάκι και την πόλη της Ξάνθης

• Μουσική Βιβλιοθήκη με την προσφορά της Σόνιας Θεοδωρίδου και πολλών άλλων δωρητών

• Το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο Ράδιο Ξάνθη 93,5

Συνοπτικά οι κύκλοι εργασιών του Φεστιβάλ

1ος κύκλος – 2-3 πράγματα που ξέρω για τη μουσική

Πρόκειται για ένα κύκλο συζητήσεων με μουσικά παραδείγματα (ανοιχτό στο κοινό) από την Μουσική Βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου». Στο φεστιβάλ γίνεται η έναρξη του κύκλου αυτού, που θα συνεχιστεί για το 2017 στο ετήσιο ημερολόγιο πολιτιστικό πρόγραμμα της ΦΕΞ.

2ος κύκλος – Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και όχι μόνο

Το φεστιβάλ (όπως και όλα τα μουσικά φεστιβάλ της ΦΕΞ) έχουν ως προτεραιότητά τους το εκπαιδευτικό μέρος. Προσπαθούν να αξιοποιήσουν τόσο το δυναμικό της περιοχής όσο και τους συνεργαζόμενους φορείς και μουσικούς, ώστε να διαμορφώνουν ένα ετήσιο πρόγραμμα που προσφέρει στην τοπική κοινωνία μια πιο εξειδικευμένη γνώση. Περισσότεροι από 1.500 μαθητές κάθε χρόνο (Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης) αλλά και σπουδαστές και φοιτητές μουσικής παρακολουθούν κάποια από τα προγράμματα.

3ος κύκλος – Μουσικές συναντήσεις στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι

Ο τελευταίος κύκλος του Φεστιβάλ φέρνει τους μουσικούς, καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημίων, αλλά και πολλούς άλλους καλλιτέχνες στην πόλη μας σε επαφή με το κοινό, διαμορφώνοντας ένα μουσικό διάλογο με διάφορα είδη μουσικής.

Το πρόγραμμα έναρξης των εκδηλώσεων

Σάββατο 15 Οκτώβριου 2016

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ: «Μουσική στο Μουσείο;» Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές. Πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού. Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 25410 25421

12.00 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Έκθεση: Αρχαία Ελληνικά Όργανα και Αρχαία Ελληνικά επιτραπέζια παιχνίδια

Εργαστήριο εκμάθησης της αρχαίας λύρας

20.30 Συναυλία «Το Κάλεσμα των Μουσών»

Συναυλία με μελωδίες αρχαίας ελληνικής λύρας. Η αρχαιότερη ολοκληρωμένη μελωδία της ανθρωπότητας που διασώζεται σήμερα (ο Επιτάφιος του Σείκιλου), άλλες σωζόμενες αρχαίες μελωδίες, καθώς και σύγχρονοι αυτοσχεδιασμοί με τη συνοδεία μίας 11χορδης αρχαίας λύρας τύπου χέλυς, φωνής και αρχαίου ντουντούκ. Συνδιοργάνωση: Πειραματική Σκηνή Χρυσαλλίδα, Πολυχώρος Σείκιλο και Οργανοποιία Αναστάσιος.

Πληροφορίες τηλ. 25410 25421

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…