Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Περισσότερες… ευκαιρίες ζητούν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Περισσότερες… ευκαιρίες ζητούν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

0
sxoleio-defteris-efkairias

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση στα ΣΔΕ που λειτουργούν στο νομό Ξάνθης, αλλά το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για τη δημιουργία νέων τμημάτων

Απορρίφθηκαν ανεπίσημες προτάσεις για λειτουργία με εθελοντές καθηγητές, με το σκεπτικό ότι ενδέχεται να προκληθούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα

Αυξητικές τάσεις έχει η ζήτηση φοίτησης στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργούν στο νομό Ξάνθης, κυρίως από γυναίκες που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση και επιθυμούν να ενταχθούν ξανά στο σχολείο, προκειμένου να ενισχύσουν το εκπαιδευτικό τους επίπεδο. Τα κίνητρα, στη σημερινή συγκυρία, κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την φοίτηση στα ΣΔΕ, γι’ αυτό και κάθε χρόνο παρατηρείται ακόμη πιο ενισχυμένη προτίμηση. Για άλλους το κίνητρο είναι η ενίσχυση των ευκαιριών για την είσοδο στην αγορά εργασίας, για άλλους η προσωπική εξέλιξη, για άλλους, απλά, η δυνατότητα ουσιαστικότερης επικοινωνίας με τα παιδιά τους που μεγαλώνουν, φοιτούν στο σχολείο και σπουδάζουν, αποκτώντας ενδιαφέροντα που οι γονείς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο αδυνατούν να παρακολουθήσουν. Οπωσδήποτε ρόλο παίζει και ο συντονισμός, η οργάνωση, αλλά και η ευαισθησία που επιδεικνύουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί των ΣΔΕ της Ξάνθης, που κάνει ακόμη πιο δελεαστική την ευκαιρία για μάθηση.

Ωστόσο οι περιορισμένες δυνατότητες σε προσωπικό δεν επιτρέπουν την κάλυψη του συνόλου των αναγκών στο νομό. Αρκεί να αναφερθεί ότι σήμερα τα ΣΔΕ που βρίσκονται σε Ξάνθη, Μύκη, Κένταυρο και Μάνταινα λειτουργούν με τρεις καθηγητές, έναν υποδιευθυντή και ένα διευθυντή.

Τη φετινή χρονιά θα λειτουργήσουν δύο τμήματα στον Κένταυρο, αλλά υπάρχει ζήτηση και για τρίτο τμήμα που δυστυχώς δεν μπορεί να υποστηριχτεί. Στη Μύκη θα λειτουργήσουν δύο τμήματα (Α και Β επιπέδου), στη Μάνταινα ένα ή δύο και στην Ξάνθη άλλα δύο. Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και στην πόλη της Ξάνθης, αλλά και εδώ οι περιορισμένες δυνατότητες σε εκπαιδευτικό προσωπικό δεν επιτρέπουν την επέκταση της λειτουργίας του σχολείου.

Ακόμη πιο περιορισμένες είναι οι δυνατότητες στο ΣΔΕ του νομού Ροδόπης που λειτουργεί στις Σάπες, όπου όλη η λειτουργία υποστηρίζεται από μόλις έναν διευθυντή!

Οι υπεύθυνοι των ΣΔΕ με κάθε ευκαιρία απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, όπως συνέβη πρόσφατα στη συνάντηση με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς στην Κομοτηνή, προκειμένου να ενημερώσουν αφενός για τα προβλήματα που υπάρχουν και αφετέρου για να μεταφέρουν αυτή ακριβώς τη δυναμική που εμφανίζουν τα ΣΔΕ, μέσω της ανάγκης ενίσχυσης των γνώσεων ενήλικων πολιτών, που άφησαν το σχολείο νωρίς και επιλέγουν να επιστρέψουν σ’ αυτό.

Η πρόταση πάντως για αναζήτηση εθελοντών καθηγητών απορρίφθηκε αμέσως από τους εμπλεκόμενους στα ΣΔΕ με το σκεπτικό ότι η λειτουργία του σχολείου δεν μπορεί να υποστηριχτεί σε αυτή τη βάση και υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…