Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προχωρούν οι αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας

Προχωρούν οι αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας

0
thriskeftika-vivlio-web

Καλές προθέσεις στην αναμόρφωση και βελτίωση του μαθήματος διαβλέπει ο Σύνδεσμος Θεολόγων Ξάνθης, εκφράζοντας ωστόσο ενστάσεις στην σπουδή εφαρμογής λόγω ελλιπούς επιμόρφωσης

Δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος ο Μητροπολίτης Ξάνθης, παραπέμποντας στις αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που θα συνεδριάσει την Τρίτη

Επιμένει στις θέσεις του για το μάθημα των θρησκευτικών ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και με την στήριξη του πρωθυπουργού το υπουργείο προχωρά στις αλλαγές που είχε προαναγγείλει. Δηλώνοντας ότι δεν διάβασε την πολυσέλιδη επιστολή που του απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με συγκεκριμένες αναφορές στα όσα θεωρεί λανθασμένα, ο Ν. Φίλης τόνισε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιδρά, όταν είναι ώριμες οι αλλαγές θέλει να έχει λόγο και αντιδρά», προσθέτοντας πως θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις κάποιων «έξαλλων». Υποστήριξε παράλληλα ότι δεν πρόκειται για σύγκρουση Πολιτείας-Εκκλησίας, γιατί έτσι δεν κερδίζει καμία πλευρά, σημειώνοντας πως τα νέα προγράμματα εκπονήθηκαν από επιτροπή σε διάλογο με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας. «Τα θρησκευτικά επιβάλλεται να είναι μάθημα γνώσης όλων των θρησκειών και να γίνεται με σύγχρονες μεθόδους και δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεται σε άμβωνα η τάξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καλές προθέσεις διακρίνει ο Σύνδεσμος Θεολόγων Ξάνθης, αλλά και βιασύνη που θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα

Αναφορικά με το θέμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο ανάμεσα σε γνώστες του αντικειμένου, όσο και σε απλά θρησκευόμενους πολίτες, τοποθετήθηκε ο Σύνδεσμος Θεολόγων Ξάνθης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. του Συνδέσμου αναφέρεται: «Τα μέλη του Συνδέσμου Θεολόγων Ξάνθης, εξ αφορμής του θορύβου περί του θρησκευτικού μαθήματος, εκφράζουν την πικρία τους για τον, ως μη όφειλε, διχασμό του θεολογικού κόσμου, διατυπώνοντας παράλληλα παρατηρήσεις και προτάσεις για το νέο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών. Το νέο πρόγραμμα σπουδών είναι μια προσπάθεια καλών προθέσεων για την αναμόρφωση και βελτίωση του θρησκευτικού μαθήματος. Παρά τις καλές προθέσεις όμως, η σπουδή που παρατηρείται στην εφαρμογή του, χωρίς την έγκαιρη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η πρωτοφανής συνύπαρξη παλαιών εγχειριδίων και νέου αποκλειστικά ηλεκτρονικού υλικού καθώς και η ταυτόχρονη εφαρμογή του σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, φοβόμαστε ότι θα έχουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και συγκεκριμένα την υποβάθμιση της ποιότητας και της παιδαγωγικής αξίας του μαθήματός μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Αναστολή της εφαρμογής του νέου προγράμματος προτείνουν οι Θεολόγοι της Ξάνθης

Εκτός από τις επιφυλάξεις τους, τα μέλη του Συνδέσμου καταθέτουν επίσης προτάσεις για την εξάλειψη των ανωτέρω δυσλειτουργιών: «Την αναστολή εφαρμογής του νέου προγράμματος σπουδών κατά την φετινή χρονιά και την επίσπευση συγγραφής εγχειριδίων του μαθήματος και τη διανομή τους στους μαθητές αν όχι στο τρέχον σχολικό έτος, τουλάχιστον στο επόμενο σχολικό έτος 2017-2018. Θεωρούμε επίσης πως είναι απόλυτη ανάγκη, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και αληθινού και γόνιμου διαλόγου, να συνεργαστεί με τη διοίκηση της Εκκλησίας, στην κατεύθυνση βελτίωσης του νέου προγράμματος σπουδών του θρησκευτικού μαθήματος, ώστε αυτό να καταστεί ελκυστικό και ωφέλιμο για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές».

Απογοήτευση από την στάση κάποιων Ιεραρχών – Εν αναμονή της επίσημης απόφασης της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η στάση και οι δηλώσεις κάποιων Ιεραρχών δυναμίτισαν επιπλέον το κλίμα, καθώς η συζήτηση ξέφυγε από την εκπαιδευτική αξιολόγηση των αλλαγών και πέρασε σε ευθεία επίθεση στο πρόσωπο του υπουργού Νίκου Φίλη. Μάλιστα, την θλίψη του εξέφρασε με επιστολή του προς τον Υπουργό ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός για τους απρεπείς και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν από εκπροσώπους της Εκκλησίας το τελευταίο διάστημα. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις, απόψεις και προσεγγίσεις, όπως είναι φυσικό σε μια ελεύθερη κοινωνία, αλλά ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου είναι χριστιανική εντολή και προϋπόθεση δημοκρατίας». Ο οικείος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος, αλλά παρέπεμψε στην απόφαση που θα προκύψει από την σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα συνεδριάσει από την ερχόμενη Τρίτη για το θέμα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Λόγω της αυξημένης τιμής στο αρνί και στο λάδι – 14 ευρώ το αρνί στα Κρεοπωλεία – Έω…