Σχόλια 30/09/16

0
Όταν λέει η κυβέρνηση ότι δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση η παραχώρηση των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο, θυμίζει κάποιον που τον πιάνουν στα πράσα, στο κρεβάτι και λέει «δεν είναι αυτό που νομίζεις…»


Ερντογάν: Επιζήμια για την Τουρκία η Συνθήκη της Λωζάννης
Θέμα για τη Συνθήκη της Λωζάννης θέτει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.
Μεταξύ άλλων που ανέφερε ο Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. » Με τη Συνθήκη της Λωζάννης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» είπε. Ο ίδιος συνέχισε: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς». Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σε συνδυασμό με την τρομοκρατία έγινε μια κεκαλυμμένη προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα.
«Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών» κατέληξε.
Η Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον σουλτάνο, αλλά απορρίφθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων.
Η αναφορά του Ερντογάν στην Συνθήκη της Λωζάννης σήμερα, έχει τις ερμηνείες της. Η πρώτη είναι ότι γίνεται για εσωτερική κατανάλωση και η δεύτερη για να καλύψει την απόφαση της παράτασης της Έκτακτης Ανάγκης που είχε κηρύξει πριν λίγο καιρό το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στη χώρα.


Το μέλλον είναι εδώ
Ο όρος και η έννοια «Τουρισμός» άρχισε να μπαίνει στο λεξιλόγιο των Θρακιωτών. Ήδη ακούμε συχνά στις συζητήσεις μεταξύ των συμπολιτών, αναφορές για «Τουριστική Ανάπτυξη», «Τουριστική Αξιοποίηση» και «Τουριστικές Επενδύσεις». Όλα αυτά είναι θετικά στοιχεία και βέβαια ευπρόσδεκτα. Κι αυτό γιατί αρχίζουν να συνειδητοποιούν οι περισσότεροι τουλάχιστον, πως υπάρχει ένας οικονομικός τομέας, ο Τουρισμός, που αξιοποιούμενος σωστά μπορεί να αποφέρει οικονομικά οφέλη για όσους σωστά και οργανωμένα τον προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους.
Με την ευκαιρία δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε την σημαντική συμβολή προς την κατεύθυνση αυτή της προσπάθειας του Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη και του συμπολίτη μας Μιχάλη Αμοιρίδη, στενού συνεργάτη στον τομέα αυτό του Παυλίδη.
Αρχίζει και αχνοφέγγει το Τουριστικό μέλλον στην Θράκη. Ευκαιρία για ενδυνάμωσή του μέσω σοβαρών και στοχευμένων προσπαθειών.
Το μέλλον είναι εδώ, περιμένει να το αξιοποιήσουν οι Θρακιώτες…
Γ.Δ.


Η Αναστασιούπολη
Η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Αναστασιούπολης λίγο μετά το χωριό Σούνιο, παρότι δεν ανήκει στο νομό Ξάνθης αλλά Ροδόπης, δεν μειώνει καθόλου την αξία της προσπάθειας. Απεναντίας, θα ωφελήσει σ’ ένα βαθμό το νομό μας διότι η Ξάνθη βρίσκεται πάρα πολύ κοντά από την Αναστασιούπολη.
Στο χθεσινό μας κείμενο γίνεται αναφορά στις εργασίες που θα γίνουν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης για την ανάδειξη και προστασία της Βυζαντινής πόλης που βρισκόταν κοντά στην Εγνατία Οδό και τη λίμνη Βιστονίδα.
Μας ενδιαφέρει ως εκ τούτου η έναρξη και υλοποίηση των εργασιών διότι η Περιφέρειά μας θ’ αποκτήσει έναν ακόμη αξιόλογο χώρο για επίσκεψη σ’ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον.
-Πάντα τέτοια να ήταν τα νέα αλήθεια, πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή όλων…
Γ.Δ.


Ένα λιγότερο κατάστημα της ALPHA
Μειώθηκαν κατά ένα τα υποκαταστήματα της ALPHA BANK στην πόλη μας. Κι αυτό έγινε με το κλείσιμο του καταστήματος στη Γ. Σταύρου. Η μεταφορά των γραφείων και αρχείων πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα όσοι πελάτες πήγαιναν εκεί το έβρισκαν κλειστό.
Έτσι, η ALPHA από αρχές εβδομάδας λειτουργεί δύο καταστήματα. Αυτό στην οδό Καραολή και το δεύτερο στην έξοδο της πόλης, στην οδό Δημοκρίτου.
Δύσκολοι καιροί και για τις τράπεζες της χώρας που περιορίζουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε πανελλαδικό επίπεδο.
Γ.Δ.


Μένουν, πάει τελείωσε
Είτε πρόσφυγες τους λένε, είτε μετανάστες, όσοι βρίσκονται στη χώρα μας, θα μείνουν οριστικά. Ότι κι αν σημαίνει αυτό τόσο για τους μετανάστες όσο και για μας τους υπόλοιπους. Διότι «κάτι» σημαίνει η απόφαση αυτή της Κομισιόν.
Η οποία ρητά και κατηγορηματικά είπε πως όσοι πρόσφυγες ήρθαν θα παραμείνουν. Πάει τελείωσε αυτό. Τώρα, για να μιλάμε για νούμερα, αυτά είναι γνωστά, φθάνουν τις 70.000 όλοι οι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας μετανάστες.
Άρα, από δω και πέρα ξεκινά η διαδικασία για τη μόνιμη και οριστική εγκατάστασή τους σε όλη την Ελλάδα, όπου και θα αποκτήσουν δικαιώματα μέσω της ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία.
Γ.Δ.


Πρότυπο δημοσίου υπαλλήλου…
Μαθήματα πρότυπης λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης παραδίδει υπάλληλος του Μητρώου στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Ξάνθης. Ευγενέστατος, εξυπηρετικότατος, ανθρώπινος, επιτελεί ευσυνείδητα την δουλειά του με σεβασμό στον πολίτη. Γενικά το ΙΚΑ λειτουργεί υποδειγματικά και νιώθεις πραγματικά ότι είσαι σε υπηρεσία ευρωπαϊκής χώρας κι αυτό οφείλεται στους υπαλλήλους του και την συμπεριφορά τους καθώς και στην οργάνωση και στην δομή των υπηρεσιών του Ιδρύματος.
Έτσι δηλαδή όπως θα έπρεπε να λειτουργούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Αντίθετα βλέπουμε μια ευθυνοφοβική, μυωπική, δημοσιουπαλληλίστικη συμπεριφορά του περασμένου αιώνα και μας αναγκάζουν να υποστούμε ταλαιπωρία, χάσιμο χρόνου και την απογοήτευση ότι ποτέ δεν θα αλλάξει τίποτε σ αυτό το κράτος!
Το ΙΚΑ όμως και οι υπάλληλοί του μας διαψεύδουν… ευτυχώς!
Μ.Ξ.


Αύξηση Μ/Κ αποφάσισε η Αναπτυξιακή Ροδόπης
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 100.000 ευρώ αποφάσισε το Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Ροδόπης. Δίνει δε και την δυνατότητα στους δήμους και στους φορείς της Ξάνθης να αγοράσουν μετοχές όχι όμως περισσότερες από 10.000 ευρώ και έτσι να έχουν λόγο στις γενικές συνελεύσεις και στην λήψη αποφάσεων και να παρακολουθούν από κοντά την λειτουργία της εταιρείας. Να σημειώσουμε ότι αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται και η διαβούλευση για την συμπλήρωση του τεχνικού δελτίου από την Αναπτυξιακή Ροδόπης και από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η υλοποίηση του Leader όπως είχε ανακοινωθεί.
Μ.Ξ.


Οι γραφικοί που γίνονται επικίνδυνοι
Με την λέξη ‘’γραφικός’’ περιγράφουμε στα ελληνικά κάτι χαριτωμένο και γοητευτικό, όπως τα γραφικά σοκάκια μιας διατηρητέας συνοικίας. Ταυτόχρονα, τα ελληνικά λεξικά δίνουν και την έννοια του περίεργου, του παράξενου, του εκκεντρικού, συνήθως με αρνητική έννοια και μια δόση συγκατάβασης. Η συγκατάβαση αυτή μπορεί να συνδυάζεται πολλές φορές με τον γέλωτα που προκαλούν οι δηλώσεις και συμπεριφορές όσων περιγράφουμε ως γραφικούς. Κάπως έτσι, με μια συμπάθεια και συγκατάβαση είδαμε τον Βασίλη Λεβέντη να εισέρχεται στην Βουλή. Από το βήμα της οποίας προχθές, κατά την συζήτηση για την Παιδεία, ακούστηκε ο προβληματισμός του για τα «λίγο καθυστερημένα παιδιά που τριγυρνάνε στην τάξη ανάμεσα στα κανονικά», όπως τον πληροφόρησε μια δασκάλα. Όχι πως τα υπόλοιπα που λέει αντέχουν σε οποιαδήποτε κριτική, αλλά ένα ‘’μαζέψτε τον’’ σφυροκοπούσε τον εγκέφαλο οποιουδήποτε νοήμονα πολίτη αυτής της χώρας. Διαχωρισμοί σε κανονικούς ανθρώπους και μη κανονικούς, σε φυσιολογικούς μαθητές και σε άλλους που προορίζονται για τον Καιάδα. Συγκαλυμμένες φασιστικές νοοτροπίες, σαν κι αυτές που ακούσαμε πρόσφατα από τον επίσης γραφικό Αρτέμη Σώρρα. Για τον άνθρωπο που υπόσχεται να σώσει την Ελλάδα πληρώνοντας τα χρέη της, οι αθλητές που συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι «υβρίδια, ζώα και καθάρματα» που τολμούν να διοργανώνουν Ολυμπιάδα. «Τα υβρίδια, αυτά τα ζώα φτιάχνουν τον πλανήτη των αναπήρων. Τι δουλειά έχει ένας ανάπηρος να κάνει Παραολυμπιακούς;», αναρωτήθηκε ο ίδιος σε έναν οχετό κατά των ατόμων με αναπηρία. Καλή η γραφικότητα και η πλάκα που σπάμε, αλλά όταν η κατάσταση ξεφεύγει τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα για την κοινωνία μας.
Χ.Δ.


Η Περιφέρεια εργάζεται για το έτος τουρισμού
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης ανακήρυξε το 2017 έτος τουρισμού για την ΑΜ-Θ. Πέρα από την εξαγγελία όμως, προχώρησε και σε πρωτοβουλίες για συγκεκριμένες δράσεις στην κατεύθυνση αυτή. Για τον λόγο αυτό όρισε σύσκεψη όλων των φορέων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ώστε να υπάρξει συντονισμός και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Στην Ξάνθη χθες συναντήθηκαν αρκετοί εμπλεκόμενοι φορείς και συζήτησαν σε πρώτη φάση τα προβλήματα που έχουν επισημάνει, κάνοντας και μια αναφορά στις προτάσεις που έχει το κάθε όργανο και ο κάθε δήμος της Ξάνθης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης κατέγραφε τα όσα άκουσε από τους οικονομικούς, επιχειρηματικούς φορείς και τους εκπροσώπους των δήμων, προτρέποντάς τους να καταθέσουν εντός του Οκτωβρίου συγκεκριμένες προτάσεις προβολής των ήδη θεσμοθετημένων εκδηλώσεων, αλλά και την δημιουργία νέων για την ανάδειξη των όσων έχει να επιδείξει η Ξάνθη. Αυτό που συμφωνήθηκε κατ’ αρχάς είναι η δημιουργία ενός ενιαίου τουριστικού οδηγού της Ξάνθης, στον οποίο θα περιέχονται όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του χρόνου σε κάθε γωνιά της Ξάνθης, μεταφρασμένο στα αγγλικά, τουρκικά, βουλγαρικά και ρουμανικά. Μια θετική αρχή, ώστε οι επισκέπτες της πόλης να γνωρίζουν τι μπορούν να παρακολουθήσουν κατά την διάρκεια του έτους. Αναμένουμε από όλους τους φορείς συγκεκριμένες προτάσεις και νέες ιδέες, αφού υπάρχει η δέσμευση από πλευράς Περιφέρειας να ενταχθούν αυτές στον προϋπολογισμό που κατατίθεται τον Οκτώβριο. Εν αναμονή, λοιπόν, και με την ελπίδα να μην δούμε πάλι ‘’μία από τα ίδια’’.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…