Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Πάγωσε» η αγορά των εκπτώσεων στην Ξάνθη

«Πάγωσε» η αγορά των εκπτώσεων στην Ξάνθη

0
ekptoseis-16

Πτώση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι για τα καταστήματα της πόλης μας

Για έναν άσχημο Αύγουστο κάνουν λόγο οι καταστηματάρχες, με τις εκπτώσεις να μην καταφέρνουν να αντιστρέψουν το κλίμα

Απογοήτευσε τους καταστηματάρχες της Ξάνθης η φετινή περίοδος των καλοκαιρινών εκπτώσεων που ολοκληρώθηκε χθες, καθώς παρά τις προσφορές που μπορούσε κανείς να συναντήσει σε όλα τα καταστήματα της πόλης, οι περισσότεροι είδαν τον τζίρο τους να πέφτει σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πέρυσι οι εκπτώσεις πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια της επιβολής των capital controls, που στην αρχή είχαν δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας τόσο σε καταστηματάρχες αλλά κυρίως στους πελάτες.

Οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα

Το «Ε» μίλησε με αρκετούς επιχειρηματίες της πόλης μας, κυρίως στον τομέα της ένδυσης και υπόδησης, τις οποίες κυρίως αφορούν οι εκπτώσεις και όπου παρατηρείται συνήθως κίνηση. Όπως μας δήλωσαν οι περισσότεροι, υπολόγιζαν ότι οι εκπτώσεις θα κινούνταν τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, αλλά απεναντίας διαπίστωσαν μια πτώση του τζίρου τους. Όλοι σχεδόν αποδίδουν την μείωση αυτή στην γενικότερη πολιτική και οικονομική αστάθεια που υπάρχει στην χώρα, και τη μείωση για ακόμα μια χρονιά του μέσου όρου χρημάτων που διαθέτουν οι καταναλωτές. Κάποιοι μίλησαν για έναν από τους χειρότερους μήνες των τελευταίων χρόνων, αφού είδαν την πόλη να αδειάζει και την κίνηση στην αγορά να πέφτει κατακόρυφα. Μια μικρή άνοδος που σημειώθηκε στα μέσα Ιουλίου διακόπηκε απότομα, ίσως επειδή πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν να διαθέσουν χρήματα έστω και σε ολιγοήμερες διακοπές, παρά σε αγορές.

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη ρευστότητας

Η περαιτέρω μείωση του τζίρου στα καταστήματα σημαίνει περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των επαγγελματιών, που με τη σειρά τους αναγκάζονται να μειώσουν τα διαθέσιμα προϊόντα στα καταστήματα. Επιλογές πάντως υπήρχαν, όπως και καλές τιμές, αφού η αγορά παρά την στενότητα προχώρησε σε εκπτώσεις, φτάνοντας το 50, το 60 και σε κάποιες περιπτώσεις και το 70%, έχοντας παράλληλα ποικιλία και μεγάλο αριθμό προϊόντων. Όπως σημείωσε ο Χρήστος Γκούτσης, ιδιοκτήτης καταστήματος ανδρικών ετοίμων ενδυμάτων, οι εκπτώσεις ξεκίνησαν σε κάποια καινούρια ρούχα από το 30% και έφτασαν μέχρι και το 50%, ενώ στα παιδικά ρούχα και σε κάποια γυναικεία τις τελευταίες μέρες έφτασαν και το 70%. «Αν είμαστε σωστοί και μιλάμε για νόμιμο κέρδος, και όχι για περιπτώσεις αισχροκέρδειας, ένας καταστηματάρχης είναι ‘’στα λεφτά του’’ όταν κάνει μια έκπτωση της τάξης του 30% και κόβει κανονική απόδειξη».

Γ. Σαρόγλου: «Επιμένουμε στην ποιότητα, όπως μάθαμε 42 χρόνια τώρα»

saroglouΤην ίδια ακριβώς άποψη διατύπωσε και ο γνωστός επιχειρηματίας ανδρικών και γυναικείων υποδημάτων, Γιώργος Σαρόγλου, που δήλωσε ότι οι πωλήσεις των τελευταίων ημερών με έκπτωση 50% και 70% είναι ζημία για τον καταστηματάρχη. Κάποιοι το επιλέγουν γιατί έχουν την ανάγκη ρευστότητας, έστω και ζημιωμένοι. Ο ίδιος τόνισε ότι υπηρετεί εδώ και 42 χρόνια το καλό, ποιοτικό υπόδημα και δεν μπορεί να μπει στην λογική των φθηνών, πλαστικών υποδημάτων. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε με μια κίνηση να παρατήσουμε όσα δημιουργήσαμε τόσα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τα ‘’καλά’’ μαγαζιά της Ξάνθης αναμένουν μια σχετική εμπορική κίνηση και τις μέρες των Γιορτών Παλιάς Πόλης, καθώς έχουν πελάτες από την Δράμα, την Καβάλα και την Κομοτηνή, που επιλέγουν να πραγματοποιούν τις αγορές τους στην πόλη μας. «Ήδη ετοιμάζουμε την φθινοπωρινή βιτρίνα με κάποια κομμάτια, αφού βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο και αναμένουμε επισκέπτες και πελάτες από άλλες πόλεις, που μας προτιμούν», δήλωσε ο ίδιος.

Γ. Αλεξόπουλος: «Η αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα»

alexopoulosΟ κ. Γιάννης Αλεξόπουλος, με πολλά χρόνια παρουσίας στην αγορά γυναικείων ενδυμάτων, σημείωσε ότι το χειρότερο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι καταστηματάρχες είναι το κλίμα ‘’τρομοκρατίας’’ που υπάρχει, που κάνει τον κόσμο διστακτικό. Τον μήνα Αύγουστο το κλίμα αυτό έγινε ακόμη πιο ‘’βαρύ’’ με τα αναμενόμενα ‘’ραβασάκια’’ του ΕΝΦΙΑ και τις πρώτες δόσεις της εφορίας. Οι πληρωμές που αναμένουν τους Ξανθιώτες και όχι μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι πολλές, σε συνδυασμό με τα έξοδα των γονιών για σχολεία και φροντιστήρια. Όλα αυτά συνέτειναν στο ‘’σφίξιμο’’ που παρουσίασε η εμπορική κίνηση στην αγορά της Ξάνθης. «Όλοι είμαστε σε μια συνεχή αναμονή του τι θα κληθούμε να πληρώσουμε σε άμεσους και έμμεσους φόρους, οπότε όλη η αγορά είναι ‘’κουμπωμένη’’», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξόπουλος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…