Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Αργεί να ξημερώσει για την κεντροαριστερά

Αργεί να ξημερώσει για την κεντροαριστερά

0
genimata theodorakis

Δεν τα βρήκαν Γεννηματά – Θεοδωράκης στις μετεκλογικές συνεργασίες και στον ρόλο των κομμάτων την επόμενη μέρα. Αλληλοκατηγορούνται για το ναυάγιο του διαλόγου

Μιλούν το «Ε» οι γραμματείς του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ κύριοι Παντελής Αβραμίδης και Στέφανος Ξεκαλάκης αντίστοιχα

Ανήμποροι να υπερβούν τον εγωκεντρισμό και τις κομματικές τους περιχαρακώσεις αποδείχθηκαν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού οδηγώντας σε αδιέξοδο τον διάλογο και την προσπάθεια ανασύστασης του χώρου της κεντροαριστεράς μέσα από ένα νέο ενιαίο φορέα. Ήδη η προσπάθεια που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ με την δημιουργία της Ελιάς και στην συνέχεια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μετράει ήδη 4 χρόνια …φαγούρα χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί κάποια πρόοδος παρά το γεγονός ότι όλοι οι «συνομιλητές» και του Ποταμιού συμπεριλαβομένου αναγνωρίζουν την ιστορική αναγκαιότητα ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου με σκοπό ν’ αποτελέσει τον αντίπαλο πόλο ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και να εκφράσει μια μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος που προς το παρόν μένει πολιτικά …άστεγη.

Αλληλοκατηγορούνται για το ναυάγιο του διαλόγου Γεννηματά – Θεοδωράκης

Οι αλληλοκατηγορίες που αντάλλαξαν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης έδειξαν ότι το μεταξύ τους χάσμα είναι πολύ δύσκολο να γεφυρωθεί. Δύο είναι τα «αγκάθια» που δίχασαν και οδήγησαν τελικά σε ναυάγιο: οι μετεκλογικές συνεργασίες και ο ρόλος των κομμάτων στον ενιαίο φορέα. Κι ενώ σε κεντρικό επίπεδο η διάσταση απόψεων έχει παγιωθεί και δεν διαφαίνεται πρόθεση για νέο γύρο «διαβουλεύσεων» σε επίπεδο στελεχών επιχειρήθηκε να κρατηθεί ανοιχτός ένας δίαυλος επικοινωνίας ενώ ασκήθηκε κριτική και καταλογίστηκαν εύθηνες και από στελέχη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ για την κατάληξη του διαλόγου που απογοήτευσε. Στο πλαίσιο αυτό ο ο γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Παντελής Αβραμίδης διαβίβασε πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού προς τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Ξεκαλάκη για συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ όποια από τις επόμενες μέρες επιλέξουν με στόχο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ένα «νέο Κίνημα», πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, με κοινή συνέντευξη Τύπου της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Ποτάμι: «Το ΠΑΣΟΚ τορπίλισε τον διάλογο…»

Ο κ. Αβραμίδης μιλώντας στο «Ε» για την πρωτοβουλία αυτή εξήγησε πως έχει την εξουσιοδότηση από το Πολιτικό συμβούλιο να ζητήσει μια τετραμερή συνάντηση με τον κ. Ξεκαλάκη, τον κ. Πρωτόπαπα και τον κ. Τσιόδρα, ώστε να βρεθούν σημεία προσέγγισης: «Η πρόταση παραμένει στο τραπέζι, δεν έχει σταματήσει η προσπάθεια. Θεωρούμε ότι ο τρόπος προσέγγισης απέτυχε σε προφάσεις και όχι στην ουσία και ότι το ΠΑΣΟΚ τεχνηέντως ανέβασε τους τόνους για μετεκλογικές συνεργασίες. Έθεσε το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών την τελευταία στιγμή για να τορπιλίσει τον διάλογο. Δεν μπορεί να δεσμεύσει πολιτικά έναν νέο φορέα. Διάσταση απόψεων υπήρξε και ως προς το ζήτημα της αυτοτέλειας των κομμάτων που θα συγκροτήσουν τον νέο φορέα που είναι νομικές οντότητες καθώς και η αυτόνομη πορεία του νέου φορέα. Αυτό που ακολούθησε ήταν καταπονητικό Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους ούτε τα τελεσίγραφα ούτε οι διαρροές Επιλέγουμε τη δημόσια προσέγγιση και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια», σημειώνει ο κ. Αβραμίδης από το Ποτάμι.

ΠΑΣΟΚ: «Προχωράμε στο εγχείρημα με την κοινωνία…»

Απ’ την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ξεκαλάκης μιλώντας στο «Ε» εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το εγχείρημα ανασύστασης της κεντροαριστεράς θα ευοδωθεί ωστόσο απέρριψε την πρόταση του κ. Αβραμίδη για συνάντηση της τετραμερούς: «Δεν πήρα εξουσιοδότηση από το Πολιτικό συμβούλιο για τη συνάντηση αυτή. Έχουν προκύψει βασικές πολιτικές διαφωνίες με το Ποτάμι ωστόσο προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι η προσπάθεια αυτή που κυοφορείται έχει προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει τον διάλογο σε περιφερειακό επίπεδο και στην κοινωνία την κεντροαριστερή συνεργασία. Η κοινωνία είναι πιο ώριμη, αυτή θα δώσει λύσεις και θα αμβλύνει τις πολιτικές αντιθέσεις. Δεν έχει νόημα να εκτοξεύονται κατηγορίες, είναι κάτι που το αποστρέφονται οι πολίτες και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος που περιμένει να βρει τον φορέα που θα το εκφράσει. Σ’ αυτό πρέπει να απαντήσουμε. Η μόχλευση δεν βοηθά να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις, ούτε οι κοκορομαχίες, ούτε τα ξεκατινιάσματα γιατί θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων», επισημαίνει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Ξεκαλάκης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanhopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…