Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καίγεται η Θάσος, το νησί μας

Καίγεται η Θάσος, το νησί μας

0
thasos fotia

Συνδρομή της Πυροσβεστικής Ξάνθης με οχήματα και άνδρες. 10 Εθελοντές Σαμαρείτες από Ξάνθη και Ροδόπη στην πυρκαγιά της Θάσου – Μεγάλες καταστροφές

Μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Καυτό Σαββατοκύριακο και στο νομό μας. Την Παρασκευή η φωτιά στην περιοχή του νοσοκομείου έφτασε 10 μέτρα από την εκκλησία των Αγίων Κυρίλλου – Μεθόδιου

Ιδιαίτερα «καυτό» ήταν το Σαββατοκύριακο για τον νομό μας αφού εκδηλώθηκαν αρκετές πυρκαγιές με κυριότερη αυτή στην περιοχή του νοσοκομείου στην Νεάπολη όπου κινδύνεψε να καεί ο Ιερός Ναός των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Αδιαμφισβήτητα όμως όλη η περιφέρεια «πονάει» για την εφιαλτική πυρκαγιά στην Θάσο που μαίνεται από το Σάββατο και έχει αφήσει πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές, μετατρέποντας μια περιοχή παραδεισένια σε κρανίου τόπο!

Η φωτιά έφτασε 10 μέτρα από την εκκλησία – Δεν κινδύνευσε το νοσοκομείο

Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 8 το απόγευμα της Παρασκευής σε έκταση με ξερά χόρτα. Η Πυροσβεστική έσπευσε με 6 υδροφόρα οχήματα και 15 άνδρες. Η επιχείρηση κατάσβεσης δυσκολευόταν από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν και διεύρυναν το μέτωπο της φωτιάς που απείλησε σοβαρά τον Ιερό ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Όπως ανέφερε ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Ξάνθης κ. Χρήστος Γκίκης έφτασε έως και 10 μέτρα από τον Ναό ωστόσο μετά από επιμονές προσπάθειες της Πυροσβεστικής τέθηκε σε έλεγχο. Το νοσοκομείο δεν κινδύνευσε – σύμφωνα με τον κ. Γκίκη – καθώς έκαιγε μόνο ξερά χόρτα και όχι δένδρα και δεν μπορούσε να περάσει τον δρόμο. Περίπου σε μισή ώρα η επιχείρηση κατάσβεσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Πυρκαγιές σε Λυκοδρόμιο, Μυρωδάτο, Φελώνη, Τύμπανο και σε κάδους στο κέντρο της πόλης

Η πιο σοβαρή εξ αυτών ήταν στο Λυκοδρόμιο που ξέσπασε το Σάββατο το βράδυ και έκαψε περίπου 2 στρέμματα με ξερά χόρτα. Κατασβέστηκε προτού εξαπλωθεί σε δασική έκταση. Επίσης πυρκαγιές σε ξερά χόρτα εκδηλώθηκαν στην παραλία Μυρωδάτου και στην Φελώνη σε αυλή αγροικίας. Το πρωί της Δευτέρας εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Τύμπανο όπου κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική που εδρεύει στην ΒΙΠΕ. Τέλος το μεσημέρι της Δευτέρας εκδηλώθηκε φωτιά σε δύο κάδους στην κεντρική πλατεία η οποία επίσης και κατασβέστηκε με παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

Συνδρομή της Πυροσβεστικής Ξάνθης και των Εθελοντών Σαμαρειτών Ξάνθης και Ροδόπης στην πυρκαγιά της Θάσου

Εφιαλτικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι στην Θάσο από την μεγάλη πυρκαγιά που από το Σάββατο κατακαίει ότι βρεθεί στο πέρασμά της. Εκκενώθηκαν τα ορεινά χωριά Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτη, κινδύνευσε το Ραχώνι και οι Μαριές, ενώ καταστροφές έχουν υποστεί και τουριστικές μονάδες σε Θυμωνία και Αλυκή. Μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με εναέρια και επίγεια μέσα βρίσκεται εκεί και προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τα μέτωπα της πυρκαγιάς που σημειωτέον προκλήθηκε από κεραυνούς νωρίς το πρωί του Σαββάτου και είχε 3 – 4 εστίες. Συγκεκριμένα, στα διάφορα μέτωπα επιχειρούν περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 73 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 7 καναντέρ, 2 πετζετέλ και 6 ελικόπτερα, ενώ τραυματίστηκαν 5 πυροσβέστες, ευτυχώς όχι σοβαρά. Η πυροσβεστική της Ξάνθης έστειλε 2 υδρομοφόρες και 1 βοηθητικό όχημα και 7 πυροσβέστες ενώ άλλα 7 άτομα από τους Εθελοντές Σαμαρείτες της Ξάνθης και άλλα 3 από την Κομοτηνή έχουν μεταβεί στην Θάσο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την Θάσο

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κεφαλονιά και μετέβη με πολεμικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ στην Θάσο όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον δήμαρχο κ. Κώστα Εμανουηλίδη. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στο Σινούκ και πέταξε πάνω από δασικές εκτάσεις που έκαψε η πυρκαγιά. Στην συνέχεια προήδρευσε σε σύσκεψη με τους φορείς λίγο αργότερα ανακοίνωσε μέτρα για τους πληγέντες στη Θάσο. Σε δηλώσεις του από το νησί, ο κ. Τσίπρας ανέφερε συγκεκριμένα ότι: « άμεσα θα μεταβεί ειδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να χαρτογραφήσει τις πληγείσες περιοχές .

Άμεσα κλιμάκια της τοπικής αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Υποδομών θα καταγράψουν ζημιές κυρίως σε υποδομές, σε σπίτια, καθώς και ζημιές που αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ώστε να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις

σε όσους έχασαν τα σπίτια τους. Θα υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης κατά 80% από χρήματα του υπουργείου Υποδομών και κατά 20% από μακροχρόνιο δανεισμό.

Άμεσα θα γίνουν οι μελέτες για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων

οι αρμόδιες αρχές θα κινηθούν στην κατεύθυνση της γρήγορης αναδάσωσης».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…