Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Γνωριμία με την καπνοκαλλιέργεια του Μπασμά

Γνωριμία με την καπνοκαλλιέργεια του Μπασμά

0
souitaris

Μέσα από το εξαίρετο βιβλίο του Αναστ. Σουϊτάρη που βήμα –βήμα μας παρουσιάζει εργασίες και εργαλεία

Η ανάγνωση του βιβλίου του Αναστασίου Σουϊτάρη είναι μια αναδρομή στο όχι μακρινό παρελθόν του καπνού. Εξάλλου, χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος του πονήματος «Ο Μπασμάς καπνός, του πρώτου γιακά- Διαδρομές Μνήμης».

Και όντως, το βιβλίο στις 220 σελίδες του και τις πολλές φωτογραφίες μια ανθρώπινη και «από μέσα» προσέγγιση και περιγραφή των εργασιών, των εργαλείων και των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν πριν λίγα χρόνια στην καλλιέργεια του καπνού.

Θα τολμήσουμε βέβαια να πούμε πως και σήμερα, στην ορεινή περιοχή του Νομού που καλλιεργείται ακόμη η ποικιλία Μπασμάς, κάποιοι χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους και εργαλεία.

Τώρα ως προς το βιβλίο του συμπολίτη μας Αν. Σουϊτάρη, σίγουρα αποτελεί προϊόν αναδρομής, μνήμης, αλλά και συστηματικής έρευνας και διασταύρωσης στοιχείων, εργασία επίπονη και χρονοβόρα.

Το αποτέλεσμα υπήρξε αρκούντως θετικό δικαιώνοντας τον ερευνητή, διότι συνέγραψε ένα βιβλίο το οποίο βεβαιωμένα συμβάλει στη γνώση της ιστορίας του καπνού από την πλευρά του παραγωγού.

Ακόμη ο αναγνώστης γίνεται κι αυτός μέρος της αφήγησης αφού παρακολουθεί από την αρχή όλη τη χρονική πορεία των εργασιών από την φύτευση μέχρι το παστάλιασμα και την διαδικασία πώλησης. Ακόμη, γνωρίζει όλα τα εργαλεία της επίπονης αυτής εργασίας μέσω του πλούσιου φωτογραφικού υλικού που παρατίθεται.

Όντως αξιέπαινη και ιδιαίτερα επαινετή η προσπάθεια του συμπολίτη μας Αναστάσιου Σουϊτάρη που παρέδωσε ένα βιβλίο που θα παραμείνει και ως εργαλείο στους ερευνητές του πολύ σημαντικού αγροτικού προϊόντος, του καπνού. Αυτού που συντήρησε, μέσα από βάσανα και δοκιμασίες, χιλιάδες νοικοκυριά στον τόπο μας.

Οφείλουν οι νεώτεροι να το διαβάσουν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…