Σχόλια 24/08/16

0
Δεν ανησυχούν λένε κυβερνητικά στελέχη για την υστέρηση εσόδων τον Ιούλιο. Γι’ αυτό σίγουρα θα πρέπει ν’ ανησυχούμε όλοι εμείς για τα δικά μας έσοδα…


Εν αναμονή
Θερινές διακοπές τέλος και η Θράκη περιμένει. Και τι περιμένει; Μα τη σύσταση της διυπουργικής επιτροπής που θα έχει την ευθύνη σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τους πολίτες της περιοχής να προτείνουν και να ζητήσουν την λύση ζωτικών θεμάτων της Θράκης. Δηλώσεις έγιναν, όμως ζητούμενο είναι τι θα προτείνει η κυβέρνηση, η οποία έχει και την ευθύνη υλοποίησης των δεσμεύσεων.
Αναμονή λοιπόν για την ουσία της όλης υπόθεσης και φρόνιμο είναι να μην καλλιεργούνται αισιόδοξες προοπτικές και το καλάθι να είναι μικρό.
Ας δούμε τα μέτρα πρώτα.
Γ.Δ.


Αγρίεψαν τα πράγματα
Η είδηση αναφέρει: «Επιχειρηματίας στη Ζάκυνθο έδειρε τεχνικό του ΔΕΔΔΗΕ που του έκοψε το ρεύμα».
Σίγουρα δεν πρόκειται για μοναδικό περιστατικό το οποίο και καταδικάζουμε διότι ο μόνος που δεν φταίει είναι ο υπάλληλος. Η ουσία τώρα είναι ότι αγριεύει η κατάσταση στο μέτωπο των απλήρωτων λογαριασμών τόσο καταστημάτων όσο σπιτιών και επιχειρήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι το λειτουργικό κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα πως είναι ιδιαίτερα υψηλό για πολλές επιχειρήσεις, όταν οι δουλειές από την άλλη είναι πεσμένες και η ρευστότητα πολύ χαμηλά.
Γ.Δ.


Περί κουνουπιών
Η Περιφέρειά μας έχει το προνόμιο να διαθέτει αρκετές λίμνες, μεγάλα ποτάμια και πεδινές αρδευόμενες εκτάσεις. Όλα αυτά, έχουν μια επιβάρυνση στην παρουσία και ανάπτυξη των κουνουπιών. Είναι αναπόφευκτη η παρουσία τους και δεν πρόκειται να εξαφανιστούν ποτέ.
Απλά απαιτείται συστηματική προσπάθεια με ραντίσματα για τον έλεγχο και τη μείωσή τους σε υποφερτά επίπεδα. Δηλαδή, θα πρέπει, για όσους δεν το έχουν χωνέψει ακόμη, να κατανοήσουν ότι θα ζούμε μαζί με τα κουνούπια. Αρκεί βέβαια να θυμούνται οι αρμόδιοι ότι και οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα άνετης διαβίωσης.
Γ.Δ.


«Κάντε διακοπές στη Θράκη»
Με ένα άρθρο που χαρακτηρίζει τη Θράκη σχεδόν “άγνωστη γη” για την υπόλοιπη Ελλάδα, η εφημερίδα Καθημερινή προβάλλει τα πλεονεκτήματα της περιοχής και προτείνει στους αναγνώστες της να μη μαθαίνουν για τη Θράκη μόνο μέσα από ρεπορτάζ στην τηλεόραση αλλά να την επισκεφθούν από κοντά για διακοπές και να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τις ομορφιές της. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, « Μια άγνωστη περιοχή, δυσπρόσιτη ως προς την απόσταση από την Αθήνα και φορτισμένη με ένταση στην «απεικόνιση» της στα MME. Η Θράκη δεν είναι ένας τόπος που επιλέγει κάποιος για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Ακροβολισμένη στη βόρεια γωνιά του χάρτη, συγκεντρώνει περισσότερους Βούλγαρους τουρίστες (Τούρκους πριν από το πραξικόπημα) και Έλληνες μετανάστες από τη Γερμανία που ξαναγυρίζουν στα πατρογονικά με ακριβά αυτοκίνητα που έχουν ξένες πινακίδες ως πικρή δικαίωση για τα χρόνια της ξενιτιάς.
Η Θράκη στέκει μακριά, μόνη της. Αν κάποιος δεν θέλει να πάει στη Σαμοθράκη, δεν έχει παιδί στον στρατό ή στο πανεπιστήμιο, δεν θα γυρίσει εύκολα το βλέμμα στη μεθόριο, Κακώς. Όχι μόνον διότι πρόκειται για μια περιοχή εκπληκτικού φυσικού κάλλους, με τον Νέστο, τον Έβρο, ωραίες ακτές και ανέγγιχτα δάση. Ο κύριος λόγος να μπει κανείς στον κόπο να διανύσει όλα αυτά τα χιλιόμετρα (που γίνονται παιχνίδι μετά τη διάνοιξη της Εγνατίας) είναι για να γνωρίσει από κοντά μια ξεχασμένη γη. Όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις από κάτω ολοζώντανη την παλιά και πρόσφατη ιστορία».
Γ.Π.


Περί Αβδήρων και Αβδηριτών
Κατά κράτος έχει κερδίσει η Σαμοθράκη εδώ και λίγα χρόνια την αποδοχή από Πανεπιστήμια, Πνευματικούς φορείς, Οργανώσεις Διεθνείς και εγχώριες για την υλοποίηση εκεί Συνεδρίων, Διαλέξεων, Θερινού Πανεπιστημίου, Φοιτητικών Κάμπους, Φιλοσοφικών Διασκέψεων και άλλων εκδηλώσεων. Κι όλα αυτά, χωρίς να διαθέτει το γειτονικό μας νησί πνευματική προϊστορία όπως τα Άβδηρα.
Εν τούτοις, ξεχώρισε, έφυγε μπροστά και κάθε χρόνο δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Κι αυτή η επιτυχία βέβαια οφείλεται αποκλειστικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Νυν και πρώην. Κάτι που βεβαίως δεν έγινε ΠΟΤΕ εδώ σε μας. Όπου επικράτησε πλήρης αδιαφορία, έλλειψη οράματος και στενομυαλιά για ίδρυση ΚΑΠΗ…
Ό,τι θα μπορούσε να γίνει στα Άβδηρα έγινε αλλού και οι σύγχρονοι Αβδηρίτες διάγουν το βίο τους νωχελικοί και σε κατάσταση νιρβάνα, χωρίς ενδιαφέρον κι ανησυχία για την προβολή και αξιοποίηση ό,τι κληρονόμησαν. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους διάφορους ταγούς της περιοχής που τα ενδιαφέροντά τους βρίσκονται αλλού κι όχι στα Άβδηρα.
Γι’ αυτό, για άλλη μια φορά το τονίζουμε πως οι Αβδηρίτες οφείλουν να πάρουν στα χέρια τους την ανάδειξη του τόπου τους, των Ανθρώπων που εκεί γεννήθηκαν και με το πνεύμα και το έργο τους έγιναν παγκοσμίως γνωστοί.
-Να περιμένουμε κάποια πρωτοβουλία;
Γ.Δ.


Υπανάπτυκτοι και με τη βούλα!
Έξι μετάλλια κατέκτησε τελικά η χώρα μας στους Ολυμπιακούς του Ρίο, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν κανένα μετάλλιο για τους Έλληνες αθλητές, ταυτίζοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας με τις αθλητικές επιδόσεις. Έτσι η χώρα μας κατατάχθηκε 26η στον πίνακα των μεταλλίων, πραγματοποιώντας την 5η καλύτερη συγκομιδή στην ιστορία της.
Όμως το χαμόγελο για τις επιτυχίες των αθλητών πάγωσε η σοκαριστική αποκάλυψη του αρχηγού της ελληνικής αποστολής Ισίδωρου Κούβελου, ότι η Ολυμπιακή προετοιμασία των Ελλήνων αθλητών στηρίχθηκε οικονομικά σε πρόγραμμα αλληλεγγύης και στήριξης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που δίνεται σε υπανάπτυκτες αφρικανικές χώρες. Ενώ η βοήθεια από το κράτος ήταν μηδενική! Άσχετα αν έσπευσαν στη συνέχεια ορισμένοι υπουργοί να πανηγυρίσουν και να φωτογραφηθούν με τους Ολυμπιονίκες…
Και επίσημα λοιπόν, μας κατατάσσουν στις υπανάπτυκτες χώρες, αρχής γενομένης από τον αθλητισμό. Αν συνεχίσουμε έτσι – ως υπανάπτυκτοι και κατεστραμμένοι – μπορεί να κάνουμε και θαύματα. Ίσως να ανταγωνιζόμαστε στο μέλλον και χώρες όπως η Αιθιοπία ή η Κένυα. Άντε και σ’ ανώτερα!


Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού
Η χθεσινή 23η Αυγούστου καθιερώθηκε το 2009 ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού (γνωστή και ως Διεθνής Ημέρα της Μαύρης Κορδέλας), με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων και ιδιαίτερα του Σταλινισμού και του Ναζισμού. Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, επειδή σχετίζεται με δύο γεγονότα. Το πρώτο συνέβη το 1939, όταν η Σοβιετική Ένωση και η Ναζιστική Γερμανία υπέγραψαν το σύμφωνο μη επίθεσης, γνωστό και ως Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ. Το δεύτερο έλαβε χώρα το 1989 στις βαλτικές χώρες, όταν δύο εκατομμύρια άνθρωποι από την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία στάθηκαν πιασμένοι χέρι – χέρι στο δρόμο από το Βίλνιους ως το Ταλίν, σχηματίζοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα, ζητώντας απόσχιση των κρατών τους από τη Σοβιετική Ένωση. Μια από τις καλύτερες υπενθυμίσεις της ταυτότητας των δύο ολοκληρωτισμών που κατασπάραξαν την ανθρωπότητα στον 20ό αιώνα είναι ο Witold Pilecki (1901-1948). Αξιωματικός του Πολωνικού Στρατού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρεισέφρησε ως κρατούμενος στο Άουσβιτς για να συγκεντρώσει πληροφορίες. Κατάφερε να αποδράσει αφού πρώτα οργάνωσε δίκτυο αντίστασης των κρατουμένων, και συνέγραψε την Έκθεση Witold, το πρώτο υπηρεσιακό έγγραφο που αποκάλυπτε την αλήθεια του Ολοκαυτώματος. Συμμετείχε στην εξέγερση της Βαρσοβίας, συνελήφθη από τους Γερμανούς, και κρατήθηκε ως αιχμάλωτος μέχρι το τέλος του πολέμου. Μετά την ‘’απελευθέρωση’’ της χώρας από τους Σοβιετικούς, παρέμεινε εκεί, δηλώνοντας την υποστήριξή του στην εξόριστη κυβέρνηση της Πολωνίας. Συνελήφθη, βασανίστηκε, δικάστηκε σε μια δίκη-οπερέτα και εκτελέστηκε. Στη γυναίκα του έγραψε: «το Άουσβιτς, σε σχέση με αυτούς, ήταν μια ασημαντότητα».
Χ.Δ.


Ήρθε η ώρα για τις βάσεις των Πανεπιστημιακών Σχολών
Σήμερα αναμένεται να δοθεί τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων φοιτητών και γονιών, αφού σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από τις 11 η ώρα το πρωί της Τετάρτης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τις βάσεις 2016 μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους, β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο). Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της ίδιας ημέρας. Επίσης, 11 η ώρα σήμερα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε., μη ελληνικής καταγωγής.
Ταυτόχρονα, με την ανακοίνωση των βάσεων αρχίζει και το ‘’κυνήγι’’ της φοιτητικής κατοικίας, εκτός από αυτούς τους υποψήφιους που με τις πολύ υψηλές τους βαθμολογίες στις Πανελλαδικές εξετάσεις δεν θα περιμένουν με αγωνία κάποια έκπληξη σήμερα. Σε όλους ανεξαιρέτως ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία.
Χ.Δ.


«Χέρι» στους συλλόγους βάζει η Εφορία Ξάνθης
Τέλος στο αφορολόγητο των συλλόγων βάζει η Εφορία Ξάνθης. Εφ’ εξής δεν θα πληρώνουν ΦΠΑ και για ένα ορισμένο πλαφόν εσόδων μόνο, αυτοί που μπορούν να αποδείξουν ότι δαπανούν τα έσοδά τους σε πολιτιστικούς σκοπούς. Οι υπόλοιποι σύλλογοι θα πληρώνουν κανονικά ΦΠΑ και όλοι ανεξαιρέτως υποχρεούνται να κόβουν αποδείξεις και θα κληθούν να βάλουν ταμειακές μηχανές. Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει για να σταματήσει και αυτή η ασύδοτη και άναρχη κατάσταση που επικρατούσε καθώς και η γκρίνια των άλλων επιχειρήσεων. Στο αντίλογο βέβαια ότι οι σύλλογοι δεν είναι επιχειρήσεις και βασίζονται στον εθελοντισμό των μελών τους και ίσως αυτό να αποτρέψει πολλά μέλη να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τότε η απάντηση είναι πως ίσως και να μην ήταν μόνο ως κίνητρο ο εθελοντισμός σ’ αυτά τα μέλη!
Μ.Ξ.


Πυρκαγιά από κεραυνό στο Τσαλ
Κι άλλη πυρκαγιά είχαμε την Δευτέρα και συγκεκριμένα στο Αχλαδόβουνο (Τσαλ). Η φωτιά προκλήθηκε το μεσημέρι από κεραυνό. Μάλιστα όλη η Πυροσβεστική δύναμη της Ξάνθης ήταν στο Πολύνερο Καβάλας συνδράμοντας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και παρόλα αυτά κινητοποιήθηκε και προσέτρεξε σε μια δύσβατη περιοχή με 2 οχήματα. Ευτυχώς βέβαια την βοήθησε και η βροχή που έπεσε και τέθηκε γρήγορα σε έλεγχο καίγοντας μόνο χαμηλή βλάστηση. Να σημειώνουμε ότι η Δευτέρα ήταν η μέρα των κεραυνών! Συνολικά έπεσαν 25.000 κεραυνοί στην Βόρειο Ελλάδα!!!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …