Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο Με υπομονή και επιμονή στοχεύει να τερματίσει στο «Σπάρταθλον» ο Ανδρέας Καμαριανάκης

Με υπομονή και επιμονή στοχεύει να τερματίσει στο «Σπάρταθλον» ο Ανδρέας Καμαριανάκης

0
kamarianakis

Ένας τραυματισμός οδήγησε τον Ξανθιώτη δρομέα σε εγκατάλειψη στην περσινή πρώτη απόπειρα όμως δεν το έβαλε κάτω

Το διήμερο 30 Σεπτεμβρίου-01 Οκτωβρίου ο φετινός αγώνας δρόμου 246χλμ. στη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη

«Υπομονή και επιμονή». Αυτά είναι δύο από τα βασικά στοιχεία της «συνταγής» της επιτυχίας, που μπορεί να οδηγήσει έναν δρομέα στο να καλύψει τρέχοντας 246χλμ., όση είναι η απόσταση Αθήνα – Σπάρτη, στον αγώνα «Σπάρταθλον».

Στη φετινή διοργάνωση του ιστορικού αγώνα, που πραγματοποιείται για 34η χρονιά στα χνάρια του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, θα πάρει μέρος ο Εβρίτης στην καταγωγή, αλλά κάτοικος Ξάνθης τα τελευταία 20 χρόνια, Ανδρέας Καμαριανάκης.

Ο Ξανθιώτης δρομέας θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει τη διαδρομή, την οποία κατά τον Ηρόδοτο (5ος αι π.Χ.) πραγματοποίησε ο Αθηναίος δρομέας Φειδιππίδης το 490π.Χ., όταν στάλθηκε από τους Αθηναίους στην Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων λίγο πριν τη μάχη του Μαραθώνα.

Εγκατέλειψε πέρσι όμως δεν το έβαλε κάτω

Ο Ανδρέας Καμαριανάκης πήρε πέρσι μία πρώτη «γεύση» από το «Σπάρταθλον», καθώς συμμετείχε για 1η φορά, όμως λόγω τραυματισμού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στο 200ο χιλιόμετρο της απαιτητικής και δύσκολης διαδρομής.

Φέτος, έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα και με την ευχή να μην έχει να αντιμετωπίσει ανάλογες δυσκολίες ελπίζει να ολοκληρώσει την προσπάθεια του.

«Έχω αρκετά μεγάλη εμπειρία από αγώνες δρόμου υπεραποστάσεων καθώς έχω αγωνιστεί σε 10άδες στην πορεία μου, όμως όνειρο μου ήταν να πάρω μέρος στο «Σπάρταθλον» και να τερματίσω, ως μία απόδοση φόρου τιμής στους προγόνους μας. Αυτό είναι το βασικό μου κίνητρο που μου δίνει την απαραίτητη δύναμη και ψυχολογία για την προσπάθεια μου», δηλώνει στο «Ε» ο Ανδρέας Καμαριανάκης για να συμπληρώσει:

Α.Κ.: «Στόχος μου είναι να τερματίσω μέσα σε 36 ώρες, που είναι και το έγκυρο όριο τερματισμού. Βέβαια ένας τόσο μεγάλος αγώνας κρύβει πάρα πολλές παγίδες και εκπλήξεις, όπως πέρσι που μέχρι το 195ο χιλιόμετρο δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα όμως από εκεί κι έπειτα ένας τραυματισμός (αγκύλωση στους τένοντες στο μετατάρσιο) με οδήγησε σε εγκατάλειψη καθώς δεν μπορούσα να συνεχίσω».

Όσον αφορά την προετοιμασία που κάνει ένας δρομέας για να μπορέσει να καλύψει μία τόσο μεγάλη απόσταση (246χλμ.), ο έμπειρος δρομέας αναφέρει:

Α.Κ.: «Πάντοτε με πρόγραμμα και αφοσίωση και με σταθερό προγραμματισμό, διαφορετικά μπορεί να μείνεις εκτός ρυθμού. Προπονούμαι 6 φορές την εβδομάδα, ξεκινώντας συνήθως από το «χαλάρωμα» των 10χλμ. και ανεβάζω σταδιακά μέρι τα 60 περίπου χιλιόμετρα. Έτσι συνολικά μπορεί τρέξω για προπόνηση περίπου 150χλμ. την εβδομάδα. Πολύ βασικό ρόλο παίζει το ψυχολογικό κομμάτι και η υποστήριξη που έχω από τους συνοδούς μου, όπως ο Δημήτρης Κασίμης (kasimistraining) που με καθοδηγεί στο προπονητικό κομμάτι, ενώ στον φετινό αγώνα θα έχω στο τεχνικό κομμάτι την υποστήριξη της συζύγου μου Ολυμπίας Κουκούλη. Επίσης οι δύο Ξανθιώτες δρομείς, Γιάννης Πυργελής και Λεωνίδας Ξανθόπουλος που τερμάτισαν στον περσινό «Σπάρταθλον» μου έδωσαν κάποιες συμβουλές που μου φάνηκαν πολύ χρήσιμες».

Ο Ξανθιώτης δρομέας (με καταγωγή από τα Περίχωρα Διδυμοτείχου) έχει αγωνιστεί σε 10άδες αγώνες, ενώ φέτος μεταξύ άλλων έτρεξε και τερμάτισε στον αγώνα στον Όλυμπο (100χλμ.).

«Η ιστορικότητα του αγώνα και η μεγάλη απόσταση είναι μία πρόκληση για έναν δρομέα. Έτσι με υπομονή, επιμονή και σύνεση ελπίζω να τα καταφέρω στο φετινό «Σπάρταθλον», τόνισε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο Ανδρέας Καμαριανάκης.

Στις 30 Σεπτεμβρίου – 01 Οκτωβρίου ο φετινός αγώνας «Σπάρταθλον»

Το «Σπάρταθλον» είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Ο Διεθνής Σύνδεσμος Σπάρταθλον πραγματοποίησε πριν λίγο καιρό την κλήρωση για την ανάδειξη των 400 αθλητών και αθλητριών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν τον προσεχή Σεπτέμβριο στον 34ο «Σπάρταθλον», καλύπτοντας μια απόσταση 246 χιλιομέτρων από την Αθήνα στη Σπάρτη.

Το ενδιαφέρον των αθλητών απ’ όλο τον κόσμο είναι και φέτος πολύ μεγάλο, αφού οι συνολικές αιτήσεις ήταν 633 στον αριθμό, με τις 608 να πληρούν τα αυστηρά κριτήρια επιλογής. Από την κλήρωση βγήκαν τα 400 ονόματα των αθλητών που θα αγωνιστούν για το 2016. Ανάμεσά τους και 60 Έλληνες, οι οποίοι θα κυνηγήσουν ένα νέο ρεκόρ στην απόσταση. Ρεκόρ αποτελεί για την φετινή χρονιά ο αριθμός των χωρών που προέρχονται οι αθλητές, καθώς ανήλθαν στις 52 έναντι 49 της περσινής χρονιάς.

Το 34ο Σπάρταθλον τελεί και φέτος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, έχει την άμεση έγκριση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Υπεραποστάσεων (Ι.Α.U.) και με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ρεπό του Παύλου Μελά Κουτσού στην 3η αγωνιστική των μπαράζ ανόδου

Τα αποτελέσματα και η διαμόρφωση της βαθμολογίας Ολοκληρώθηκε το Σάββατο η 3η αγωνιστική τ…