Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αδύνατο να εντοπιστούν όσοι εγκαταλείπουν ζώα συντροφιάς

Αδύνατο να εντοπιστούν όσοι εγκαταλείπουν ζώα συντροφιάς

0
skylos tsip

Ούτε ο νόμος για την ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων ζώων, ούτε οι συνθήκες βοηθούν

Δεν ελέγχεται αν έχει τοποθετηθεί τσιπ, ούτε αν οι ιδιοκτήτες συμμορφώνονται με την υποχρέωση να χορηγούν στο δήμο το σχετικό πιστοποιητικό

«Κενό γράμμα» αποτελεί, όπως καταδεικνύει και το ρεπορτάζ του «Ε», η νομοθεσία περί ηλεκτρονικής σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και η ακόλουθη υποχρέωση της προσκόμισης του σχετικό πιστοποιητικού στον οικείο δήμο, η οποία προβλέπεται σε νόμο του 2014 που μας θύμισε χθες με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του δήμου Ξάνθης.

Η υποχρέωση της ηλεκτρονικής σήμανσης επεβλήθη, προκειμένου ο κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου να μπορεί να το προστατέψει, αλλά και να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διαβίωση και ανατροφή του. Η δε υποχρεωτική προσκόμιση του πιστοποιητικού στο δήμο, η παράλειψη της οποίας επισείει και πρόστιμο 300 ευρώ, εξυπηρετεί την ανάγκη της ορθής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από την οικεία υπηρεσία και τον εντοπισμό όσων εγκαταλείπουν τα ζώα τους και αδιαφορούν στη συνέχεια για την τύχη τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα εντός και εκτός πόλεων.

Νέα κρούσματα επιθέσεων και εντάσεων με τα αδέσποτα ζώα

Τα προβλήματα αυτά είναι ιδιαίτερα εμφανή και έχουν ενταθεί σοβαρά το τελευταίο διάστημα στην Ξάνθη. Μόλις χθες η υπηρεσία έλαβε πάνω από πέντε κλήσεις για τη γνωστή περιοχή στην οδό Χατζησταύρου, όπου τα σκυλιά της γειτονιάς έκαναν ιδιαίτερη φασαρία με τα γαβγίσματά τους. Όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μποζ Ραμαδάν, τα προβλήματα είναι συχνά στην εν λόγω περιοχή και μάλιστα έγιναν συστάσεις σε κατοίκους που τα τάιζαν, προκειμένου να αποφεύγεται η συγκέντρωσή τους στην εν λόγω περιοχή. Πάντως, χθες η υπηρεσία ήταν απασχολημένη με τον εντοπισμό δύο άλλων σκυλιών σε άλλες περιοχές, που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν δαγκώσει πολίτες και σήμερα αναμένεται η κινητοποίηση των αρμοδίων προκειμένου να παγιδεύσουν ένα από τα σκυλιά με επιθετική συμπεριφορά (είχε κατατρομοκρατήσει παιδάκι) από τη συγκεκριμένη περιοχή για να ηρεμήσει η γειτονιά. Ο κ. Μποζ παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι έντονο και τόνισε ότι γίνονται συστηματικές προσπάθειες για τον περιορισμό του φαινομένου, όπου διαπιστώνεται ένταση ή προκύπτουν περιπτώσεις επιθέσεων.

Ούτε έλεγχοι γίνονται, ούτε κατάλληλος εξοπλισμός υπάρχει

Ωστόσο, όπως διαπιστώσαμε στο ζήτημα του εντοπισμού των ζώων που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους λίγα μπορούν να γίνουν, αφενός γιατί δεν ανταποκρίνονται όλοι στην υποχρέωση ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων συντροφιάς, η οποία γίνεται από πιστοποιημένους κτηνιάτρους και αφετέρου δεν υπάρχουν ούτε έλεγχοι, ούτε ο κατάλληλος εξοπλισμός για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι ιδιοκτήτες συμμορφώνονται.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια διεύθυνση του δήμου που παραλαμβάνει τα πιστοποιητικά δεν έχει την αρμοδιότητα να διεξάγει ελέγχους, ενώ το αστυνομικό τμήμα Ξάνθη που μπορεί να αναλάβει καθήκοντα ελέγχων, επικεντρώνεται στην αποτροπή τέλεσης αδικημάτων που σχετίζονται με τον βασανισμό ζώων, ενώ δεν διαθέτει ούτε μηχάνημα για τον εντοπισμό του τσιπ στα ζώα. Στην περίπτωση δηλαδή που θα ήθελε να ελέγξει αν υπάρχει ηλεκτρονική σήμανση θα έπρεπε να συνεργαστεί με ιδιώτη κτηνίατρο.

Μηχάνημα που ελέγχει την ηλεκτρονική σήμανση, αλλά χρησιμοποιείται για τα αιγοπρόβατα και ίσως να ήταν συμβατό να ελέγχει και αυτές τις περιπτώσεις διαθέτει η Κτηνιατρική Υπηρεσία της ΠΕ Ξάνθης, αλλά δεν έχει αρμοδιότητα εμπλοκής στην εν λόγω διαδικασία, ενώ το μόνο που έχει τον κατάλληλο μηχανισμό που μπορεί να αναγνωρίσει τον αριθμό της σήμανσης είναι το δασαρχείο Ξάνθης και οι υπάλληλοι που διενεργούν ελέγχους στα κυνηγόσκυλα.

Όπως σωστά μας επισημάνθηκε από γνωρίζοντας, για τη διενέργεια του ελέγχου δεν είναι απαραίτητος αυτός ο εξοπλισμός, αφού μπορούν οι ιδιοκτήτες των ζώων να επιδεικνύουν στους ελέγχους το πιστοποιητικό της ηλεκτρονικής σήμανσης. Έτσι, το μηχάνημα θα χρειαζόταν μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει υποψία πλαστογραφίας ή χορήγησης του πιστοποιητικού ενός ζώου για κάποιο άλλο.

Ούτε λόγος για επιπλέον επιβάρυνση σε όσους τοποθετούν το τσιπάκι στα ζώα τους

Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ακόμη τη θέσπιση από το δήμο ειδικού αντιτίμου που πληρώνει στον κτηνίατρο ο ιδιοκτήτης του ζώου που σημαίνεται ηλεκτρονικά, προκειμένου να συγκεντρώνεται ένα ποσό για τη διαχείριση των αδέσποτων. Ωστόσο, οι δήμοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και δεν έχουν προχωρήσει, καθώς δίνουν βαρύτητα στο να λαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα την ηλεκτρονική σήμανση, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…