Σχόλια 08/07/16

0
Το ξανθό γένος μας «άδειασε» άλλη μια φορά, αδιαφορώντας για επενδύσεις στη χώρα. Παρόλα αυτά συνεχίζουν ακόμα πολλοί λάτρεις θεωριών και προφητειών να ελπίζουν σ΄ αυτούς…


Δροσερές επιλογές
Συνεχίζει να μπερδεύει τον κόσμο ο καιρός στην περιοχή μας. Συνήθως συννεφιά ή βροχούλα στην πόλη αλλά καλοκαιρία στην παραλίας χωρίς προβλήματα. Μόνο που αυτή η συννεφιά μειώνει το ενδιαφέρον και τη διάθεση για μετάβαση στις παραλίες. Τερτίπια του καιρού που προφανώς τα δεχόμαστε αφού είναι αδύνατο να τα αλλάξουμε.
Από την άλλη βέβαια οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και δυσκολεύουν τα πράγματα κυρίως μέσα στην πόλη. Υπομονή όμως χρειάζεται και δροσερές επιλογές.
Γ.Δ.


Παραδοχή
Οφείλουμε να το αποδεχτούμε ως νομός πως στον τουριστικό τομέα στο επίπεδο του θαλάσσιου τουρισμού πως υστερούμε στην περιφέρειά μας. Βρίσκεται ο νομός μας ανάμεσα σε δυο μεγάλα λιμάνια, αυτά της Καβάλας και Αλεξανδρούπολης που προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και με τα νησιά τους, έχουν αναπτυγμένο και αξιοποιημένο θαλάσσιο μέτωπο με εξαιρετικές αμμουδιές και θάλασσες.
Καβάλα και Έβρος έχουν αυτά τα πλεονεκτήματα έναντι Ξάνθης και Ροδόπης, είναι γεγονός. Γι’ αυτό οφείλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν την αδυναμία αυτή και η στόχευση να είναι προς άλλες κατευθύνσεις για την προσέλκυση τουριστών στο νομό μας.
Γ.Δ.


Μπέρτος-Γούτας
Παράλληλη πορεία ακολουθούν οι δυο ταλαντούχοι παίκτες της Ξάνθης. Ταλέντα και οι δύο, με προσόντα και ήθος, τους ξεχώρισε ο Ολυμπιακός και τους πήρε. Κι αντί να τους αξιοποιήσει και να τους δώσει ευκαιρία να δοκιμαστούν, τους αποκλείει από την παραπέρα προετοιμασία της ομάδας, γεγονός που σημαίνει πως δεν τους υπολογίζει πλέον για την πρώτη ομάδα ούτε και ως αναπληρωματικούς.
Πικρία και οργή; Σίγουρο για τους δύο νέους. Που πλέον ψάχνουν το μέλλον τους αλλού. Υπάρχει όμως μια πλευρά που θα πρέπει να επισημανθεί και καυτηριασθεί. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την τακτική του Ολυμπιακού. Που με την εν γένει μεταγραφική του συμπεριφορά προς τα ελληνικά ταλέντα δείχνει να μην τα θέλει, κι όχι μόνο αυτό, αλλά να τα δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα και να εμποδίζει την πρόοδό τους. Ουσιαστικά, καταστρέφει αντί να δημιουργεί. Κρίμα.
Γ.Δ.


Μόνον λόγια
Μας δουλεύουν οι Ρώσοι και ο ίδιος ο Πούτιν κανονικά τους Έλληνες κι εμείς ακόμη τους πιστεύουμε. Το ομόδοξο ξανθό έθνος, για άλλη μια φορά άλλα έλεγε για δήθεν ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και άλλα έπραξε. Δηλαδή έκανε πίσω και δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η μόνη πρόταση- διεκδίκηση ήταν από τους Ιταλούς.
Έτσι, στο παιγνίδι των εντυπώσεων τα πάνε μια χαρά οι Ρώσοι. Μέχρι και ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από πλευράς των Ρωσικών Σιδηροδρόμων αλλά ήταν μόνο λόγια.
-Και μεταξύ μας, από λόγια χορτάσαμε…
Γ.Δ.


Ετοίμαζαν κανονικό πραξικόπημα!
Τα όσα αποκαλύπτει ο Γκαλμπραίηθ για τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι πρωτοφανή για την Μεταπολιτευτική μας ιστορία. Ποτέ σε αυτά τα 42 χρόνια Ελληνικό κόμμα που μετέχει στο Ελληνικό κοινοβούλιο δεν διανοήθηκε την πολιτική εκτροπή. Και τώρα μαθαίνουμε, από «πρώτο χέρι», από στενό συνεργάτη των επίδοξων πραξικοπηματιών πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λίγους μήνες μετά την αναρρίχηση του στην εξουσία, μεθόδευε την κατάλυση της Δημοκρατίας. Τα τανκς στους δρόμους, ο Στρατός εγγυητής όχι των συνόρων, αλλά της εσωτερικής τάξης και ασφάλειας. Αυτά δηλαδή που έλεγε κι ο δικτάτορας Γ.Παπαδόπουλος.
Και τώρα που έγιναν γνωστά τα σχέδια της εκτροπής, πού κρύβονται όλοι αυτοί οι δημοκράτες που αγωνίστηκαν εναντίον της δικτατορίας; Ούτε μια ανακοίνωση καταδίκης. Φαίνεται πως η Αριστερά είναι υπέρμαχος των δημοκρατικών ελευθεριών όσο είναι στην αντιπολίτευση.
Μετά από αυτά που μάθαμε, και ο πιο καλοπροαίρετος, ο πιο καλόπιστος, ο πιο ανυποψίαστος πολίτης θα πρέπει να πείστηκε πως έχουμε να κάνουμε με μια δράκα φανατισμένων ανθρώπων που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους, δηλαδή την μόνιμη παραμονή τους στην εξουσία….


Ψήφο στους 16άρηδες!
Τελικά το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει ότι δικαίωμα ψήφου θα έχουν ουσιαστικά και 16άρηδες, καθώς δεν είναι απαραίτητο να έχουν συμπληρώσει τα 17 τους χρόνια για να ψηφίσουν! Παράλληλα υπόσχονται κατάργηση των πανελλαδικών, δίπλωμα οδήγησης στα 17 κι έχουμε την τέλεια συνταγή εξαγοράς εκλογικού σώματος. Οι συνταξιούχοι εκεί που περίμεναν 13η σύνταξη τους έκοψαν και το ΕΚΑΣ, πήραν το μάθημά τους και δεν προβλέπεται να την ξαναπατήσουν. Γι’ αυτό τώρα οι κυβερνώντες στρέφονται προς τους 16άρηδες προς άγραν εύκολων ψήφων. Αν μάλιστα δούμε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλάνε κι άλλο, μπορεί να πέσει κι άλλο το όριο ηλικίας. Θα ξεπεράσουμε και τη Β. Κορέα! Προς θεού μόνο μη χαθεί η εξουσία…


Φολκλόρ και καθημερινότητα
Η παρουσία μουσουλμάνων στην περιοχή και την πόλη μας φαντάζει κάτι το ιδιαίτερο, εξωτικό και απόμακρο για πολλούς Έλληνες. Γι’ αυτό και οι περισσότερες παρουσιάσεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής έχουν μια περίεργα επικεντρωμένη ματιά στο μουσουλμανικό στοιχείο, γιατί τους είναι κάτι ξένο. Όχι όμως και για μας. Οι φορεσιές των μουσουλμάνων γυναικών, η παρουσία τζαμιών σε διάφορα σημεία της πόλης και η προσευχή σε αυτά, οι ιδιαίτερες παραδόσεις και γιορτές τους, είναι κάτι συνυφασμένο με την καθημερινότητα των περισσοτέρων μας. Οι διάφοροι φονταμενταλιστές, εθνικιστές και λοιποί –ιστές φοβικοί και εγκάθετοι μπορούν να σχεδιάζουν και να παίζουν παιχνίδια, αλλά οι κάτοικοι αυτού του τόπου έχουν αποδείξει χρόνια τώρα ότι μπορούν, ξέρουν και θέλουν να ζουν αρμονικά. Γι’ αυτό και γιορτάσαμε κι εμείς με τους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας το Σεκέρ-Μπαϊράμ, ευχηθήκαμε στους γείτονες και κεραστήκαμε από τις γειτόνισσες, απολαμβάνοντας τους μπακλαβάδες της κυρίας Φιρντέζ, το σαραγλί της κυρίας Φαϊκά και συνεχίζοντας την κοινή μας ζωή μέσα από όμοιες δυσκολίες και δεινά της κοινής μας πατρίδας. Ευτυχώς για μας, στην Θράκη υπάρχει εδώ και χρόνια μια ισχυρή κοινωνική συνοχή, που μπορεί να μην προβάλλεται ιδιαίτερα αλλά είναι βίωμα για μας που την ζούμε.
Χ.Δ.


Μια πόλη αφιλόξενη για ΑμΕΑ
Δεν είναι καμιά νέα διαπίστωση. Η πόλη μας, όπως και πολλές άλλες δυστυχώς στην Ελλάδα, είναι εντελώς αφιλόξενες για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Ο νομοθέτης υποτίθεται ότι το έλυσε αυτό, αναγκάζοντας μηχανικούς –εργολάβους και τεχνικές υπηρεσίες- να κατασκευάζουν δρόμους, πλατείες, και πεζοδρόμια που έχουν ειδικές ράμπες, λωρίδες τυφλών κ.ά.. Εν μέρει αυτά εφαρμόζονται. Γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γίνονται απλά για να γίνουν και να βγούμε από την υποχρέωση, αφού βλέπουμε λωρίδες τυφλών να συναντιούνται με ένα… δέντρο ή μια κολώνα, ράμπες αναπήρων να έχουν αποκλειστεί από κάδους απορριμμάτων που τοποθετεί ο ίδιος ο δήμος και πολλά άλλα. Το κύριο πρόβλημα όμως, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, είναι η συμπεριφορά των πολιτών. Η δική μας στάση και νοοτροπία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μοναδική ράμπα αναπήρων στις συμβολές των οδών Σμύρνης με τον πεζόδρομο της Δαγκλή. Μονίμως αποκλεισμένη από αδιάφορους οδηγούς, που βολεύονται να παρκάρουν εκεί. Λίγο ενδιαφέρον επιτέλους για τους συμπολίτες μας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά στοιχειώδης ανθρωπιά.
Χ.Δ.


Ακόμη περιμένουν ν’ ανοίξουν οι Παιδικές Χαρές
Ένας μήνας ακριβώς πέρασε σήμερα, από τότε που ο αντιδήμαρχος Θωμάς Ηλιάδης δήλωσε σε ρεπορτάζ του «Ε» ότι σ’ ένα μήνα θα είναι έτοιμες και θα παραδοθούν στο κοινό της Ξάνθης οι 6 πρώτες Παιδικές Χαρές μετά από 2 χρόνια που είναι κλειστές για να γίνουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος. Είχε ήδη υπογραφεί σύμβαση με τον εργολάβο ο οποίος και ανέλαβε να μεταφέρει και να εγκαταστήσει τα όργανα γιατί όλα τα τεχνικά έργα είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Όμως αν είδατε έστω και μία ανοιχτή από τις νόμιμες και του «κουτιού» άλλο τόσο είδαμε κι εμείς… Παίζει στην καθυστέρηση λοιπόν ο εργολάβος και δεν ξέρουμε αν προβλέπεται από την σύμβαση. Το ζήτημα είναι ότι το καλοκαίρι είναι στο φόρτε του και τα παιδιά δεν έχουν ένα χώρο ασφαλή να παίξουν …εκτός βεβαίως ότι εκτίθεται ο κ. Ηλιάδης γιατί βγαίνει ανακόλουθος των δηλώσεών του….
Μ.Ξ.


Πού πήγαν τα κουνούπια;
Σαφώς βελτιωμένη είναι η κατάσταση με τα κουνούπια στις παραλίες μας. Άλλες χρονιές έτσι κι ερχόταν η ώρα τους και ήσουν παραλία γινόσουν …κομποβελονιά από το τσίμπημα! Τώρα όμως κάθεσαι άνετα χωρίς ενοχλητικά τσιμπήματα αφού τα κουνούπια είναι ελάχιστα. Αυτό σημαίνει ότι έγινε καλή δουλειά και ότι η περιφέρεια κέρδισε το στοίχημα στην καταπολέμηση των κουνουπιών. Και πρέπει να της το αναγνωρίσουμε…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…