Σχόλια 14/06/16

0
fotiou-xanthi2
Το να εξοντώνεις την ιδιωτική πρωτοβουλία για να προφυλάξεις το δημόσιο είναι σα να κόβεις τις ρίζες του δέντρου για να σώσεις τα κλαδιά…


Δήμος πήρε 1 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για να φροντίσει 60 ηλικιωμένους!
Πολλά και ενδιαφέροντα μας είπε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου που ήταν στο Σάββατο στην Ξάνθη. Μεταξύ των άλλων μέτρων Κοινωνικής Πολιτικής που εξήγγειλε και μακάρι να υλοποιηθούν γιατί είναι στην σωστή κατεύθυνση και για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται από την πολιτική συντονισμένα το θέμα της Κοινωνικής Προστασίας, είπε και μερικά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα που δείχνουν που πήγαν τα λεφτά του ΕΣΠΑ! Δήμος – λέει – της Β. Ελλάδος (κοντινός μας ) πήρε 5 προγράμματα για Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) των 200.000 ευρώ δηλαδή 1 εκ. ευρώ τον χρόνο. Αυτά τα προγράμματα αφορούν του ηλικιωμένους άνω των 80 ετών. Ξέρετε πόσοι επωφελήθηκαν από απ’ τα προγραμμένα; 60 ηλικιωμένοι σ’ ένα δήμο 18.000 κατοίκων. 1 εκ. ευρώ για 60 ηλικιωμένους!
Μ.Ξ.


Η συνταγή της κας Φωτίου
Όχι δεν μας έδωσε συνταγή για … «γεμιστά», η κα Φωτίου αλλά μια συνταγή Κοινωνικής Πολιτικής που πραγματικά θυμίζει Αριστερά και αριστερή διακυβέρνηση. Και δη το στήσιμο ενός κοινωνικού κράτους για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με κανόνες και όχι με αποσπασματικά και πυροσβεστικά μέτρα. Κι είναι καλή η συνταγή της και κοστολογημένη όπως είπε από το Κοινωνικό Ταμείο όπου θα μπαίνει το πρωτογενές πλεόνασμα και αυτά που θα εισπράξουν από του φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης προσπαθεί να παράγει έργο και να το επικοινωνήσει με την κοινωνία, γνωρίζοντας ότι έχει φθορά εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών. Γι αυτό βλέπουμε επισκέψεις υπουργών και εξαγγελίες κάθε τόσο!
Ας κυβερνήσουν λοιπόν γιατί μέχρι τώρα διαπραγματεύονταν…
Μ.Ξ.


Όλοι οι γαλάζιοι μαζί
Οι νεοδημοκράτες της Ξάνθης, έδωσαν σύσσωμοι το παρών στην νομαρχιακή συνέλευση με τον Μάκη Βορίδη, ωστόσο λίγοι ήταν αυτοί που μίλησαν και ακόμη λιγότεροι αυτοί που βρέθηκαν με πολιτική διάθεση στην εκδήλωση.
Είχαμε πράγματι πολύ καιρό να τους δούμε όλους μαζί μαζεμένους, αλλά και… μονιασμένους, αφού στην ίδια αίθουσα βρέθηκαν σχεδόν όλοι οι γαλάζιοι του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, από το δήμαρχο, τους αντιδημάρχους, τον Μανόλη Τσέπελη, μέχρι τον Δημήτρη Μπένη και τον Μανόλη Φανουράκη.
Και όλοι μαζί αναμένεται βέβαια να ξαναβρεθούν για να υποδεχθούν τον πρόεδρο την Πέμπτη.
Ε.Δ.


Έχουμε πολλά να κερδίσουμε από τον τουρισμό
Διαρκές ζητούμενο και προτεραιότητα για την Περιφέρειά μας, είναι η τόνωση του τουρισμού, τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και τον υπόλοιπο χρόνο. Πέρα από το εισόδημα που μπαίνει στην περιοχή, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η δημιουργία θέσεων εργασίας, εποχιακών και μη.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων περίπου 19.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, εργάζονταν τον Αύγουστο του 2015, στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, στα 382 ξενοδοχεία της ΠΑΜΘ. Η μεγαλύτερη βέβαια αύξηση των τουριστικών θέσεων εργασίας εντοπίζεται στη Θάσο, όπου νέοι κυρίως από όλη τη γύρω περιοχή μετακομίζουν για να δουλέψουν σεζόν. Αρκετοί είναι και οι ξανθιώτες που δουλεύουν εκεί, όχι μόνο σε καταστήματα με ξανθιώτες ιδιοκτήτες, όπου συμβαίνει κατά κόρον, αλλά και σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό: σερβιτόροι, οργανοπαίκτες, ναυαγοσώστες, ξενοδοχοϋπάλληλοι και σε πολλά άλλα πόστα.
Ε.Δ.


Δεν δικαιούσθε να διαδηλώνετε!

na-kaounΕκτός ορίων συνταγματικότητας θεωρεί ο υπουργός Φίλης τη συγκέντρωση με το σύνθημα ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ που διοργανώνουν ενώσεις πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 15 Ιουνίου.
Οι άνθρωποι που 40 χρόνια τώρα κατεβαίνουν στο δρόμο κάθε τρεις και λίγο, ζητώντας επιδόματα πλυσίματος χεριών και έγκαιρης προσέλευσης, οι άνθρωποι που φώναζαν «Πεινάμε» όταν έπαιρναν 2.000 μισθό, που πρωτοστατούσαν στο κίνημα των Αγανακτισμένων, του «Να καεί η βουλή», αυτοί που νομιμοποίησαν το «Δεν πληρώνω μέχρι να πέσουν οι προηγούμενοι», οι ίδιοι αρνούνται το δημοκρατικό δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης στους πολίτες που θεωρούν πολιτικούς τους αντιπάλους, αυτούς που σήμερα εξοντώνουν συστηματικά.
Αυτοί που φώναζαν για την «κατάλυση του Συντάγματος» για κάθε νόμο που ψηφίζονταν, για «έλλειμμα δημοκρατίας» με το παραμικρό, όσο διαρκούσε η πορεία της αναρρίχησής τους στην εξουσία, τώρα τα έχουν κάνει λάστιχο και τα ερμηνεύουν κατά το συμφέρον τους.
Με τις ακρότητές τους βέβαια καταφέρνουν το ακριβώς αντίθετο: να συσπειρώσουν όλο και περισσότερους πολίτες που βλέπουν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της χώρας και αντιδρούν δυναμικά…


Άβδηρα και Σαμοθράκη
Εδώ και λίγα χρόνια η Σαμοθράκη αποτελεί χώρος συγκέντρωσης επιστημόνων απ΄ όλο τον κόσμο τόσο στον τομέα των Μαθηματικών αλλά και σε άλλους τομείς.
Πρόσφατα μάλιστα ολοκληρώθηκαν οι πενθήμερες εργασίες του Εργαστηρίου Γεωμετρίας και Ανάλυσης προς τιμήν του καθηγητή Gerard Besson.
Γιατί η αναφορά στη Σαμοθράκη; Ιδού η δήλωση του δημάρχου του νησιού που τα λέει όλα: «Αποτελεί στόχο για μας η Σαμοθράκη να είναι τόπος παραγωγής ιδεών, μετάδοσης γνώσεων και πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται στην επιστήμη των μαθηματικών που αποτελεί τη βάση πολλών άλλων επιστημών».
Και τώρα στα δικά μας. Εμείς διαθέτουμε τα Άβδηρα, το Δημόκριτο και πολλούς άλλους και δεν κάνουμε απολύτως τίποτε για να αξιοποιήσουμε το σημαντικό έργο τους. Πλήρης αδιαφορία, κανένα ενδιαφέρον εδώ και δεκάδες χρόνια. Κι έρχεται η Σαμοθράκη και μας βάζει τα γυαλιά χωρίς μάλιστα να έχει να επιδείξει κάποιον μεγάλο άνδρα.
Οι ευθύνες είναι διαχρονικές κυρίως στους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα τα Άβδηρα διέθεταν δήμαρχο την κ. Τσακίρη, αλλά καθόλου δεν ενδιαφέρθηκε για τον τομέα αυτόν παρά τις σχετικές εισηγήσεις.
Λείπουν το όραμα και η διάθεση για δουλειά δυστυχώς…
Γ.Δ.


Λόγια της ΔΕΗ
Μήνες τώρα ακούμε υποσχέσεις της ΔΕΗ ότι θα μειώσει την τιμή ρεύματος ή ότι θα κάνει έκπτωση 12% στους συνεπείς καταναλωτές που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Ε, λοιπόν, η ΔΕΗ μας δουλεύει κανονικά. Μεταθέτει από μήνα σε μήνα την έναρξη υλοποίησης της απόφασης, αλλά δηλώσεις γίνονται για το πόπολο. Και βέβαια όλοι γνωρίζουμε γιατί σκέφτεται να κάνει έκπτωση 15% η ΔΕΗ. Διότι μήνα με το μήνα χάνει χιλιάδες πελάτες οι οποίοι φεύγουν απ’ αυτήν και γίνονται πελάτες ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν συνεχίσει την αργοπορία η ΔΕΗ αλλά και το δούλεμα στο τέλος θα μείνει τρεις κι ο κούκος.
Γ.Δ.


Μόνο η μελέτη δεν αρκεί
Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν περιοχές με παραδοσιακό χαρακτήρα (Μεσαιωνικές και Νεότερες) υπάρχουν και εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες λειτουργίας τόσο των ανθρώπων όσο και των οχημάτων. Οι πόλεις λοιπόν αυτές ή τμήματα μεγάλα που έχουν διασωθεί και αναδειχθεί με τη συντήρησή τους, πρωτίστως είναι για τους κατοίκους που ζουν εκεί. Η μέριμνα είναι γι’αυτούς κι όχι για τους επισκέπτες. Μάλιστα υπάρχουν περιοχές όπου απαγορεύεται τελείως η παρουσία αυτοκινήτων (Μάλτα- Βαλέτα- Παλιά Πόλη και αλλού).
Αλλού, έχουν οριστεί και καθοριστεί αυστηρά οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων των κατοίκων και μόνον γι’αυτούς. Για τους επισκέπτες υπάρχουν χώροι στάθμευσης εκτός των ορίων της Παλιάς Πόλης. Έτσι, στο ίδιο πνεύμα κινείται και η κυκλοφοριακή μελέτη για την Παλιά Πόλη της Ξάνθης που τέθηκε υπ’ όψιν του δημοτικού συμβουλίου από τους Πλέσια-Δόσιου.
Πάνω απ’ όλα όμως υπάρχει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια κι αυτή δεν είναι άλλη από την πιστή εφαρμογή των αποφάσεων που θα ληφθούν. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε δεν θα υπάρξει το προσδοκόμενο αποτέλεσμα και τότε δεν θα ευθύνεται η μελέτη αλλά η μη εφαρμογή της και σ’ αυτό πάσχουμε κεντρικά και περιφερειακά.
Γ.Δ.


Το Δροσερό και πάλι στο προσκήνιο
Αρνητικά επανήλθε για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο της τοπικής ειδησεογραφίας ο συνοικισμός του Δροσερού. Άλλη μία διάρρηξη σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην ΕΟ οδό Ξάνθης-Λάγος, περιοχή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μόνιμος στόχος δράσης κατοίκων του εν λόγω οικισμού. Αυτή την φορά θύμα έπεσε ο κ. Γιάννης Αθανασιάδης αντιπρόσωπος της εταιρείας Peugeot. Έχοντες βιώσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την επιτηδειότητα των δραστών, έστειλε μέχρι και επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων το 2014, παρουσιάζοντας την ανυπόφορη κατάσταση, που απειλεί πλέον και την ίδια την επιβίωση των επιχειρηματιών της περιοχής. Όπως πολύ σωστά τόνιζε στην επιστολή του, κάτι που και το «Ε» έχει επανειλημμένα αναδείξει, η χρονίζουσα κατάσταση συντηρείται κυρίως από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς. Άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί στην εξαθλίωση, γιατί έτσι γίνεται πιο εύκολος ο έλεγχος και η καθοδήγησή τους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι ένα γκέτο, η ψήφος του οποίου εξαγοράζεται σκαιότατα και χρησιμοποιείται συστηματικά εδώ και δεκαετίες για να νοθεύει τη λαϊκή βούληση, να ενισχύει πολιτικούς παράγοντες, να διαμορφώνει τα αποτελέσματα των εκλογών στην περιοχή, λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής του δύναμης σε σχέση με τη μικρή εκλογική περιφέρεια της Ξάνθης». Παρά τις τόσες καταγγελίες, τα καθημερινά σχεδόν κρούσματα παραβατικότητας, κανείς μέχρι τώρα δεν έχει επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση, ώστε ο οικισμός και οι κάτοικοί του να ενσωματωθούν ουσιαστικά στην πόλη και να μην αποτελούν ένα ιδιότυπο ‘’καρκίνωμα’’ τόσο κοντά αλλά ταυτόχρονα και τόσο μακριά από την καθημερινότητα των Ξανθιωτών.
Χ.Δ.


Υπόθεση «Ελληνικό»: το πολύπαθο ‘’φιλέτο’’
Η κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο με τον όμιλο Λάτση για την εκμετάλλευση ολόκληρης της περιοχής του Ελληνικού. Όχι την οριστική σύμβαση, αφού δεν θα καταβληθεί τώρα το τίμημα. Πανηγυρίζει, όμως, γιατί ισχυρίζεται πως έχει βελτιώσει το προηγούμενο μνημόνιο που είχε υπογράψει το 2014 ο Σαμαράς. Το τίμημα βέβαια δεν το έχει αλλάξει. Παραμένει κάτω από το ένα δισ. ευρώ. Και ας οδύρεται ο Χρήστος Σπίρτζης, ότι το τίμημα θα πρέπει να ανέλθει στα τρία δισ. ευρώ. Το 1995 η Βουλή ψήφισε νόμο, που προέβλεπε ότι μετά την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, θα δημιουργηθεί στο Ελληνικό ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου. Για τη χρηματοδότησή του προβλέφθηκε ήπια οικιστική ανάπτυξη περίπου 900 από το σύνολο των 6.500 στρεμμάτων. Μέρος από το τίμημα της οικιστικής αυτής ανάπτυξης θα αφιερωνόταν στη χρηματοδότηση πολλών περιβαλλοντικών και ποιοτικών επεμβάσεων στο σύνολο της Αττικής. Ο τότε αρμόδιος υπουργός δεν περίμενε την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου αεροδρομίου, που τελικά έγινε στις αρχές του 2000, και ανέθεσε όλες τις αναγκαίες μελέτες στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2001 είχαν παραδοθεί όλες οι μελέτες και το 2003 προκηρύχθηκε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που τον κέρδισε μια ομάδα Γάλλων αρχιτεκτόνων και περιβαλλοντολόγων. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη της υπόθεσης. Από τα όσα έγιναν γνωστά, το Ελληνικό θα μετατραπεί τελικά σε μία ακόμη ακριβή περιοχή με κυρίαρχο το καζίνο, που θα υποβαθμίσει σίγουρα αυτά του Λουτρακίου και της Πάρνηθας, στα οποία έγιναν μεγάλες επενδύσεις. Το άλλοτε «οικονομικό σκάνδαλο», «περιβαλλοντικό έγκλημα» και «πολεοδομικό τερατούργημα» για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη επιτυχία.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …