Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο Αποφασισμένες για αποχή οι 12 «μικρομεσαίες» ΠΑΕ μετά την άρνηση της ΕΠΟ για επαγγελματική διαιτησία

Αποφασισμένες για αποχή οι 12 «μικρομεσαίες» ΠΑΕ μετά την άρνηση της ΕΠΟ για επαγγελματική διαιτησία

0
ball grass

«Κάνω έκκληση στην ΕΠΟ να ξαναδεί διαφορετικά τα πράγματα και να σεβαστεί το δημόσιο αίσθημα»

Αναλυτικά οι δηλώσεις του επικεφαλής της πρωτοβουλίας των «12» Χρ. Πανόπουλου για τη συνάντηση

Αποφασισμένες να πάνε στα άκρα είναι οι 12 ομάδες του «μπλοκ» Πανόπουλου. Αφού δεν έγινε δεκτή από την ΕΠΟ η πρόταση για επαγγελματική διαιτησία, υλοποιούν την εξαγγελία ότι δεν θα κατέβουν στο προσεχές πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα σκηνικό πολέμου των ομάδων με την Ομοσπονδία, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της ΕΠΟ και φυσικά η θέση που θα πάρουν οι «μεγάλες» ομάδες επί της κατάστασης που έχει προκύψει.

Να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής ανάμεσα στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γ. Γκιρτζίκη, τον επικεφαλής της πρωτοβουλίας των «12» Χρ. Πανόπουλο και άλλων ποδοσφαιρικών παραγόντων, συζητήθηκε η πρόταση για την επαγγελματική διαιτησία την οποία η ομοσπονδία απέρριψε στο σύνολό της, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή χώρα που η διαιτησία να ανήκει στη διοργανώτρια του πρωταθλήματος και αντιπροτείνοντας τη λύση ξένου αρχιδιαιτητή και αρχιπαρατηρητή.

Ακολούθως υπήρξε νέα συνάντηση των εκπροσώπων των «12» στη ΒΙΑΜΑΡ, όπου παρόλο που διαπιστώθηκαν δισταγμοί ο Πανόπουλος έπεισε τις ομάδες ότι πρέπει να μείνουν πιστές στην εξαγγελία που είχαν κάνει, ότι θα απέχουν δηλαδή από τη διοργάνωση της επόμενης σεζόν.

Οι δηλώσεις Πανόπουλου για τη συνάντηση

Το βράδυ της Παρασκευής εξάλλου στην επίσημη ιστοσελίδα της Ξάνθης αναρτήθηκαν οι δηλώσεις του μεγαλομετόχου της ομάδας και επικεφαλής της κίνησης των «12» μικρομεσαίων ΠΑΕ όπου δόθηκε η εικόνα της συνάντησης από τον ίδιο τον Χρ. Πανόπουλο. Στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων ο Πανόπουλος σημείωσε:

Χ.Π.: «Καταρχάς θέλω να σας πω πριν από το τι έγινε στην συνάντηση αυτή, ότι σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) μαζί με τον Πρόεδρο της Super League και τον Οικονομικό και τον Νομικό της Super League πήγαμε στην ΕΠΟ. Με θέμα να έχουμε την τελειωτική απάντηση της ΕΠΟ για την διαιτησία και για το σχέδιο το οποίο είχαμε προτείνει.

Ήταν η 4η φορά που βρεθήκαμε με την ΕΠΟ και σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) ήταν μία τελική συνάντηση. Δυστυχώς η ΕΠΟ απάντησε αρνητικά στην πρόταση μας καθ’ ολοκληρία. Παρ’ όλο που ήταν μία πρόταση για την Διαιτησία, που είχε και τον τίτλο όπως ήταν γραμμένη, ένα άτυπο μνημόνιο συνεργασίας, και που η ΕΠΟ μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν θα άλλαζε τίποτα, απολύτως τίποτα, στους κανονισμούς της, στους Νόμους της, στις όποιες διαδικασίες είχε. Ήταν μία συνεργασία η οποία είχε τεθεί στο να κάτσουμε μαζί για το κοινό συμφέρον, για το ελληνικό ποδόσφαιρο που δεν έχει μία έξωθεν καλή μαρτυρία σήμερα, που έχει ανάγκη από κάτι διαφορετικό, να δώσουμε κάτι που να είναι και από εμάς και από εσάς συμφωνημένο, ώστε να πέσουν λίγο οι τόνοι και να δούμε κάτι διαφορετικό. Χωρίς να απεμπολείται, σαν ΕΠΟ, στο ελάχιστο, το παραμικρό – παραμικρό γράμμα από αυτά τα οποία έχετε κάνει κι έχετε ψηφίσει»

Τα τρία αιτήματα της πρωτοβουλίας των «12»

Στη συνέχεια ο Χρ. Πανόπουλος ανέλυσε τα τρία αιτήματα που ζήτησαν από την ΕΠΟ:

Χ.Π.: «Τους ζητήσαμε τρία πράγματα. Κύριοι, δώστε μας για τον αρχιδιαιτητή 10-15 ονόματα, ποια θεωρείτε εσείς, από το «basket» που έχετε εσείς, ικανά γι’ αυτή τη θέση, κι εμείς μέσα από ψηφοφορία που θα κάνουμε στη Super League, να σας πούμε από αυτούς που μας προτείνεται ποιον θεωρούμε τον πιο κατάλληλο. Αυτό ήταν το πρώτο, το ίδιο και για τους παρατηρητές. Εσείς, από το «basket» το δικό σας, κανέναν από εμάς, κανέναν που έχουμε βρει οπουδήποτε. Μέσα από το «basket» και απ’ την διαδικασία της δικιά σας. Και τέλος, δώστε μας 30 διαιτητές, που εσείς κρίνετε, όποιους κρίνετε, από το «basket» πάλι το δικό σας και δώστε μας το δικαίωμα, σε όλη τη Super League, να έχει την επιλογή έξι από αυτούς, διακριτικά να μην τους αποδέχεται. Κι να γίνει μέσα από ένα «common understanding». Και πάντα τελείωνε κάθε άρθρο από αυτά: «Και η ΕΠΟ θα είναι υπεύθυνη να λαμβάνει τις οικείες αποφάσεις».

Μετά από αυτό η απάντηση που είχαμε από την ΕΠΟ είναι ότι κάτι τέτοιο δεν περνάει από την FIFA και την UEFA – γιατί το μεταφράσαμε και το στείλαμε – κι ως εκ τούτου, έχουμε να σας αντιπροτείνουμε κάτι άλλο. Στην ερώτησή μου ότι: «Ξέρετε, δεν μπορεί ούτε η UEFA, ούτε η FIFA όταν η ΕΠΟ βλέπει κάτι που είναι λογικό και το οποίο είναι για το καλό μιας ολόκληρης χώρας να πέσουν οι τόνοι, χωρίς η ΕΠΟ να απεμπολεί το οποιοδήποτε δικαίωμά της, δεν μπορεί η FIFA και η UEFA να μην το δεχθεί. Βεβαίως, εάν πάνε προς την FIFA και την UEFA σαν ΕΠΟ κι πούνε ότι «κοιτάξτε τι θέλει να μας κάνει η Super League», τότε βεβαίως και θα πάρω αρνητική απάντηση. Το θέμα είναι πως το βλέπει η ίδια η ΕΠΟ. Και νομίζω ότι δεν έπρεπε ένα μήνα να ταλαιπωρούμαστε με αυτόν τον τρόπο. Ας μας λέγατε από την πρώτη φορά ό,τι πει η FIFA και η UEFA γιατί εμείς αυτούς ακούμε με το «Ν» και με το «Σ». Ποια UEFA και ποια FIFA θα πει «ναι» σε ένα αυτονόητο που η Ομοσπονδία δεν απεμπολεί κανένα από τα δικαιώματά της. Είναι μία συμφωνία κυρίων που κάνουμε και που ανά πάσα στιγμή η ΕΠΟ μπορεί με το «turn the key» να τα αλλάξει και να τα κάνει όπως θέλει.

Αυτή ήταν η απάντηση την οποία είχαμε κι όπως γνωρίζετε, επειδή ήξερα ότι θα ήταν μία από τις τελικές συζητήσεις, είχαμε κανονίσει να κάνουμε μία συνάντηση εν συνεχεία των 11 ομάδων, προκειμένου να τους ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα με την ΕΠΟ, που όλοι εξεπλάγησαν και εν συνεχεία να τους κάνω μία ενημέρωση για τις θέσεις της NOVA πάνω σ’ αυτά τα σημεία κι άλλα και του ΟΠΑΠ που είδαμε σαν ένα μέγα χορηγό».

«Πρώτη φορά που υπάρχει τέτοιο κλίμα σύμπνοιας ανάμεσα στις 12 ΠΑΕ»

Τέλος ο Χρ. Πανόπουλος αναφέρθηκε για τη συνέχεια των… κινητοποιήσεων των «12»:

Χ.Π.: «Δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά από το 1993 που είμαι στο ποδόσφαιρο έχω συμμετάσχει λίγες φορές στα κοινά αλλά είναι η πρώτη φορά που βλέπω ένα τέτοιο κλίμα μεταξύ 12 «μικρών» ομάδων. Όπως θυμάστε είχαμε μία δήλωση – δέσμευση των 12 ΠΑΕ ό,τι σε περίπτωση που δεν γίνει η αναδιάρθρωση και η αναδιοργάνωση της Super League και παράλληλα η ανακατανομή των τηλεοπτικών εσόδων α) αυτό, και β) αν δεν προχωρήσει το θέμα της πρότασής μας της διαιτησίας, όποιο και από τα δύο αν έπεφτε, καμία από τις 12 δεν θα συμμετείχε στο πρωτάθλημα. Σήμερα, επιβεβαιώσαμε την βούλησή μας αυτή, μετά τη θέση της ΕΠΟ, η οποία αυτή τη στιγμή είναι αρνητική. Και σας διαβάζω το κείμενο:

«Επιβεβαίωση της από 30/05/2016 δήλωσης – δέσμευσης των 12 ΠΑΕ.»

Οι παρακάτω ομάδες που είναι οι 12, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο κος. Παπαθανασάκης του Ηρακλή: «Επιβεβαιώνουμε με την παρούσα δήλωσή μας την θέση μας όπως αυτή έχει εκφραστεί στην παρούσα από 30/05/2016 δήλωση – δέσμευσή μας, μετά από την απόφαση της ΕΠΟ να μην αποδεχθεί τις προτάσεις μας για την διαιτησία.»

Που σημαίνει ότι δεν θα συμμετέχουμε στο καινούργιο πρωτάθλημα υπό αυτές τις συνθήκες. Η θέση είναι αυτή που έχει εκφραστεί, είναι δεδομένη και είναι επιβεβαιωμένη με τις σημερινές υπογραφές ό,τι δεν πρόκειται να συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα εφόσον αυτή η πρότασή μας για την διαιτησία δεν περνάει.

Νομίζω τώρα, η μπάλα είναι στους μεγάλους ώστε η κάθε μία από τις μεγάλες ΠΑΕ να τοποθετηθεί πάνω σε αυτό που από κοινού και οι 16 ομάδες έχουμε αποφασίσει. Ότι πρέπει να γίνει και πρέπει να πάμε να το κάνουμε. Περιμένουμε λοιπόν, εμείς οι 12, αλλά δεν εξαρτόμαστε από αυτό, δηλαδή αν οι 4 ομάδες έχουν διαφορετική γνώμη, θα την σεβαστούμε, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Αλλά εμείς θα την σεβαστούμε σαν γνώμη, αλλά εμείς συμμετοχή σ’ αυτό το πρωτάθλημα, στο τρέχον, δεν πρόκειται να έχουμε. Δεν θέλουμε να κάνουμε πόλεμο με κανέναν, έρωτα θέλουμε να κάνουμε. Θέλουμε να κάνουμε μία έκκληση στην ΕΠΟ, εμείς οι 12 «μικρομεσαίες» ομάδες. Να αναλογιστεί ότι αυτό το πράγμα έχει γίνει πρώτη φορά στα χρονικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Και νομίζω ότι αυτό το αυτονόητο αγγίζει τον τελευταίο φίλαθλο. Πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε το δημόσιο αίσθημα.

Κάνω μία έκκληση στην ΕΠΟ να ξαναδεί τα πράγματα διαφορετικά για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το περιβάλλον έστω κι αν δεν φταίει σ’ αυτό ή αν δεν είναι η ευθύνη σ’ αυτό, της διαιτησίας».

dkaltekis@empros.gr

Δημήτρης Καλτέκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σοκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Θετικό το πρώτο δείγμα Έλληνα διεθνή σε έλεγχο ντόπινγκ στο ματς με τη Γεωργία

Σε σοκ βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς Έλληνας διεθνής που ήταν στην αποστολή της …