Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Ψάχνουν λύση για την «αυθαίρετη» κερκίδα του γηπέδου Σελέρου

Ψάχνουν λύση για την «αυθαίρετη» κερκίδα του γηπέδου Σελέρου

0
kerkida-selero

Ενόψει πιθανών ευθυνών κατέθεσε αίτημα για συζήτηση ο προϊστάμενος ΤΥ Γ. Μουμτσάκης

Τετράμηνη σφράγιση της κερκίδας αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αβδήρων

Το «φλέγον» ζήτημα με τους αυθαίρετους χώρους των γηπέδων ερασιτεχνικών – και όχι μόνο – ομάδων, που παραμένουν χωρίς άδεια εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, αφότου τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά η σχετική νομοθεσία επανήλθε στο προσκήνιο, μέσω του προχθεσινού (16/05/2016) δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αβδήρων.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αβδήρων κ. Μουμτσάκης Γεώργιος, ο οποίος κατέθεσε το σχετικό αίτημα αναφορικά με την κερκίδα του γηπέδου του Σελέρου.

Ως γνωστόν, κατόπιν σχετικής νομοθεσίας του 2004 οι αθλητικοί χώροι έπρεπε να πάρουν την απαραίτητη αδειοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να φιλοξενούν αθλητικές δραστηριότητες. Έκτοτε, μετά από τροποποιήσεις αλλά και περίπου δέκα αναβολές που υπήρξαν, ώστε να διευκολυνθούν οι δήμοι και οι αθλητικοί σύλλογοι για τη διεξαγωγή αγώνων, οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί στην πλειοψηφία των αθλητικών εγκαταστάσεων πανελλαδικά, για διάφορους – κατά βάση γραφειοκρατικούς – λόγους.

Να σημειώσουμε ότι σχετικά με την παραπάνω υπόθεση, που αφορά την κερκίδα του γηπέδου Σελέρου, έχουμε να κάνουμε με μία ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς χτίστηκε το 2015, μετά την καθιέρωση του σχετικού Νόμου, που έδινε τη δυνατότητα για τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Έτσι ο κ. Μουμτσάκης θέλοντας να βρεθεί λύση αλλά και να εξασφαλίσει τη νομιμότητα λειτουργίας της, αφού «καραδοκούν» και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για αιρετούς και υπηρεσιακούς, έθεσε το θέμα προς συζήτηση. Ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Αβδήρων κατέθεσε τρεις προτάσεις και συγκεκριμένα:

Α) Να αφαιρεθεί η κερκίδα προσωρινά και όταν ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς να επιστρέψει στην αρχική της θέση.

Β) Να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί σε άλλο γήπεδο όπου μπορεί να βγει η σχετική άδεια ώστε να τεθεί σε λειτουργία εκεί.

Γ) Να μη λειτουργεί η κερκίδα έως ότου αδειοδοτηθεί η λειτουργία της.

Η κ. Αθηνά Ιωακειμίδου, νομική σύμβουλος του δήμου, εξήγησε ότι τακτοποίηση δεν μπορεί να γίνει, ωστόσο με βάση τη συνεννόηση που είχε με την Πολεοδομία θα επιχειρηθεί η νομιμοποίηση της κερκίδας, αν και εκεί αναμένεται αν προκύψουν δυσκολίες κυρίως λόγω του ιδιοκτησιακού προβλήματος.

Αποφασίστηκε η σφράγιση της κερκίδας

Στις τοποθετήσεις τους, στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης μεταξύ άλλων ζήτησε τη: «Σφράγιση της κερκίδας και απαγόρευσης χρήσης της για το επόμενο 4μηνο (περίοδος όπου δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα), και παράλληλα να γίνουν προσπάθειες για νομιμοποίηση της κατασκευής μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο». Αν αναλογιστούμε πάντως ανάλογες κινήσεις σε άλλους αθλητικούς χώρους, η παραπάνω διαδικασία απαιτεί περισσότερο χρόνο και θεωρείται απίθανό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Τσολακίδης τόνισε ότι: «Μέσα από αυτή την υπόθεση διαφαίνονται οι παράλογοι Νόμοι των μηχανικών και το ότι δεν υπήρξε προεργασία ούτε καν σύσκεψη από πλευράς δημοτικής αρχής για το ζήτημα, με αποτέλεσμα άλλα να λέει η Τεχνική Υπηρεσία, άλλα η Νομική Υπηρεσία και άλλα ο δήμαρχος».

Ο κ. Μουμτσάκης πάντως διαμαρτυρήθηκε για τη διστακτικότητα των μελών του Σώματος, σχολιάζοντας: «εσείς κοιτάτε τις ψήφους και να μη δυσαρεστήσετε κανένα, αδιαφορείτε για το πώς θα βρεθεί λύση».

Επίσης ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Νίκος Καλαμπιάκας, αναλογιζόμενος την πολυπλοκότητα και δυσκολία της υπόθεσης δήλωσε πως: «Δεν μπορώ να ψηφίσω κάτι που θα πάει τον προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών ή τον αντιδήμαρχο στο δικαστήριο, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι για την κατάσταση».

Τέλος ο επικεφαλής της έτερης ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Αντωνιάδης τόνισε ότι «η κερκίδα βρίσκεται σε χαρακτηρισμένο δρόμο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να νομιμοποιηθεί».

Στην υστερολογία του ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης κλείνοντας την τοποθέτηση του τόνισε πως θα προχωρήσει στη σφράγιση, καθώς το κόστος μεταφοράς και επανατοποθέτησης είναι πολύ μεγάλο και το δημοτικό συμβούλιο θα δει ξανά το θέμα τον Σεπτέμβριο, ενώ έριξε τα «βέλη» του προς την μείζονα αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας «τυπική» την παρουσία της, αφού «δηλώνει ως συνήθως «παρών» καθώς δεν έχει συγκεκριμένη άποψη και προτάσεις».

Γ. Μουμτσάκης: «Η νομοθεσία μας κρατάει δεμένα τα χέρια»

Ο προϊστάμενος ΤΥ του δήμου κ. Μουμτσάκης μιλώντας στο «Ε» για το θέμα υπογράμμισε:

Μ.Γ.: «Το ζήτημα των αδειοδοτήσεων των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι ένα άλυτο πρόβλημα, με μη επαρκή νομοθεσία, αφού σχεδόν όλα τα γήπεδα ανά την Ελλάδα είναι αυθαίρετα και για να νομιμοποιηθούν θα πρέπει να ξεπεραστούν δυσθεώρητες διαδικασίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πολλά γήπεδα δεν υπάρχει καν ιδιοκτησιακό καθεστώς κι έτσι δεν μπορούμε ως Δήμος να προχωρήσουμε σε μελέτες. Το κύριο ζήτημα είναι η νομοθεσία που πρέπει να αλλάξει γιατί με την ισχύουσα είναι απίθανο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες, μας κρατάει δεμένα τα χέρια. Θα πρέπει οι αρμόδιοι κυβερνώντες να δουν την πραγματικότητα ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουμε βήμα – βήμα στις απαραίτητες ενέργειες και να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Να σημειώσουμε τέλος ότι λόγω της κατασκευής και λειτουργίας της κερκίδας του Σελέρου, επιβλήθηκε στον Δήμο Αβδήρων πρόστιμο που ανέρχεται περίπου στις 20.000 Ευρώ (15.000 πρόστιμο κατασκευής + 5000 πρόστιμο διατήρησης), το οποίο πιθανότατα θα μειωθεί μετά την ένσταση που κατέθεσε ο Δήμος.

Πλέον περιμένουμε τις εξελίξεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αν και θεωρούμε απίθανο να προχωρήσουν σε τέτοιο σημείο που να δίνουν λύσεις, ενώ όπως όλα δείχνουν το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει νέα αναβολή στη διορία από πλευράς πολιτείας για την τακτοποίηση των αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Δημήτρης Καλτέκης

dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ασπίδα Ξάνθης: Με στόχο το 1-1 υποδέχεται σήμερα τον ΚΑΟΧ

Στις 17.00 στο Εύμοιρο Να κάνει το 1-1 στους αγώνες με τον ΚΑΟΧ θα επιδιώξει σήμερα το από…