Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέες μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό

Νέες μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό

0

Συνεχίζονται οι αποχές δικηγόρων, φοροτεχνικών, μηχανικών και εκτιμητών του ΕΛΓΑ – Δεν θα πραγματοποιήσουν καταλήψεις και απεργίες οι δημοτικοί υπάλληλοι

Γενική απεργία από την ΓΣΕΕ για την Κυριακή 8 Μαΐου, λόγω μετάθεσης της εργατικής Πρωτομαγιάς – Νέα κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζουν οι αγρότες

Οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις πολλών επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση συνεχίζονται. Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση τις μέρες μετά την αργία του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, γι’ αυτό και πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς είχαν προγραμματίσει απεργίες ως αντίδραση στα μέτρα που πρόκειται να τεθούν προς ψήφιση. Τελικά, φαίνεται ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα, ενώ κάποιοι εκπρόσωποι συνδικαλιστών κάνουν λόγο για τέλη Μαΐου. Η συζήτηση (κατ’ άρθρο) του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στην επιτροπή κοινωνικών και οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, θα συνεχιστεί σήμερα στις 11:00 το πρωί και την Παρασκευή 6 Μαΐου την ίδια ώρα.

Δεν συμμετέχουν οι δημοτικοί υπάλληλοι Ξάνθης στην απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, Δημήτρης Γαλανόπουλος, δήλωσε στο «Ε» ότι μετά από απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου κρίθηκε ορθό να μην συμμετέχουν στις καταλήψεις δημοτικών κτηρίων και στην απεργία που είχε προγραμματιστεί αρχικά από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, αφού όταν είχαν ανακοινωθεί υπήρχαν πληροφορίες ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί τις μέρες αυτές. «Δεν γνωρίζουμε αν θα προλάβει να ανακαλέσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ την εξαγγελία καταλήψεων και απεργιών, πάντως εμείς θεωρήσαμε ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος να γίνουν αυτή την στιγμή, με δεδομένο επίσης ότι πολλοί συνάδελφοι απουσιάζουν σε άδειες και οι παιδικοί σταθμοί είναι ακόμη κλειστοί», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Νέα κάθοδο στην Αθήνα σχεδιάζουν οι αγρότες

Νέα κάθοδο στην Αθήνα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού και του φορολογικού ετοιμάζουν οι αγρότες, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η ακριβής ημερομηνία. Σημειώνεται πως οι αγρότες προσανατολίζονται να κάνουν προ-συγκέντρωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο και μετέπειτα να μεταβούν στη Βουλή, προφανώς την επόμενη εβδομάδα.

Συνεχίζουν την αποχή δικηγόροι, φοροτεχνικοί, μηχανικοί και εκτιμητές του ΕΛΓΑ

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αποχές των δικηγόρων μέχρι τις 7 Μαΐου, των φοροτεχνικών-λογιστών μέχρι τις 6 Μαΐου, η αποχή των μηχανικών από τις επιτροπές δημοπράτησης δημοσίων έργων, ενώ από την Μ. Τρίτη προχώρησαν σε επ’ αόριστον αποχή από το εκτιμητικό τους έργο οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ. Όπως αναφέρουν οι τελευταίοι σε ανακοίνωσή τους: «Ο ΕΛΓΑ είναι ο μόνος γεωργοασφαλιστικός οργανισμός δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά παράλληλα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς τα μοναδικά του έσοδα προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών. Με τον νόμο 4335/2015, τα έσοδα αυτά είχαν καταργηθεί, αλλά με δύο άρθρα στο αρχικό σχέδιο νόμου της τωρινής κυβέρνησης για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, προβλεπόταν η εξαίρεση του ΕΛΓΑ από τις συγκεκριμένες μνημονιακές ρυθμίσεις. Παραδόξως, τα δύο αυτά άρθρα αφαιρέθηκαν από το νομοσχέδιο που τελικά ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή». Οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους δήμους όλης της χώρας παραμένουν απλήρωτοι από την 1η Ιανουαρίου του 2016, γι’ αυτό και ξεκίνησαν αποχή από το εκτιμητικό τους έργο, αποχή που αφορά τόσο τη ζωική όσο και τη φυτική παραγωγή, ασκώντας με τον τρόπο αυτό πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να επανεξετάσει το πρόβλημά τους.

24ωρη γενική απεργία από την ΓΣΕΕ την Κυριακή 8 Μαΐου

Η ΓΣΕΕ προκήρυξε 24ωρη Γενική Απεργία για την Κυριακή 8 Μαΐου, ημέρα που κανονικά προβλέπεται να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά. Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της: «Η συγκεκριμένη Κυριακή, μαζί με άλλες επτά, έχουν οριστεί με μνημονιακούς νόμους ως εργάσιμες για τον χώρο του εμπορίου, μέτρο που μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, αφού αφενός μεν οδηγεί στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και αφετέρου λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος των πολυεθνικών, οδηγώντας σε λουκέτο τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου. Η ΓΣΕΕ, παράλληλα, από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αγανάκτησή της για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και την μετάθεση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, επαναλαμβάνοντας ότι για τα συνδικάτα και τον κόσμο της μισθωτής εργασίας η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία αλλά ημέρα μνήμης, τιμής και αγώνα. Η απεργία στις 8 Μαΐου είναι ανεξάρτητη από την 48ωρη Γενική Απεργία που έχει αποφασίσει η Συνομοσπονδία και η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν κατατεθεί στη Βουλή το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και υπάρξει χρονοδιάγραμμα διαδικασίας και ψήφισης». Το τμήμα της ΓΣΕΕ Ξάνθης καλεί όλη την εργατική τάξη την Κυριακή, Μαΐου, στις 10:00 στην αίθουσα συγκεντρώσεων του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της Πρωτομαγιάς και στη συγκέντρωση που διοργανώνει στις 11:00 το πρωί της Κυριακής 8 Μαΐου στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης απευθύνει και το ΠΑΜΕ Ξάνθης, για τα 130 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…