Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στις 16 Μαΐου ξεκινούν φέτος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Στις 16 Μαΐου ξεκινούν φέτος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

0
panelladikes agonia2

Συνολικά 103.366 υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στην «κούρσα», διεκδικώντας μία από τις 69.985 θέσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Σε 2.300 θέσεις θα «στριμωχτούν» οι υποψήφιοι που επέλεξαν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα

Δύο ημέρες νωρίτερα σε σχέση με πέρσι, στις 16 Μαΐου, θα ξεκινήσουν φέτος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από το υπουργείο Παιδείας. Την απόφαση αυτή έλαβε η Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, μετά από προβληματισμό που υπήρξε για το εάν θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις στις 16 Μαΐου ή μία εβδομάδα μετά. Η 11η Μαΐου, ημέρα Τετάρτη, ορίστηκε, με απόφαση του υπουργείου, ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2015−2016 των Ημερησίων και Εσπερινών Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας. Το Πάσχα φέτος “πέφτει” την 1η Μαΐου και τα σχολεία θα κλείσουν για τις διακοπές την Παρασκευή 22 Απριλίου ενώ θα ανοίξουν και πάλι την Δευτέρα 9 Μαΐου. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πραγματοποιηθούν πριν τις απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις των μαθητών.

Οι νέες Ισλαμικές Σπουδές καθυστέρησαν την διαδικασία

Συνολικά 103.366 υποψήφιοι θα συμμετάσχουν φέτος στην «κούρσα» των Πανελλαδικών Εξετάσεων, διεκδικώντας μία από τις 69.985 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Από αυτές οι 43.855 θα δοθούν στα πανεπιστήμια και οι 26.130 στα ΤΕΙ. Το νέο Πρόγραμμα Ισλαμικών Σπουδών του ΑΠΘ «καθυστέρησε» την διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αφού ήταν το μόνο που προστέθηκε στο μηχανογραφικό, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη το Προεδρικό Διάταγμα για την λειτουργία του, όπως και το ΠΔ για την μετονομασία του υπάρχοντος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών στο Παν. Αθηνών σε Ρωσικών και Σλαβικών Σπουδών. Λόγω αυτών των εκκρεμοτήτων, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το αναμενόμενο, ότι οι θέσεις θα κατανεμηθούν με βάση την αντίστοιχη κατανομή κάθε κατηγορίας υποψηφίων επί του συνόλου υποψηφίων. Ενδεικτικά, στο 4% των αποφοίτων Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) που επέλεξαν να εξετασθούν με το παλιό σύστημα των 6 μαθημάτων, θα δοθεί το 4% των θέσεων που θα διεκδικήσουν οι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι ΓΕΛ.

Στα Πανεπιστήμια

• Το 10% των θέσεων θα διεκδικήσουν χωρίς εξετάσεις απόφοιτοι του 2015 και του 2014 (στους πρώτους θα δοθεί το 6% και στους δεύτερους το 4%).

• Το υπόλοιπο 90% των θέσεων στα πανεπιστήμια θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ. Εκ του 90%, το 86% θα δοθεί στους υποψηφίους του νέου συστήματος (των 4+1 μαθημάτων) και το 4% των θέσεων στους αποφοίτους ΓΕΛ που θα συμμετάσχουν με το παλαιό σύστημα εξετάσεων (των 6 μαθημάτων). Συνολικά, 3.395 απόφοιτοι ΓΕΛ επέλεξαν το παλαιό σύστημα.

Στα ΤΕΙ

• Το 10% των θέσεων θα διεκδικήσουν χωρίς εξετάσεις απόφοιτοι του 2015 και 2014 (στους πρώτους το 6% και στους δεύτερους το 4%). Το υπόλοιπο 90% των θέσεων θα μοιρασθεί ανά κατηγορία υποψηφίων μέσω εξετάσεων ως εξής:

• Το 20% στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ): οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος (ημερήσιο ΕΠΑΛ – Ομάδα Α΄) θα διεκδικήσουν το 13,8% και το 6,2% οι υποψήφιοι του νέου συστήματος ΕΠΑΛ.

• Το 1% θα δοθεί για υποψηφίους εσπερινών ΕΠΑΛ – Ομάδα Α΄.

• Οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος ημερησίου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ – Ομάδα Β΄ θα διεκδικήσουν το 4% των θέσεων.

• Το υπόλοιπο 65% θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι του νέου συστήματος ημερησίου ΓΕΛ (17.309 θέσεις).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διαφορά στα ποσοστά οφείλεται στο αυξημένο ποσοστό των αποφοίτων των ΕΠΑΛ που έχουν επιλέξει να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές με το παλιό σύστημα εξετάσεων. Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, οι απόφοιτοι των ΓΕΛ που επέλεξαν το παλιό σύστημα αποτελούν το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ, ενώ οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που επέλεξαν το παλαιό σύστημα με την Ομάδα Α’ (υποψήφιοι για ΤΕΙ) αποτελούν το 13,8% συνολικά των συμμετεχόντων των ημερησίων ΕΠΑΛ.

Διαφορετικά Δελτία Εξεταζόμενου για νέο και παλαιό σύστημα Πανελλαδικών

Με το Δελτίο Εξεταζομένου πανελλαδικών εξετάσεων 2016 θα πρέπει να εφοδιαστούν από τα σχολεία όλοι οι μαθητές της Γ ́ τάξης των Ημερησίων και της Δ ́ τάξης των Εσπερινών Γενικών Λυκείων, καθώς και οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που δήλωσαν συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το 2016 θα υπάρχουν περισσότερα δελτία στα Λύκεια, ανάλογα με τις Αιτήσεις-Δηλώσεις που υπέβαλαν οι υποψήφιοι τον Φεβρουάριο για την επιλογή εξέτασης με το νέο ή το παλαιό σύστημα. Στο Δελτίο Εξεταζομένου υπάρχει η ένδειξη Εξεταστικό Κέντρο για τα 4 ή 5 πανελλαδικά μαθήματα (για το νέο σύστημα) ή Εξεταστικό Κέντρο για τα 6 ή 7 πανελλαδικά μαθήματα (για το παλαιό σύστημα), όπου θα αναγραφεί χειρόγραφα το Εξεταστικό Κέντρο για τους υποψηφίους που εξετάζονται γραπτά ή το Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο για τους υποψηφίους που θα εξεταστούν προφορικά. Τα δελτία εξεταζομένου θα χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά της ταυτότητας των κατόχων τους που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς και στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων το τρέχον σχολικό έτος. Τα δελτία θα διανεμηθούν στους δικαιούχους ως τις αρχές Μαΐου ή το αργότερο μέχρι την λήξη των μαθημάτων του τρέχοντος διδακτικού έτους, δηλαδή μέχρι τις 11 Μαΐου 2016.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…