Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σε καθεστώς φτώχειας το 1/3 των Ελλήνων σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ

Σε καθεστώς φτώχειας το 1/3 των Ελλήνων σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ

0
ftoxeia xronos

Η «συνταγή» για την Ελλάδα: Αλλάξτε το ασφαλιστικό, μειώστε τη φοροδιαφυγή

Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής ζητά ο ΟΟΣΑ και μια «γρήγορη συμφωνία» με τους δανειστές για σημαντική παράταση της διάρκειας και των περιόδων χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους είναι η “συνταγή” του ΟΟΣΑ για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και των επενδύσεων με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της σταθερότητας των δημόσιων οικονομικών και την παροχή ενός αποτελεσματικού κοινωνικού δικτύου ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να συμβάλει στην ανάκαμψη της Ελλάδας από τον τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης.

Αυτά αναφέρονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, στην οποία στηρίχθηκαν οι παρεμβάσεις του επικεφαλής του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η έρευνα για την Ελλάδα καταγράφει αύξηση του ποσοστού φτώχειας στο ένα τρίτο του πληθυσμού από την εμφάνιση της κρίσης. Προσθέτει ότι η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας πρέπει να αποτελούν επιτακτικές προτεραιότητες πολιτικής.

Η Έρευνα προβλέπει ενίσχυση της ανάκαμψης το 2017, καθώς οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η εξωτερική ζήτηση θα ωφελήσουν τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας. Επίσης, τονίζεται ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας.

Ωστόσο, παραμένουν σοβαροί κίνδυνοι. Όχι μόνο μπορεί η πιστωτική ασφυξία να συνεχίσει να υπονομεύει την εγχώρια ζήτηση, αλλά η οικονομική δραστηριότητα να εξασθενήσει περαιτέρω λόγω της υποχώρησης των εμπορικών συναλλαγών και της υποτονικότερης ανάπτυξης στις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ, που αποτελούν τον προορισμό για το ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών.

Η Έρευνα προσθέτει ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να δημιουργήσει μείζονα προβλήματα για την ελληνική οικονομία, ιδίως αν η συμβολή της ΕΕ αποδειχθεί ανεπαρκής. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, το κόστος της εισροής προσφύγων υπολογίζεται σε περίπου 0,4% του ΑΕΠ για το 2015.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για ποιους μειώνονται οι προμήθειες στις συναλλαγές έως 10 ευρώ με κάρτα

Στη Βουλή η ρύθμιση Τη μείωση των προμηθειών για συναλλαγές με κάρτες έως 10 ευρώ προβλέπε…