Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Σε αντιδικία με την Μονή Βατοπεδίου ο δήμος Αβδήρων

Σε αντιδικία με την Μονή Βατοπεδίου ο δήμος Αβδήρων

0
vistonida639

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα διεκδικήσει τα 2.500 στρέμματα παραλίμνιων εκτάσεων που παραχώρησε με συμβιβασμό το 2001

Το 50% του συνολικού ποσού των αντισταθμιστικών έργων από τον ΤΑΡ στους οικισμούς που διατρέχει ο αγωγός – Έγινε παραλαβή της μελέτης για το αντιπλημμυρικό του Κουτσού

Στον χορό της διεκδίκησης από την Μονή Βατοπεδίου παραλίμνιων εκτάσεων, αποφάσισε να μπει ο δήμος Αβδήρων. Η απόφαση έχει ληφθεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβουλίου που συνεδρίασε την Δευτέρα 28 Μαρτίου. Το θέμα συζητήθηκε στην ημερήσια διάταξη μετά από αίτημα του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης (Δημοκρίτεια Κίνηση) Κώστα Αντωνιάδη να συζητηθεί και να εξεταστεί υπό το φως των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει μετά την Απόφαση 197/2015 τους Τριμελούς Εφετείου Θράκης που απέρριψε εξ ολοκλήρου την έφεση της Μονής Βατοπεδίου και αναγνώρισε ως κύριο των 27.000 παραλίμνιων εκτάσεων το Ελληνικό Δημόσιο ενώ παράλληλα ακυρώνει και όλες τις «ιερές ανταλλαγές».

Ο δήμος Αβδήρων θα διεκδικήσει δικαστικά από την Μονή Βατοπεδίου τα 2.500 στρέμματα του …συμβιβασμού του 2001

Συγκεκριμένα με την απόφαση επικαιροποιείται η σχετική απόφαση του Δ.Σ. του δήμου Αβδήρων του 2008 η οποία προέβλεπε ότι αν η Μονή χάσει την δίκη για την κυριότητα των εκτάσεων ο δήμος θα διεκδικήσει νομικά τα 2.500 στρέμματα παραλίμνιων εκτάσεων που παραχώρησε το 2001 στην Μονή μετά από συμβιβασμό στον οποίο ο δήμος κράτησε τα υπόλοιπα 2.500 στρέμματα από τα 5,000 στρέμματα συνολικά που η Μονή προβάλλοντας χρυσόβουλο διεκδικούσε από τον δήμο Αβδήρων. Υπενθυμίζουμε ότι μετά αυτό ξεκίνησε η αντιδικία της Μονής με το Δημόσιο και έχει κατ’ επανάληψη ειπωθεί πως ο δήμος Αβδήρων με τον να υποχωρήσει στις απαιτήσεις στης Μονής άνοιξε των «κερκόπορτα» για τις νέες διεκδικήσεις με τα γνωστά αποτελέσματα.

Καταμερισμός των αντισταθμιστικών έργων του ΤΑΡ εντός δήμου

Ένα άλλο επίσης σημαντικό θέμα που αποφασίστηκε ομόφωνα ήταν ο καταμερισμός των αντισταθμιστικών έργων του ΤΑΡ εντός του δήμου. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε οι οικισμοί από τους οποίους διέρχεται ο αγωγός όπως το Σούνιο, ο Πολύσιτος, Σέλερο, Βαφέικα, Κατράμιο, Διομήδεια, Μαγικό να απορροφήσουν το 50% των έργων και το υπόλοιπο να κατανεμηθεί σ’ όλη την επικράτεια του δήμου. Για το σκοπό αυτό ζητήθηκε από τις τοπικές κοινότητες να προτείνουν έργα. Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμος Αβδήρων δικαιούται 600.000 σε αντισταθμιστικά έργα.

2 προτάσεις στο Interreg

Από το δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκαν επίσης ομόφωνα οι δύο προτάσεις για έγκριση από το Διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία. Οι προτάσεις αφορούν σε έργα και δράσεις στον τουρισμό και στην υγεία με εταίρους τον δήμο Σμόλυαν και Δήμοι Ρεντουζέμ αντίστοιχα και με προϋπολογισμό για τον δήμο Αβδήρων 450.000 ευρώ η πρώτη και 150.000 ευρώ η δεύτερη.

Έγινε παραλαβή της μελέτης για το αντιπλημμυρικό του Κουτσού

Ο δήμος Αβδήρων παρέλαβε την μελέτη για το αντιπλημμυρικό του Κουτσού που έχει αναθέσει σε ιδιώτη μελετητή. Ακολουθεί η παράδοση της μελέτης στην Τεχνική υπηρεσία της Π.Ε. Ξάνθης η όποια και θα εκτελέσει το έργο. Πρόκειται για ένα έργο που καθυστέρησε επί πολλά χρόνια και έφερε σε κόντρα τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και μεγάλη πλημμύρα στο Κουτσό στις ισχυρές βροχοπτώσεις του 2015 και στην γύρω περιοχή με καταστροφικά αποτελέσματα για μια ιδιωτική επιχείρηση φωτοβολταϊκών.

Σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα: Παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες 10 αρδευτικές γεωτρήσεις του δήμου ενώ έγινε τροποποίηση του προϋπολογισμού με ένταξη σε κωδικό του ποσού των 75.000 ευρώ για την μελέτη του Βιολογικού και την αποχέτευση δικτύων στο Σέλερο. Τέλος το Δ.Σ. ενέκρινε προγραμματική σύμβαση με την οποία παραχωρούνται δύο μηχανικοί του δήμου στον δήμο Τοπείρου για να εκτελέσει έργα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…