Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αποτράπηκε η εκδρομή του 1ου ΓΕΛ στις Βρυξέλες λόγω χρηματοδότησης από χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή

Αποτράπηκε η εκδρομή του 1ου ΓΕΛ στις Βρυξέλες λόγω χρηματοδότησης από χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή

0
1ogel xanthis

Καταγγελία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης. Δεν προκλήθηκε πρόβλημα στην σχολική κοινότητα, λένε διευθυντής και σύλλογος γονέων και κηδεμόνων

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ανέβαλε την εκδρομή – Σήμερα το μεσημέρι ενημερώνονται οι γονείς για τα όσα μεσολάβησαν

Σάλος δημιουργήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο γύρω από την εκδρομή του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης στις Βρυξέλλες. Οι 40 μαθητές του 1ου Λυκείου είχαν προγραμματίσει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο και επρόκειτο να αναχωρήσουν από την Ξάνθη την Κυριακή 20 Μαρτίου με προορισμό το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, από όπου θα έφταναν αεροπορικώς στις Βρυξέλλες. Το βράδυ της Παρασκευής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διευθυντή του σχολείου, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, Αστέριος Ιωαννίδης, εγκαλώντας τον για την απόφαση που πήρε να δεχθεί την πρόσκληση του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ελευθέριου Συναδινού. Με παρέμβαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ και του υπουργείου Παιδείας, η εκδρομή τελικά αναβλήθηκε για να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Άμεση κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Ξάνθης που καταδίκασε την αποδοχή της πρόσκλησης

Με ανακοίνωσή της το πρωί του Σαββάτου, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ξάνθης κατήγγειλε την αποδοχή της πρόσκλησης από τον ευρωβουλευτή της Χ.Α., ζητώντας την ματαίωση της εκδρομής. Κρίνοντας επιπόλαιη και ανεύθυνη την συναίνεση εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ να αποδεχτεί το σχολείο την πρόσκληση του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, την χαρακτηρίζει ως ενέργεια η οποία μπορεί να θεωρηθεί νομιμοποίηση ενός κόμματος – εγκληματικής οργάνωσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Ιδιαίτερα μετά τις ρατσιστικές δηλώσεις του εν λόγω ευρωβουλευτή, που για πρώτη φορά στα χρονικά του ΕΚ υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, η πράξη αυτή μας αφήνει έκθετους απέναντι στους μαθητές μας, ειδικά της μειονότητας. Η εκπαιδευτική κοινότητα, υπερασπιζόμενη το δημοκρατικό ήθος, έχει συστρατευτεί ενάντια στο φασισμό και ρατσισμό της Χ.Α. και έχει καταγγείλει την προσπάθειά της να διεισδύσει στα σχολεία μας».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για το συμβάν:

Άμεση ήταν και η ανταπόκριση του αρμόδιου υπουργείο, το οποίο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Με εντολή του ΓΓ του ΥΠΠΕΘ Ιωάννη Παντή, η εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης στο Ευρωκοινοβούλιο, κατόπιν πρόσκλησης και χρηματοδότησης από τον Ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ε. Συναδινό, αναβάλλεται. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ εκφράζει την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια για την έγκριση της επίσκεψης από το Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, με τη χορηγία Ευρωβουλευτή που πρόσφατα απεβλήθη του Κοινοβουλίου, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, εξαιτίας της ακραίας αντιδημοκρατικής έκφρασης των νεοναζιστικών του απόψεων. Από την εξέταση των γεγονότων προέκυψε ότι υπήρχε ελλιπής ενημέρωση τόσο των μαθητών, γονέων και προϊσταμένων αρχών, όσο και του ΥΠΠΕΘ, που καθιστά αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει όλο το θεσμικό πλαίσιο, που αφορά στις επισκέψεις σχολείων στο Ευρωκοινοβούλιο, να απεμπλακεί από τα κόμματα. Το ΥΠΠΕΘ, σε συνεργασία με την ΕΕ, θα μεριμνήσει ώστε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη των μαθητών σε μεταγενέστερο χρόνο και με θεσμικό τρόπο».

Κ. Παπαδόπουλος: «Καμία πολιτική χροιά στην επίσκεψη των μαθητών»

Το «Ε» επικοινώνησε με τον διευθυντή του σχολείου, Κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος δήλωσε έκπληκτος και θλιμμένος με την όλη έκταση που έλαβε η υπόθεση. «Παίρνουμε πολλές χαρές από το σχολείο και τους μαθητές μας, αλλά έτσι είναι η ζωή, έχει και λύπες», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι κάθε χρόνο είναι πάγια τακτική να γίνεται αίτημα στο γραφείο του Europe Direct Ξάνθης, το οποίο με την σειρά του ενημερώνει τους ευρωβουλευτές. Πρόκειται για μία ‘’λογιστική’’ τακτική του Ευρωκοινοβουλίου, όπου κάποιος ευρωβουλευτής ‘’χρεώνεται’’ τα έξοδα της επίσκεψης των μαθητών ως ‘’εγγυητής’’ και κατόπιν του επιστρέφονται. «Δεν υπήρξε ποτέ πολιτική χροιά στις επισκέψεις των μαθητών», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «αφού πολλές φορές δεν υπάρχει ούτε καν συνάντηση με τον ευρωβουλευτή ή αν υπάρξει είναι ολιγόλεπτη και εθιμοτυπική. Μάλιστα λάβαμε μέριμνα για την παρουσία στην αποστολή και δύο μουσουλμάνων μαθητών, ώστε να μην έρθουν σε δύσκολη θέση από τυχόν ομιλίες ή την διατροφή».

Η διαδικασία οργάνωσης της εκδρομής ξεκίνησε από τον Οκτώβριο, με τα έγγραφα να εγκρίνονται από Περιφέρεια, Υπουργείο και να αναρτώνται στο διαδίκτυο, ενώ το όλο ζήτημα προέκυψε την τελευταία στιγμή. «Η μόνη αντίδραση που είχαμε από τους γονείς, ήταν που με επισκέφθηκαν το πρωί της Δευτέρας για να διαμαρτυρηθούν για την αναβολή της εκδρομής. Εμείς θα χαρούμε πρώτοι αν απεμπλακεί η επίσκεψη από το κομματικό πλαίσιο, αλλά είναι κάτι που γίνεται χρόνια τώρα. Στόχος μας είναι τα παιδιά να πάρουν μια γεύση από τον ‘’ναό’’ της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Δεν υπήρξε ούτε πρόσκληση, ούτε χρηματοδότηση, όπως γράφηκε στον Τύπο», σημείωσε ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ.

Μάλιστα, για την ενημέρωση των γονέων και οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, σήμερα το μεσημέρι στις 15:00 θα υπάρξει στον χώρο του σχολείου συνάντηση επί του θέματος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…