Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Υπό εξέταση δημιουργία Κέντρου Προσφύγων στην ΦτΑ στο Αγίασμα

Υπό εξέταση δημιουργία Κέντρου Προσφύγων στην ΦτΑ στο Αγίασμα

0
prosfyges karvali

Δεν υπάρχει σενάριο για την ΦτΑ Δ. Τοπείρου Ξάνθης – Αρνητικός ο δήμαρχος Νέστου – Σύσκεψη εντός της εβδομάδας με τους βουλευτές του Ν. Καβάλας

Σε ετοιμότητα το Δ΄Σ.Σ. για την προετοιμασία χώρου στην περιοχή του Λιτόχωρου Πιερίας

Πολλά σενάρια διακινούνται τις τελευταίες μέρες και κάνουν λόγο για δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου φιλοξενίας Προσφύγων στις εγκαταστάσεις της Φωνής της Αμερικής στο Δασοχώρι του Δήμου Τοπείρου και μάλιστα εμπλέκουν και το Δ’Σ.Σ. στην προετοιμασία του χώρου.

Παραπληροφόρηση τα σενάρια για Κέντρο Προσφύγων στην ΦτΑ στο Δασοχώρι – Δηλώσεις Βίτσα

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε» αυτά τα σενάρια δεν ευσταθούν και μάλιστα επιβεβαιώνονται από επίσημες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα ο οποίος είπε: «Σχετικά με δημοσιεύματα για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας στον χώρο της πρώην «Φωνής της Αμερικής» στην Ξάνθη, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε καν σκέψη για τη χρησιμοποίηση αυτού του χώρου».

Υπό εξέταση οι εγκαταστάσεις στην ΦτΑ στο Αγίασμα Καβάλας

Αυτό που είναι υπό εξέταση είναι κάποιες άλλες εγκαταστάσεις της Φωνής της Αμερικής που βρίσκονται απ’ την άλλη μεριά του Νέστου και συγκεκριμένα κοντά στο Αγίασμα του δήμου Νέστου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας πρόκειται για κτήρια εγκαταλελειμμένα και στην υφιστάμενη μορφή τους εντελώς ακατάλληλα από κάθε άποψη. Να σημειώσουμε ότι σ’ ότι αφορά αυτές τις εγκαταστάσεις υπάρχει μια μελέτη από τον πρώην πρόεδρο της Διευρυμένης κ. Κωνσταντίνο Τάτση, η οποία τότε που εκπονήθηκε δεν έτυχε προσοχής ωστόσο αποδεικνύεται προφητική καθώς πρότεινε την χρησιμοποίηση τους ως Κέντρο Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών σε μια εποχή που μόλις είχε αρχίσει να εμφανίζεται η παράνομη διακίνηση και χωρίς να υπάρχει υποψία της τωρινής κατάστασης!

Σε ετοιμότητα το Δ΄Σ.Σ. αλλά για το …Λιτόχωρο Πιερίας και όχι την ΦτΑ

Αναφορικά με τα σενάρια που αναφέρονται στο Δ.Σ.Σ. , οι πληροφορίες του «Ε» επιβεβαιώνουν τις εντολές που έχουν δοθεί για ετοιμότητα ώστε να προετοιμαστεί ο χώρος για την Δημιουργία Κέντρου στο Λιτόχωρο Πιερίας που διοικητικά ανήκει στο Δ΄Σ.Σ. Ωστόσο κι αυτό δεν είναι βέβαιο καθώς σύμφωνα με άλλες πηγές εξετάζεται και το Πρώην Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Πέτρος Ολυμπίου» πάλι στο νομό Πιερίας. Αυτό που όμως ισχύει είναι ότι ανατέθηκε σε στρατιωτική υπηρεσία της περιοχής η αυτοψία των εγκαταστάσεων της ΦτΑ στο Αγίασμα και η παραχώρηση κρεβατιών και σκηνών.

Αρνητικός ο δήμαρχος Νέστου

Η χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων της ΦτΑ στο Αγίασμα υποδείχθηκε για πρώτη φορά από την δήμαρχο Καβάλας κα Τσανάκα σε μια προσπάθεια να βρεθεί άλλος χώρος και να απελευθερωθεί το Εκθεσιακό Κέντρο Ν. Καρβάλης που φιλοξενεί τους πρόσφυγες που αποβιβάζονται από το λιμάνι της Καβάλας, δεδομένου ότι η σύμβαση του δήμου με το Επιμελητήριο που είναι ο ιδιοκτήτης του Κέντρου ισχύει μέχρι της 31 Μαρτίου. Αύτη η πρόταση όμως βρήκε αντίθετο τον δήμαρχο Νέστου κ. Τσομπανόπουλος ο οποίος σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ της περιοχής επικαλέστηκε την ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων από κτηριακής και υγειονομικής άποψης, την ύπαρξη Ρομά στον δήμο του καθώς και το πρόβλημα με την μεγάλη συγκέντρωση κουνουπιών. Έτσι επικρατεί μία ρευστότητα αν τελικά θα επιλεγεί και αυτός ο χώρος και θα συζητηθεί εκτενέστερα εντός της εβδομάδας στην συνάντηση που θα έχουν οι βουλευτές Καβάλας με τους δημάρχους της Π.Ε. Καβάλας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …