Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Χειρόφρενο» στα συνεργεία αυτοκινήτων στην Ξάνθη

«Χειρόφρενο» στα συνεργεία αυτοκινήτων στην Ξάνθη

0
synergeia 3

Μόνο για τα απολύτως απαραίτητα επισκέπτονται πλέον οι Ξανθιώτες το συνεργείο – Μάστιγα τα παράνομα συνεργεία σε αυλές σπιτιών

«Τους φτάνει να κινείται και να φρενάρει», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου, Κώστας Ιωαννίδης

Στα απολύτως απαραίτητα περιορίζονται τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για να επισκευάσουν τα οχήματά τους στα κατά τόπους συνεργεία που υπάρχουν στην περιοχή της Ξάνθης, με την οικονομική κρίση να έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε όλους σχεδόν τους επαγγελματικούς κλάδους όπως και σε αυτόν του αυτοκινήτου. Πολλά συνεργεία θυμίζουν πλέον ερημωμένες αποθήκες, αφού φανοποιοί, ηλεκτρολόγοι, βαφείς και μηχανικοί αυτοκινήτων, καταστήματα με ελαστικά και αξεσουάρ κάθονται περιμένοντας τους πελάτες, στα ίδια μέρη που πριν από μερικά χρόνια οι ήχοι των μηχανών, των εργαλείων και των μαστόρων θύμιζαν πολύβουη κυψέλη.

Είδος πολυτελείας το σέρβις – Ανύπαρκτες οι ‘’βελτιώσεις’’

Προ κρίσης, σε συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών αντίκριζε κανείς κυρίως νεαρούς οδηγούς, που αποτελούσαν τους ιδιότυπους ‘’θαμώνες’’ τους, φροντίζοντας για την εμφάνιση και τις επιδόσεις του αυτοκίνητου και της μοτοσυκλέτας τους με αεροτομές, εξατμίσεις, αυτοκόλλητα και ηχοσυστήματα, πρωτότυπα σχέδια βαφής, αγωνιστικά τιμόνια και εντυπωσιακές ζάντες. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και οι ελάχιστοι μερακλήδες, που εξοικονομούν κάποια χρήματα από το υστέρημά τους για να τα επενδύσουν στις δίτροχες ή τετράτροχες ‘’αγαπημένες’’ τους, προτιμούν να το κάνουν μόνοι τους ή με την βοήθεια φίλων σε άτυπα συνεργεία που στήνονται σε αυλές σπιτιών και αποθήκες εκτός πόλης. Μάλιστα, είναι πλέον πολλοί οι ιδιοκτήτες που επιλέγουν να κάνουν την επισκευή του αυτοκινήτου τους μόνο αν συντρέχει σοβαρός λόγος, ενώ τα προγραμματισμένα σέρβις ανά κάποια χιλιόμετρα, όπως προτείνει και η κατασκευάστρια εταιρεία για το κάθε μοντέλο, θεωρούνται είδος πολυτελείας.

Κ. Ιωαννίδης: «Περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, περιμένοντας να βγάλει πρόβλημα το αμάξι»

Όπως ανέφερε στο «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου πτυχιούχων επισκευαστών αυτοκινήτων Ξάνθης «ο Προφήτης Ηλίας», Κώστας Ιωαννίδης, η δουλειά στα συνεργεία έχει μειωθεί δραματικά σε όλο τον κύκλο των εργασιών γύρω από το αυτοκίνητο. «Οι επισκέψεις στο συνεργείο αφορούν στην αλλαγή φίλτρων, φρένων, λαδιών και μπροστινών συστημάτων, στα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή», τονίζει ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος επισημαίνει πως αντιμετωπίζουν πλέον συχνότερα περιπτώσεις αυτοκινήτων που έχουν ‘’ξεμείνει’’ ή μεταφέρονται στο συνεργείο από κάποια εταιρεία οδικής βοήθειας. «Δεν γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από τους οδηγούς λόγω οικονομικής στενότητας, με αποτέλεσμα πολλοί να μένουν στον δρόμο», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Αυτό μας ανέφερε και ο Δημήτρης Καζαζιάδης, ιδιοκτήτης συνεργείου, λέγοντας ότι έχουν σχεδόν μηδενική κίνηση, αφού οι περισσότεροι οδηγοί καταφεύγουν στο συνεργείο μόνο αν ακούσουν κάποιο θόρυβο και αισθανθούν ότι κάτι δεν πάει καλά στο αυτοκίνητό τους. Συμπερασματικά, οι περισσότεροι οδηγοί θέλουν το αυτοκίνητό τους απλώς να κινείται και να φρενάρει, αφού δεν μπορούν να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για την σωστή συντήρησή του.

Παρά την μείωση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων, δεν αυξάνεται η κίνηση στα συνεργεία

Όπως εξήγησε στο «Ε» ο κ. Ιωαννίδης, μπορεί ο κόσμος να επιστρέφει αναγκαστικά στα συνεργεία, αφού δεν έχει τα χρήματα για να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο, ωστόσο όσοι επιλέγουν να κάνουν κάποια συντήρηση ή επισκευή, περιορίζονται μόνο στα εντελώς απαραίτητα και όχι σε γενική επισκευή ή συντήρηση του αυτοκινήτου τους. Το γεγονός της σημαντικής μείωσης των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων αλλά και δικύκλων τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αισθητά, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς. Αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών καταλήγουν να πωλούν σε μια χρονιά όσα πωλούσαν μέχρι πριν λίγα χρόνια μέσα σε ένα μήνα. Ακόμη και όταν οι ιδιοκτήτες οχημάτων φτάνουν να κάνουν μια αλλαγή σε κάποιο μέρος του οχήματος, αναζητούν μεταχειρισμένα ανταλλακτικά και όχι τα πιστοποιημένα από την αντιπροσωπεία, που κοστίζουν πολύ περισσότερο.

Μάστιγα τα συνεργεία ‘’φαντάσματα’’ σε αυλές κατοικιών

Το άλλο σκέλος της μείωσης της δουλειάς στα συνεργεία της πόλης, παρά τις μειωμένες πωλήσεις νέων οχημάτων, είναι τα συνεργεία ‘’φαντάσματα’’ που λειτουργούν κυρίως στα χωριά γύρω από την πόλη και στα ορεινά. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Ιωαννίδης, υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στις νόμιμες και παράνομες επιχειρήσεις. «Λειτουργούν στην πόλη μας πολλά συνεργεία, άλλα νόμιμα και άλλα αφανή. Ένα παράνομο συνεργείο, που στήνεται στο γκαράζ ή στην αποθήκη ενός σπιτιού, δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση και οι τιμές που προσφέρει στους πελάτες του είναι μέχρι και 50% χαμηλότερες από αυτές των νόμιμων συνεργείων», σημειώνει ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε μία αόρατη επιχείρηση που δεν πληρώνει φόρους, ενοίκια, εισφορές, με αποτέλεσμα να υφίσταται μεγάλη ζημιά ο κλάδος μας, με το Σωματείο μας να αριθμεί γύρω στις 130 επιχειρήσεις». Χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε περιπτώσεις υπαλλήλων συνεργείων, που αφού μάθουν την τέχνη την εξασκούν στον… ελεύθερο χρόνο τους, αφού σχολάσουν από το συνεργείο όπου εργάζονται.

Κανένας ουσιαστικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν να ενταθούν οι έλεγχοι των αρμόδιων φορέων του υπουργείου Συγκοινωνιών, ο κ. Ιωαννίδης θεωρεί ότι ποτέ δεν ξεκίνησε συστηματικός έλεγχος, αφού τα κλιμάκια που επιβαρύνονται με την ευθύνη των ελέγχων αναμένουν καταγγελίες των επαγγελματιών για να διερευνήσουν κάποια περίπτωση. «Στον τελευταίο συστηματικό έλεγχο που έγινε πριν από μερικά χρόνια, κατέληξαν να την ‘’πληρώσουν’’ οι νόμιμοι επαγγελματίες για μικροελλείψεις και παρατυπίες, με τις παράνομες επιχειρήσεις να μένουν στο απυρόβλητο», κατέληξε ο πρόεδρος του Σωματείου με την αγανάκτηση και την απογοήτευση να είναι ανάμικτες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Λόγω της αυξημένης τιμής στο αρνί και στο λάδι – 14 ευρώ το αρνί στα Κρεοπωλεία – Έω…