Σχόλια 27/02/16

0
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «δεν μπορούν να μας πάρουν τον ήλιο και το τσίπουρο». Δηλαδή να θεωρήσουμε όλα τα υπόλοιπα χαμένα;


Απόφαση της ΑΔΜΘ θέτει σε αργία τον Δ. Μπένη
Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης θέτει σε 6μηνη αργία από τη θέση του δημοτικού συμβούλου τον Δημήτρη Μπένη, καταλογίζοντάς του πειθαρχικές ευθύνες με βάση τη νομοθεσία για τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ που περιλαμβάνεται στον Καλλικράτη, επειδή «ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης για το χρονικό διάστημα από 5-1-2011 έως 31-12-2012 και ενώ ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της αναδόχου εταιρείας με την επωνυμία «ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΝΑΣΚΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για την υλοποίηση του έργου «Ενοποίηση πλατειών και χώρων πρασίνου κέντρου πόλεως Ξάνθης», συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και προέβη στην υπογραφή χρηματικών ενταλμάτων που αφορούσαν στο έργο από την 1η Ιανουαρίου 2011 και έπειτα».
Ο κ. Μπένης άσκησε τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα και η τύχη τους αναμένεται προσεχώς.
Ε.Δ.


Το πελατειακό κράτος
Ο Σάκης Πεπονής το 1994 εμπνεύστηκε και εφάρμοσε το ΑΣΕΠ, που καθιέρωσε την αξιοκρατία και την διαφάνεια στην πρόσληψη των δημόσιων υπαλλήλων. Στις επόμενες εκλογές δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Ο Προκοπής Παυλόπουλος από το 2004 έως το 2007, διόρισε εκτός AΣΕΠ εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους. Το 2015 εξελέγει, με πρόταση του κ. Τσίπρα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τώρα όλοι ξέρουν ποιος υπερασπίζεται το πελατειακό κράτος.
Γ.Λ.


Ο αγώνας συνεχίζεται
Πάει να σπάσει ρεκόρ η αποχή των δικηγόρων από τις δικαστικές αίθουσες. Ήδη αποφασίστηκε η συνέχιση της αποχής έως και την Παρασκευή 4 Μαρτίου και όλα δείχνουν ότι θα συμπληρωθεί δίμηνο από την έναρξη του αγώνα των δικηγόρων όλης της χώρας να μην εφαρμοστεί το κυβερνητικό προσχέδιο για το Ασφαλιστικό.
Γ.Δ.


Επικίνδυνα παιγνίδια εκλογών
Δεν θα έχει καλό τέλος όλη αυτή η ιστορία με τις «εκλογές» στη Γενισέα για την αλλαγή με το έτσι θέλω του επικεφαλής της Διαχειριστικής Επιτροπής.
Κατ’ αρχάς συνέβησαν παρατυπίες και μεγαλύτερη αυτών η απαγόρευση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία του πρώην Προέδρου. Η δικαιολογία ότι ήταν πρόεδρος πριν, δεν ευσταθεί νομικά διότι οι θητείες θα υπολογίζονται από δω και πέρα κι όχι πριν της εφαρμογής της ψηφοφορίας και του νόμου. Ως εκ τούτου, εάν γίνει προσφυγή στα δικαστήρια θα καταπέσει το αποτέλεσμα.
Ακόμη η όλη διαδικασία δεν ήταν η σωστή, διότι δεν έγινε δημόσια δημοσίευση για ενημέρωση των ενδιαφερόμενων να θέσουν υποψηφιότητα αλλά και να προσέλθουν για συμμετοχή στις εκλογές οι Μουσουλμάνοι κάτοικοι. Όλα ήταν σχεδιασμένα και προετοιμασμένα από τον Χ. Ζεϊμπέκ και είναι προφανές πως ήταν μια πρόβα τζενεράλε για όσα θ’ ακολουθήσουν.
Βεβαίως υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως ήταν με την κάλυψη του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και του εδώ παραρτήματος που σίγουρα θα γνώριζε το τι θα συμβεί και προφανώς τα είχε εγκρίνει και τελούσαν υπό την υψηλή αποδοχή του.
Στην όλη υπόθεση όμως υπάρχει ένα ιδιαίτερα σκοτεινό σημείο: Γιατί όλα έγιναν στο σκοτάδι; Τι είδους εκλογές ήταν αυτές; Έτσι τις εννοούν κάποιοι τις εκλογές; Χωρίς αντίπαλο; Είναι δημοκρατικό αυτό; Στόχος είναι να φύγουν αυτοί που δεν μας αρέσουν για να τοποθετήσουμε τον εκλεκτό μας με ψευτοεκλογές; Ποιος λοιπόν θα απαντήσει; Μήπως το γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων;
Εν αναμονή για να πληροφορηθούμε τι είδους παιγνίδια σχεδιάζουν να παίξουν κάποιοι στις πλάτες των Ξανθιωτών.
Γ.Δ.


Φθορά και διαφθορά
Εδώ και αρκετά χρόνια διανύουμε την εποχή της φθοράς και της διαφθοράς. Και τα δύο αυτά, είναι δομικά στοιχεία της παρακμής μας. Φθορά αξιών και συμπεριφορών. Αποδυνάμωση προοδευτική, ακόμη και του… φιλότιμου και της αλληλεγγύης!
Στον τομέα της διαφθοράς, μιμούμαστε (τα τελευταία χρόνια) τους ασυναγώνιστους δυτικούς αρχιμάστορες της διαφθοράς. Κατάντημα, που μας γεμίζει οργή και θλίψη. Η προσπάθεια για το σταμάτημα αυτής της πτώσης χρειάζεται την πανστρατιά της κοινωνίας μας. Των φορέων της και των Ταγών της. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυστυχώς ορατό στις ημέρες μας, όμως είναι ζωτική ανάγκη να δούμε να υλοποιείται μία ισχυρή πανεθνική αντίσταση, αν θέλουμε αυτός ο Λαός και αυτό το Κράτος να επιβιώσουν.
Γ.Δ.


Αλήθειες
Όλοι όσοι αγαπούν τον τόπο και θέλουν την προκοπή του, βαθειά επιθυμούν ομαλή πολιτική ζωή και σταθερή διακυβέρνηση. Ό,τι κλονίζει ή υποσκάπτει αυτή την πορεία, τους βρίσκει εύκολα αντίθετους. Η Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ με την πείρα των σαράντα περίπου χρόνων και τις υπερκομματικού χαρακτήρα προσεγγίσεις μας στα γεγονότα, νοιώθουμε την αξία αυτών των αληθειών και στο μέτρο του δυνατού προσπαθούμε να τις στηρίξουμε.
Εμπόδια υπάρχουν και δεν είναι άλλα από τον τυφλό κομματισμό, την αλαζονεία των εκάστοτε υπευθύνων, τα άπειρα λάθη τους και παράνοια των… συγκυριών.
Γ.Δ.


Συνέχεια και συνέπεια
Σωστή η πρωτοβουλία του Κώστα Ζαγναφέρη να προτείνει στους Ξανθιώτες να προτιμούν τα τοπικά προϊόντα. Να έχουν δηλαδή τοπική συνείδηση και να υποστηρίζουν τις ντόπιες επιχειρήσεις. Δεν έχουμε σοβαρό αντίλογο επί της ουσίας παρότι σταδιακά θα πρέπει να καλλιεργηθεί η Περιφερειακή συνείδηση σε όλους.
Όμως, χωρίς να παραβλέπουμε το τοπικό που είναι απαραίτητο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε προς τους αρμοδίους πως οφείλουν αυτοί πρώτοι να δίδουν το καλό και σωστό παράδειγμα αυτής της επιλογής. Διότι από τα λόγια και τις ευχές και παραινέσεις μέχρι την υλοποίηση στο μέτρο πους τον καθένα αναλογεί, υπάρχει απόσταση. Και κάτι ακόμη. Κι αν υποθέσουμε ότι η Διοίκηση θα ξεκινήσει αυτή να τηρήσει την προτροπή του Αντιπεριφερειάρχη, να μην το κάνει για έναν μήνα μόνον! Πιστεύουμε ως προς αυτό αλλά και όλα τα παραπάνω πως θα συμφωνήσει ο αγαπητός Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης.
Γ.Δ.


Σαν να μην υπάρχουν
Μετά τα μπλόκα ένα μήνα, με την αβεβαιότητα του τι θα συναντήσεις στον δρόμο σου και ποιος θα είναι αυτός τελικά, άρχισε να αποδυναμώνεται το κίνημα. Και μόλις δόθηκε προχθές το σύνθημα για άνοιγμα των δρόμων και χαλάρωσαν όλοι, βγήκαν πολλοί στους δρόμους. Όσοι έφτασαν στα Τέμπη δεν αντίκρισαν τρακτέρ να φράζουν τον δρόμο τους, αλλά κορμιά προσφύγων που ξάπλωσαν στο οδόστρωμα διαμαρτυρόμενοι. Λίγοι ήταν αυτοί που τους κακολόγησαν. Λιγότεροι από αυτούς που έβριζαν τους αγρότες τις προηγούμενες μέρες. Γιατί το πιο τραγικό στην κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών είναι ότι έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. Περπατούν μόνοι και αβοήθητοι για να φθάσουν στον προορισμό τους, ο καθένας θα τα βγάλει -αν τα βγάλει- πέρα μόνος του, ενάντια στον διπλανό του, στο έλεος των κάθε λογής εκμεταλλευτών τους, χωρίς καμία πρόνοια δικαιοσύνης. Σαν να τους έχει εκβάλει από τα όριά της κάθε ‘’πολιτισμένη’’ κοινότητα. Κανείς δεν τους αναγνωρίζει ως μέλη του και μοιάζουν να έχουν μείνει στα κενά, ως στοιχεία της φύσης. Το ότι δεν αναγνωρίζει η πολιτεία την παρουσία τους, δηλαδή δεν τους καταγράφει, δεν μεριμνά και δεν τους μεταχειρίζεται οργανωμένα, με στοιχειώδεις κανόνες και κριτήρια, είναι χειρότερο από το να μην έχουν τροφή και στέγη.
Χ.Δ.


Ο Χ. Ζεϊμπέκ και ο Μουφτής Ξάνθης κ. Σινίκογλου
Διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ τους κακοθελητές που μιλούν για τις καλές του σχέσεις με τον «ψευδομουφτή» Αχμέτ Μετέ. Διαφορετικά δεν θα περνούσε την πόρτα της Μουφτείας Ξάνθης για να συναντήσει τον Μουφτή Ξάνθης κ. Σινίκογλου για το θέμα των εκλογών στην Βακουφική Επιτροπή Γενισέας. Με την ενέργειά του αυτή υποδηλώνει την αναγνώριση της αρμοδιότητας του νόμιμου και μόνου Μουφτή Ξάνθης. Έστω και με αυτό τον τρόπο αναγνώρισε την υποχρέωση του να απευθυνθεί σε αυτόν και να επιχειρήσει να εφαρμόσει τον νόμο της Ελληνικής Πολιτείας κι αυτό είναι καλοδεχούμενο.
Άλλωστε το δήλωσε στο «Ε» είναι υπέρ της εφαρμογής του νόμου προς πάσα κατεύθυνση!
Μ.Ξ.


Πρόταση για το αρχοντικό Στάλιου
Ανάμεσα στις εκατοντάδες μελέτες του καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Χρήστου Αθανασόπουλου, μερικές από τις οποίες παρουσιάστηκαν και στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα, είναι και ο ολοκληρωμένη μελέτη αναστύλωσης και αποκατάστασης του αρχοντικού Στάλιου, στην αρχή της οδού Βενιζέλου ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την πρόταση του καθηγητή ο χώρος, μοναδικής αρχιτεκτονικής αισθητικής, που σήμερα έχει πολλά προβλήματα και κινδυνεύει να υποστεί μη αναστρέψιμες φθορές, θα μπορούσε να στεγάσει την κοσμητεία και να φιλοξενήσει τις πολιτιστικές δράσεις του ΔΠΘ.
Αισιοδοξία λοιπόν για την τύχη του αρχοντικού, εφόσον το πανεπιστήμιο αποφασίσει να προχωρήσει στην αποκατάσταση του κτιρίου.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…