Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πρωτόγνωρος ξεσηκωμός στην Ξάνθη

Πρωτόγνωρος ξεσηκωμός στην Ξάνθη

0
apergia-feb162

Σύσσωμος ο επαγγελματικός κόσμος της Ξάνθης σε μια πρωτοφανή σε πολυσυλλεκτικότητα κινητοποίηση

Την μεγάλη τους ικανοποίηση εκφράζουν οι συνδικαλιστικοί φορείς –Τα μηνύματα της απεργίας από τους εκπροσώπους τους

Σπάνια για τα δεδομένα της Ξάνθης η εικόνα που διαμορφώθηκε στην πόλη το πρωί της Πέμπτης, 4 Φεβρουαρίου, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας. Παρόντες στην πορεία οι εκπρόσωποι όλων σχεδόν των σωματείων, συλλόγων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που απήργησαν, οι οποίοι μετέφεραν με δηλώσεις τους στο «Ε» την αγανάκτηση για τα νέα μέτρα, αλλά και την ικανοποίηση από την πολυπληθή και ειρηνική συμμετοχή τόσων επαγγελματικών ομάδων.

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Κική Κιούση

Σε μια από τις πλέον δυναμικές ομάδες στον αγώνα των πρόσφατων κινητοποιήσεων έχουν αναδειχθεί οι δικηγόροι. Η αποχή του δικηγορικού κόσμου, που αφορά καθολική διακοπή των καθηκόντων τους από δικαστήρια και παραστάσεις σε ΔΣ, ολοκληρώνεται την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, κλείνοντας 29 μέρες. Όπως δήλωσε στο «Ε» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Κική Κιούση, σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ψηφιστεί νέα αποχή από την Συντονιστική Επιτροπή. Το παρών έδωσε σύσσωμος ο Σύλλογος με δικό του πανό στην πορεία στο κέντρο της πόλης, με τα μέλη του να μεταβαίνουν και το απόγευμα στην διαμαρτυρία στην Κεντρική Πλατεία.

Πρόεδρος Σωματείου Καφέ – Μπαρ, Ανδρέας Ιντζές

Μαζική η συμμετοχή των καφέ-μπαρ στην χθεσινή απεργία, με τον κ. Ιντζέ να αναφέρει ότι παρέμειναν κλειστά όλη την μέρα τόσο τα 70 καταστήματα που μετέχουν στο Σωματείο, όσο και τα περίπου 70 που είναι εκτός. «Το ασφαλιστικό και το φορολογικό μας ‘’αγγίζουν’’ άμεσα με τους εργαζόμενους που απασχολούμε, αλλά και γιατί οι ρυθμίσεις αυτές μας οδηγούν ουσιαστικά στην φοροδιαφυγή. Τρέξαμε πόρτα-πόρτα για να τους συντονίσουμε όλους, με ένα μικρό ποσοστό να εκφράζει αρχικά αντίρρηση, αλλά εν τέλει όλους να συμμετέχουν, ακόμη και τα μπουγατσατζίδικα, που δεν ανήκουν στο Σωματείο μας, αλλά πουλούν καφέ και ‘’άκουσαν’’ το κάλεσμα», δήλωσε ο ίδιος.

Πρόεδρος Σωματείου Περιπτερούχων, Σωτήρης Βασιλειάδης

Ευχάριστη έκπληξη (για όσους είχαν προμηθευτεί τσιγάρα) ήταν η μαζική συμμετοχή των ιδιοκτητών περιπτέρων στην χθεσινή απεργία. «Υπήρξε συμμετοχή που άγγιξε το 100% με όλους τους συναδέλφους να κλείνουν τα περίπτερά τους ως αντίδραση στα μέτρα της κυβέρνησης. Συμφωνήσαμε να παραμείνουν κλειστά όλη την μέρα, ενώ κάποιοι θα ανοίξουν αργά το απόγευμα για ένα δίωρο κυρίως για να κάνουν τις απαραίτητες παραγγελίες», δήλωσε ο κ. Βασιλειάδης.

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Τάσος Καραδέδος

Όλοι οι ιδιώτες ιατροί της Ξάνθης κράτησαν κλειστά τα ιατρεία τους χθες, αφού ενημέρωσαν από την προηγούμενη ημέρα για την μαζική συμμετοχή τους στην απεργία. «Συμφωνούμε πλήρως με τα αιτήματα αναφορικά με το ασφαλιστικό, αφού η πολιτική αυτή της λιτότητας δεν οδηγεί κάπου, παρά μόνο στην παρακμή του χώρου της δημόσιας υγείας, με συνεχή κίνδυνο φυγής νέων ιατρών στο εξωτερικό», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Καραδέδος.

Πρόεδρος Σωματείου Ανθοπωλών Ξάνθης, Κυριάκος Τσέκης

Παρόντες στις κινητοποιήσεις και οι ανθοπώλες της Ξάνθης, με τον κ. Τσέκη να τονίζει ότι συμμετείχαν στην απεργία και τα 12 ανθοπωλεία που μετέχουν στο Σωματείο, αλλά και τα φυτώρια που βρίσκονται εκτός πόλης και Σωματείου, εκτός από ένα. «Παρότι δεν αναφέρθηκε από τα μικρόφωνα η συμμετοχή του Σωματείου μας, ασφαλώς και απεργούμε, αφού το ασφαλιστικό μας ‘’καίει’’ όλους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσέκης.

Πρόεδρος Αγροτών Ξάνθης, Κ. Δαλάτσης

«Είναι πραγματικά μια μεγάλη συγκέντρωση που συμμετέχουν όλοι οι κλάδοι και οι φορείς. Είμαστε εδώ όλοι ενωμένοι για να διαδηλώσουμε και να διαμαρτυρηθούμε για τα μέτρα που θέλει να φέρει η κυβέρνηση κατ’ εντολή των δανειστών. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα έχει και συνέχεια, γιατί θα χρειαστεί και πάλι να είμαστε στο δρόμο ενωμένοι. Τα προβλήματα είναι κοινά, το φορολογικό και το ασφαλιστικό μας πλήττει όλους και με τον ίδιο τρόπο. Νιώθουμε δικαίωση που συμμετέχουν και άλλοι κλάδοι και είμαστε χαρούμενοι που όλοι γίναμε όλοι μια γροθιά!»

Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, Ιω. Μπούτος

«Βλέπουμε μια λαοθάλασσα. Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των δημοσίων υπαλλήλων είναι αυξημένη σ’ όλο τον δημόσιο τομέα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κυμαίνονται από 50 – 80%! Είμαστε όλοι εδώ σύσσωμοι για να πολεμήσουμε ένα αντιλαϊκό, αντιαναπτυξιακό ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα. Είμαστε δίπλα στους αγρότες και τους επιχειρηματίες. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να φορολογούνται έτσι και να χάνουν το 80% του εισοδήματός τους, γιατί δεν μπορεί να ζήσει την οικογένειά του κι όλα είναι μια αλυσίδα και αυτό έχει αντίκτυπο σε όλους μας…».

Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγ. Μπεμπεκιδης

«Είναι γενικός ξεσηκωμός. Το εργατικό κίνημα εδώ και 3 – 4 χρόνια είχε επισημάνει ότι οι πολιτικές ήταν αδιέξοδες. Έχουμε κάνει 45 απεργίες και 45 συλλαλητήρια. Για μας είναι η 3η απεργιακή κινητοποίηση σε διάστημα 2 μηνών. Σήμερα το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η κοροϊδία, ο εμπαιγμός σους έλληνες πολίτες , σ’ όλους τους παραγωγικούς φορείς έφτασε στο τέλος! Στην κυβέρνηση ζουν σ’ άλλο πλανήτη. Σήμερα πήραν το μήνυμα τους».

Πρόεδρος Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, Δ. Γαναλόπουλος

«Επιτέλους αυτό που συμβαίνει στην πόλη και είναι πρωτόγνωρο για τα χρονικά να το δούμε πανελλαδικά. Ο Σύλλογός μας συμμετέχει καθολικά και μαζικά και με μηχανοκίνητη πορεία. Κάναμε επίσης συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι ο λαός πλέον δεν αντέχει. Έχουμε πληρώσει πάρα πολλές ασφαλιστικές εισφορές για να πάρουμε το 35% που μας δίνουν…».

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Ευθ. Μίλκογλου

«Αυτό που έγινε σήμερα είναι πρωτοφανές στην Ξάνθη. Έχουν νεκρώσει τα πάντα. Εμείς έχουμε καθολική συμμετοχή στην απεργία. Βέβαια υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις. Αφήνουμε τον κόσμο να τους κρίνει…».

Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΥΠ.ΟΙΚ. Ελ. Τσαουσέλη

«Η συμμετοχή στον κλάδο μας είναι σχεδόν καθολική. Έχουμε ποσοστό 65%. Πιστεύω ότι αγγίζει όλους τους κλάδους το ασφαλιστικό. Υπάρχουν μειώσεις των συντάξεων, αλλά ιδιαίτερα οι νέοι συνάδελφοι δεν είναι δυνατό να δουλεύουν με μέσο όρο το προσδόκιμο ζωής. Αν είναι δυνατόν να φτάσουμε σε βαθμό να πληρωνόμαστε με 300 ευρώ σύνταξη και να δουλεύουμε μέχρι τα 70!»

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…