Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στις κάλπες σήμερα Διευθυντές και Υποδιευθυντές Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας

Στις κάλπες σήμερα Διευθυντές και Υποδιευθυντές Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας

0
ypopsifioi protovathmias-web

Εκλογές για τους νέους Προϊσταμένους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Οι πίνακες με τα μόρια των υποψηφίων

Παραμένουν τα κενά σε πολλά σχολεία της ΑΜ-Θ – Συνεχίζεται η απόσπαση εκπαιδευτικών σε πολιτικά γραφεία

Στις κάλπες καλούνται σήμερα, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, οι διευθυντές και υποδιευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που προέκυψαν μετά τις εκλογές του καλοκαιριού. Οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν αφορούν στην ανάδειξη των προϊσταμένων στις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με το νέο σύστημα ανάδειξης που εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Στις εκλογές μπορούν να μετάσχουν ως υποψήφιοι όλοι οι διευθυντές των σχολείων και ένα ποσοστό των υποδιευθυντών, ενώ κάποιοι υποψήφιοι κατέρχονται σε περισσότερους από έναν νομούς. Προχθές αναρτήθηκαν οι τελικοί πίνακες μοριοδότησης των υποψηφίων βάσει των αντικειμενικών τους προσόντων (τίτλοι σπουδών, ξένες γλώσσες, γνώση Η/Υ, προϋπηρεσία κ.ά.), οι οποίοι θα συμψηφιστούν με τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά και την βαθμολογία που θα προκύψει από την προφορική συνέντευξη, ώστε να εξαχθούν τα τελικά αποτελέσματα.

Διαφωνίες για την διαδικασία εκλογής

Ωστόσο, παρά την δυνατότητα ‘’αυτοδιάθεσης’’ των εκπαιδευτικών στην επιλογή των προϊσταμένων τους και της διαφάνειας που θεωρείται ότι χαρακτηρίζει τις διαδικασίες, που έρχονται να ανατρέψουν το ισχύον σύστημα τοποθέτησης προϊσταμένων, υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις γύρω από την εκλογική διαδικασία. Τρεις αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια –οι Α. Φατούρου, Χ. Κάτσικας και Α. Παπαμιχαήλ– δήλωσαν πριν λίγες μέρες πως θα απέχουν από τα υπηρεσιακά συμβούλια επιλογής των διευθυντών Εκπαίδευσης και δεν θα βαθμολογήσουν, διότι θεωρούν πλαστές τις διαδικασίες εκλογής, ενώ καλούν τους εκλέκτορες διευθυντές και υποδιευθυντές Γυμνασίων-Λυκείων-ΕΠΑΛ να μη συμμετάσχουν. Οι διαφωνίες εστιάζουν κυρίως στο τρίτο σκέλος της μοριοδότησης, που αφορά την προσωπική προφορική συνέντευξη και την υποκειμενικότητα που ενέχει μία τέτοια πρακτική. Το γεγονός ότι η συνέντευξη έρχεται χρονικά τελευταία, αφού θα έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της μοριοδότησης μετά τις εκλογές, εγείρει υποψίες για φαινόμενα προώθησης συγκεκριμένων προσώπων, δεδομένου ότι η συνέντευξη μπορεί να αποφέρει στον υποψήφιο 15 μόρια, το μέγιστο, ενώ από την εκλογική διαδικασία δίνονται συνολικά 12 μόρια, τα οποία θα κατανεμηθούν στους υποψήφιους ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβουν στις εκλογές. Αν δηλαδή, για παράδειγμα, κάποιος υποψήφιος λάβει το 50% των ψήφων για την συγκεκριμένη θέση, θα λάβει το 50% των 12 μορίων, δηλαδή 6.

Η διαδικασία της επιλογής των νέων Προϊσταμένων

Σήμερα θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία που θα ξεκινήσει στις 09:00 και θα ολοκληρωθεί στις 17:00. Κατόπιν θα συνταχθεί πρακτικό από την εφορευτική επιτροπή, που θα περιλαμβάνει τον υπολογισμό των μορίων που λαμβάνουν οι υποψήφιοι με βάση τον αριθμό ψήφων που έλαβαν και εν συνεχεία θα αποσταλούν τα αποτελέσματα στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης με ηλεκτρονικό τρόπο. Την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα αποσταλεί το πρακτικό της εφορευτικής και θα γίνει καταχώρηση της βαθμολογίας με ανάρτηση της μοριοδότησης της ψηφοφορίας. Από τις 12 έως και τις 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι συνεντεύξεις των υποψηφίων ενώπιον του συμβουλίου επιλογής, μετά την ολοκλήρωση των οποίων θα αναρτηθούν οι πίνακες με την τελική βαθμολογία. Από τις 20 έως τις 22 Ιανουαρίου θα κατατίθενται ενστάσεις για τον τελικό πίνακα, ενώ από τις 25 Ιανουαρίου θα γίνει η εκδίκαση των ενστάσεων και η κατάρτιση των αναμορφωμένων πινάκων. Από τις 27 του μηνός θα γίνουν οι προτάσεις τοποθέτησης από τα Συμβούλια Επιλογής και μέχρι τις 29 Ιανουαρίου θα εκδοθεί η απόφαση τοποθέτησης των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι νέοι Διευθυντές θα αναλάβουν υπηρεσία από την 1η Φεβρουαρίου.

Δάσκαλοι σε πολιτικά γραφεία παρά τα κενά

Παρότι βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο μισό της σχολικής περιόδου, τα κενά στις θέσεις των εκπαιδευτικών συνεχίζουν να υπάρχουν σε πολλά σχολεία. Σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η τακτική της απόσπασης εκπαιδευτικών σε πολιτικά γραφεία, αφού την τρέχουσα σχολική χρονιά αποσπάσθηκαν 2.504 εκπαιδευτικοί σε πολιτικά γραφεία, γενικές γραμματείες, μητροπόλεις, ΑΕΙ και στην κεντρική υπηρεσία του υπ. Παιδείας. Το «Ε» επικοινώνησε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης της ΑΜ-Θ, Παναγιώτη Κεραμάρη, ο οποίος είναι και μέλος των δύο πενταμελών Συμβουλίων Επιλογής για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και μας ενημέρωσε ότι από τα περίπου 850 κενά που υπήρχαν στην Περιφέρεια στις αρχές της σχολικής χρονιάς, έχουν περιοριστεί σε λιγότερα από 100. «Οι πιστώσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά την επόμενη εβδομάδα θα δώσουμε στο υπουργείο τα κενά που υπάρχουν, με προτεραιότητα σε κάποια πιο ‘’πιεστικά’’ κενά, όπως οι θέσεις κάποιων δασκάλων, που πιθανώς θα απουσιάσουν εκτάκτως για ένα διάστημα για λόγους ασθενείας», ανέφερε ο κ. Κεραμάρης. Ο ίδιος επιβεβαίωσε το γεγονός της απόσπασης εκπαιδευτικών σε πολιτικά γραφεία, δηλώνοντας ότι αυτή είναι μια πάγια τακτική που δύσκολα θα αλλάξει, αφού η Εκπαίδευση αποτελούσε πάντα μια μεγάλη ‘’δεξαμενή’’ για τα πολιτικά επιτελεία.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηχανικοί: «Η χώρα φτιάχτηκε από εμάς και εμείς θα σχεδιάσουμε το μέλλον της»

  Εκδήλωση του ΤΕΕ Θράκης στην Ξάνθη με καλεσμένο τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό …