Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γιατί ‘’προσπερνάει’’ ο τουρισμός την Ξάνθη;

Γιατί ‘’προσπερνάει’’ ο τουρισμός την Ξάνθη;

0
palia poli trapez1-web

Οι Τούρκοι τουρίστες προτιμούν την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Θάσο, αλλά όχι την Ξάνθη

Κοσμοπολίτικα μέρη, ψώνια και διασκέδαση επιζητεί η τουρκική αστική τάξη – Η ποσότητα των καταλυμάτων και η ποιότητα των υπηρεσιών ‘’κλέβει’’ τις εντυπώσεις

Έχουμε αναφερθεί πολλάκις ως εφημερίδα στην ανάγκη στροφής της περιοχής μας στην τουριστική ανάπτυξη και στα πολλαπλά οφέλη που αυτή μπορεί να προσφέρει, κυρίως στον οικονομικό τομέα, όσο και αν κάποιοι θεωρούν ότι η Θράκη δεν μπορεί να θεωρείται ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Οι πρωτοβουλίες της διοίκησης της Περιφέρειας και άλλων ιδιωτικών φορέων είναι σημαντικές, για τον απλούστατο λόγο ότι όπου δόθηκε βαρύτητα στον τουρισμό πάνω σε ορθές βάσεις, υπήρξε αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των πολιτών της περιοχής. Και δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να βρούμε παραδείγματα. Ήδη οι γειτονικές μας πόλεις Καβάλα, Θάσος, Αλεξανδρούπολη, δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών που γίνονται στην κατεύθυνση αυτή, έχοντας επισκέπτες όχι μόνο κατά τους θερινούς μήνες, την κατ’ εξοχήν τουριστική περίοδο της Ελλάδας, αλλά όλο τον χρόνο. Εύγλωττη η πρόσφατη παρουσία Τούρκων τουριστών για πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν στην Θάσο, με πολλά ξενοδοχεία να λειτουργούν αποκλειστικά γι’ αυτούς τις μέρες των γιορτών.

Διθύραμβοι στον τουρκικό τύπο για την Αλεξανδρούπολη

Ως έναν «ιδανικό προορισμό» με προϊόντα και υπηρεσίες «σε εξαιρετικά προσιτές τιμές» παρουσιάζει την Αλεξανδρούπολη η 5η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα της Τουρκίας, η Sabah. Σε εκτενές της δημοσίευμα, ένα από τα πολλά που έχουν γραφεί το τελευταίο διάστημα, γίνεται αναφορά στην ιστορία της πόλης, στις ομορφιές της, στα καφέ, τα εστιατόρια, τα καταστήματα, τονίζοντας πως η πρωτεύουσα του Έβρου «προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις για διασκέδαση», αναγνωρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους Τούρκους. «Στους κεντρικούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης μπορεί κανείς να βρει τα πάντα», αναφέρεται στο δημοσίευμα, που εστιάζει και εξαίρει κυρίως τα πολλά καφέ, τα εστιατόρια και τα διάφορα καταστήματα, καθώς και την όμορφη παραλιακή οδό. Στο άρθρο γίνεται μια αναφορά στο Πόρτο Λάγος και στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης και τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, οι οποίες όντως έλκουν Τούρκους επισκέπτες. Το άρθρο κλείνει με την χαρακτηριστική φράση: «Στην Αλεξανδρούπολη ξέρουν πώς να ψυχαγωγούν τους γείτονες». Ο συντάκτης επισημαίνει την εγγύτητα του προορισμού, ιδιαίτερα από την Κωνσταντινούπολη, και τον «γρήγορο έλεγχο των διαβατηρίων στα σύνορα». Όπως ανέφερε στο «Ε» ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΑΜ-Θ, Μιχάλης Αμοιρίδης: «Οι προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια για έκδοση βίζας 72 ωρών και διευκόλυνση των Τούρκων τουριστών, γίνονται δεκτές θετικά από την γειτονική χώρα, που βλέπει στην προσπάθεια αυτή μια διάθεση υποδοχής των επισκεπτών από την Τουρκία».

Γιατί δεν μένουν οι Τούρκοι τουρίστες στην Ξάνθη;

Μετά τις διαπιστώσεις ότι όντως υπάρχει τουριστική κίνηση από Τουρκία σε Αλεξανδρούπολη, Θάσο και Καβάλα, όπως και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην Θεσσαλονίκη, έρχεται αυθόρμητα το ερώτημα: Γιατί όχι και στην Ξάνθη; Οι ερμηνείες που δίνονται πολλές. Γιατί είναι αλήθεια ότι την πόλη μας επισκέπτονται τουρίστες εξ Ανατολών, αλλά μόνο για συγκεκριμένα γεγονότα (Καρναβάλι, Γιορτές Παλιάς Πόλης) και όχι για να διανυκτερεύσουν. Πριν λίγες μέρες βρέθηκε στην Ξάνθη ομάδα Τούρκων τουριστών, που ήρθε μόνο για επίσκεψη και επέστρεψε στην βάση της στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Αμοιρίδης, ερχόμενος σε επαφή, λόγω της θέσης του, με πολλούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από τις υπηρεσίες τουρισμού, μας μετέφερε μία διαπίστωση που έχει να κάνει με το είδος τουρισμού που επιζητούν οι εκ Τουρκίας ταξιδιώτες. «Στην Θεσσαλονίκη έχει δημιουργηθεί μουσουλμανικό τέμενος με σχεδόν μηδενική επισκεψιμότητα. Αυτό που επιζητούν οι Τούρκοι που έρχονται στην χώρα μας είναι ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας των ελληνικών πόλεων, αφού θέλουν να συνδυάσουν τις ωραίες παραλίες με ψώνια και διασκέδαση». Η νέα αστική τάξη της γείτονος διασκεδάζει και γλεντάει, θέλοντας να βιώσει τον ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό χαρακτήρα των αστικών κέντρων. Το μουσουλμανικό στοιχείο της Ξάνθης και η πολυπολιτισμικότητά της μπορεί να είναι πόλος έλξης για ευρωπαίους τουρίστες, όχι όμως και για τους Τούρκους.

Γρηγορότερα αντανακλαστικά, κατάλληλες υποδομές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες

Η αύξηση της επισκεψιμότητας στην Αλεξανδρούπολη δεν οφείλεται μόνο στην εγγύτητα με την Τουρκία, αλλά και στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Εβρίτες στους τουρίστες. Παρότι από πλευράς Περιφέρειας υπάρχει προβολή όλων των πόλων της ΑΜ-Θ στην Τουρκία, οι επιχειρηματίες του Έβρου αλλά και της Καβάλας δείχνουν αυξημένα αντανακλαστικά στην αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που μεταβαίνουν στην Τουρκία, ενημερώνονται, δημιουργούν ή συσφίγγουν επαγγελματικές σχέσεις και προνοούν ώστε να παρέχουν αυτό ακριβώς που ζητά ο μέσος τουρίστας από την όμορη χώρα, λειτουργώντας περισσότερες ώρες την μέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας που προαναφέραμε γίνεται λόγος για το φαγητό, με τον συντάκτη να τονίζει τις μεγάλες μερίδες που σερβίρονται στα τοπικά εστιατόρια της Αλεξανδρούπολης, τα πεντανόστιμα θαλασσινά και τους μεζέδες. Ενδεικτικά, αναφέρονται μέρη για φαγητό στην Μάκρη, όπου πολλοί εστιάτορες έχουν ενημερωμένους καταλόγους στην τουρκική, αλλά και η διασκέδαση μέχρι το πρωί, που προσφέρουν νυχτερινά μαγαζιά στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Αυτό που μπορούν και πρέπει να πράξουν οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό στην Ξάνθη, είναι η ανάδειξη της παραλιακής ζώνης, αφού στην Ανατολική Θράκη δεν υπάρχουν ιδιαίτερα καλές παραλίες, αλλά και η αύξηση των καταλυμάτων. Ο οργανωμένος ομαδικός τουρισμός συναντά εμπόδιο στην εξεύρεση κατάλληλων ξενοδοχείων με επαρκή αριθμό κλινών, με αποτέλεσμα να επιλέγει άλλους προορισμούς.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηχανικοί: «Η χώρα φτιάχτηκε από εμάς και εμείς θα σχεδιάσουμε το μέλλον της»

  Εκδήλωση του ΤΕΕ Θράκης στην Ξάνθη με καλεσμένο τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό …