Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συνεχίζεται η καθολική αποχή των δικηγόρων λόγω ασφαλιστικού

Συνεχίζεται η καθολική αποχή των δικηγόρων λόγω ασφαλιστικού

0
syllalitirio dikigoroi

Πρωτοφανής σε μέγεθος συγκέντρωση δικηγόρων και επιστημόνων από όλη την χώρα στο προχθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Κ. Κιούση: «Νέοι δικηγόροι εγκαταλείπουν το επάγγελμα και οι παλιότεροι βγαίνουν το συντομότερο στην σύνταξη»

Με μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας άνευ προηγουμένου εξέφρασαν προχθές οι δικηγόροι την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Κατά χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας, διατρανώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αποτελεί ταφόπλακα για την επαγγελματική και οικονομική τους πορεία. Μαζί τους, στο πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο για το ζήτημα, ήταν και οι γιατροί, οι μηχανικοί και οι φαρμακοποιοί. Αφού ξεκίνησαν από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην οδό Σταδίου, κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας όπου φώναζαν συνθήματα κατά του υπουργού λέγοντας: «Αγώνας διαρκείας, είναι η απάντηση στον υπουργό Εργασίας», «Πάμε τώρα σε αποχή, δεν έχουμε άλλη αντοχή», «Έλα πίσω στη δικηγορία, να σου πούμε πώς γράφεται η ιστορία», «Κατρούγκαλε ντροπή σου, παραιτήσου». Στη συνέχεια συνέχισαν την πορεία τους προς τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία των δικηγόρων υπό τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας επισκέφθηκε την αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του επιστημονικού κλάδου. Της επέδωσαν μάλιστα και σχετικό ψήφισμα, ζητώντας την στήριξή της για να μην ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου από την πλευρά της υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια για το καλύτερο.

Γέμισαν οι δρόμοι σακάκια και γραβάτες με τους πρωτοφανείς διαδηλωτές

Η κυβέρνηση κατάφερε κάτι μοναδικό, να γεμίσει δηλαδή το κέντρο της Αθήνας όχι με τους διαδηλωτές που συνηθίζουμε να βλέπουμε σε παρόμοιες συγκεντρώσεις, αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπαν κάποιοι, με… γραβάτες και σακάκια. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κάλεσε την Τετάρτη όλους τους Αθηναίους δικηγόρους να είναι παρόντες στο πανδικηγορικό-πανεπιστημονικό συλλαλητήριο, καθώς ήδη οι δικηγόροι από την περασμένη Τρίτη βρίσκονται σε πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους μετά από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης βρέθηκε στο συλλαλητήριο η πρόεδρος του Συλλόγου, Κική Κιούση-Σιούτη, η οποία συμμετείχε και στην χθεσινή συνεδρίαση για την πορεία της αποχής και των νέων κινητοποιήσεων. Όπως δήλωσε στο «Ε» η κα Κιούση, προγραμματίζεται μία νέα συγκέντρωση στα Προπύλαια εντός της επόμενης εβδομάδας, ενώ αποφασίστηκε η συνέχιση της καθολικής αποχής των μελών των δικηγορικών συλλόγων. Παρότι υπήρξε πρόταση για μετατροπή της αποχής σε αόριστης διάρκειας, υπήρξαν φόβοι για ανακήρυξη της απεργίας ως παράνομης από το Συμβούλιο Επικρατείας, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να ανανεώνεται. «Στις 30 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων για να εξετάσει τις εξελίξεις, με μεγάλη πιθανότητα, αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί στις 5 Φεβρουαρίου ως έχει, να συνεχιστεί η αποχή επ’ αόριστον ακόμη και μετά την ψήφισή του», δήλωσε η κα Κιούση.

Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης αναφέρεται: «Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, σε έκτακτη συνεδρίασή του την 14η Ιανουαρίου 2016, επικύρωσε την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για συνέχιση της καθολικής αποχής των μελών από τα καθήκοντά τους ως και την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Το Δικηγορικό σώμα διατυπώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη συνολική λογική του κυβερνητικού προσχεδίου για το ασφαλιστικό και επισημαίνει ότι τυχόν εφαρμογή των μέτρων, που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο, συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματός τους και θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας των δικηγόρων». Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων, για να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Κ. Κιούση: «Μετά από χρόνια σπουδών νέα παιδιά εγκαταλείπουν την δικηγορία μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν»

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης καταγράφει συνεχείς αποχωρήσεις, είτε δικηγόρων που έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους και δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν, αλλά, ακόμη χειρότερα, νέων δικηγόρων που δεν μπορούν να αντέξουν στις οικονομικές συνθήκες που δημιουργούνται. Από 255 μέλη, αυτή την στιγμή ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης έχει 242 μέλη με απώλειες μελών τα τελευταία δύο χρόνια. «Οι δικηγόροι έχουν δικαίωμα θητείας έως 40 έτη», μας εξηγεί η κα Κιούση, «και γι’ αυτό πολλοί ήταν αυτοί που ασκούσαν δικηγορία μέχρι και την ηλικία των 70 αν το επιθυμούσαν, καθώς αυτό τους συνέφερε. Σήμερα όλοι επιδιώκουν να βγουν στην σύνταξη το πολύ μέχρι την ηλικία των 65 χρόνων». Αυτό που αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο στον τομέα των εισφορών είναι ότι η καταβολή εισφορών φτάνει στο 38,45%, δηλαδή για έναν δικηγόρο που έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, οι εισφορές μόνο θα ανέρχονται σε 7.000 ευρώ περίπου, ενώ σε συνδυασμό με το ΦΠΑ στο 26% τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα. «Μέχρι σήμερα όσο μεγαλύτερες ήταν οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η σύνταξη που δικαιούνταν ένας δικηγόρος, όπως και οι υπόλοιποι επαγγελματίες. Τώρα οι εισφορές θα είναι ανάλογα με τα εισοδήματα, αλλά η σύνταξη κοινή για όλους», τονίζει η κα Κιούση.

Καταργείται η πενταετία μειωμένων εισφορών για τους νέους δικηγόρους

Αυτό όμως που προκαλεί μεγάλη εντύπωση και ουσιαστικά ωθεί στον μαρασμό του κλάδου, είναι η αντιμετώπιση των νέων δικηγόρων. Ένας νέος νομικός που θα αρχίσει να ασκεί δικηγορία, δεν έχει ασφαλώς ένα έτοιμο πελατολόγιο, αλλά θα πρέπει να καταβάλει αγώνα για να καταξιωθεί στον χώρο. Για τον λόγο αυτό ίσχυε μέχρι τώρα μία περίοδος πέντε ετών, κατά την οποία οι νέοι δικηγόροι πλήρωναν εισφορές περί τα 1.000 ευρώ, ενώ μετά την πενταετία ανέρχονταν στις 4.000 ευρώ ετησίως. Το νέο νομοσχέδιο καταργεί και αυτό το ευνοϊκό μέτρο, και επιβάλλει υποχρεωτική καταβολή εισφορών ύψους 2.750 ευρώ από τον πρώτο μόλις μήνα άσκησης δικηγορίας, ακόμη και αν το εισόδημα του δικηγόρου είναι μηδενικό. Σε όλα τα έξοδα ενός δικηγόρου προστίθεται και η εισφορά στην λειτουργία του Δικηγορικού Συλλόγου, στον οποίο εργάζονται μισθοδοτούμενοι υπάλληλοι. Ήδη κατά το απελθόν έτος ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης είχε οκτώ διαγραφές μελών του, ενώ, όπως ανέφερε η κα Κιούση, αναμένονται και άλλες κατά το τρέχον έτος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…