Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Έβαλαν στις θέσεις τους», τους μικροπωλητές

«Έβαλαν στις θέσεις τους», τους μικροπωλητές

0
epitropi poiotitasjan16

Την οριοθέτηση, την χωροθέτηση και τον τρόπο αδειοδότησης ενέκρινε ομόφωνα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής- 7+3 οι ημέρες λειτουργίας των πάγκων

7 για το Καρναβάλι και 3 για την επετειακή …Τσικνοπέμπτη – Θα δοθούν άδειες και σε ντόπιους και σε ξένους μικροπωλητές

Συνεδρίασε την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 2 το μεσημέρι με κύριο θέμα τον καθορισμό θέσεων υπαίθριου στάσιμου εμπορίου με την ευκαιρία των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Ειδικότερα η Επιτροπή κλήθηκε να λάβει αποφάσεις σε μια σειρά από πρακτικά ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη των πάγκων των μικροπωλητών, την διάρκεια της χορήγησης άδειας, τον τρόπο χορήγησής της καθώς και τα σημεία, θέματα ασφάλειας αναφορικά με τα παιχνίδια του Λούνα Παρκ και του λειτουργικού χώρου για τους δημότες. Μια σειρά από επισημάνσεις κατέθεσε την εισήγησή της η προϊσταμένη της αρμόδιας υπηρεσίας κα Πανταζόγλου Αθανασία, τις οποίες εξέτασε η Επιτροπή Ποιότητας και συμφώνησε ομόφωνα στο τελικό σχέδιο που θα τεθεί με εισήγηση στο Δημοτικό συμβούλιο.

Χωροθέτηση των μικροπωλητών και του Λούνα Παρκ

Πρώτη επισήμανση και διαφοροποίηση από πέρσι είναι να μετακινηθεί πιο πίσω το Λούνα Πάρκ ώστε να απελευθερωθεί ζωτικός χώρος για τους μικροπωλητές οι θέσεις των οποίων είναι αυξημένες κατά 10 και ανέρχονται σε 70 θέσεις. Ο αριθμός των καντινών παραμένει στις 9 οι οποίες όπως πέρσι θα αναπτυχθούν κατά μήκος του δρόμου στον ίδιο χώρο με την πρόσοψη προς το πεζοδρόμιο ώστε οι δημότες να κυκλοφορούν στο πεζοδρόμιο και να εξυπηρετούνται και να μην χρειάζεται να κατέλθουν στον δρόμο. Να σημειώσουμε ότι ο δήμος έχει σεβαστά έσοδα από τους μικροπωλητές και τις καντίνες καθώς μισθώνει 38 ευρώ το τ.μ. για τους δημότες και 62 ευρώ το τ.μ. για τους μη δημότες. Οι δε πάγκοι είναι 4Χ2 ή 6Χ2. Σ’ ότι αφορά το Λούνα Παρκ διευκρινίστηκε πως δεν έχει υπογραφεί ακόμη σύμβαση με τον ανάδοχο που είναι ίδιος με πέρσι και πως θα του επιδοθεί το σχεδιάγραμμα οριοθέτησης κατόπιν παρέμβασης δημάρχου θα τεθεί απαγόρευση παρκαρίσματος των αυτοκινήτων των συντελεστών του Λούνα Παρκ στο χώρο ώστε να κερδηθεί χώρος για το κοινό. Ο κ. Λύρατζης έθιξε το θέμα της ασφάλειας του κοινού επισημαίνοντας πως τα παιχνίδια που τοποθετεί το Λούνα Παρκ σε μια έκταση 3.000 τ.μ. είναι πολλά και πολλές φορές υπάρχει συνωστισμός του κοινού. Σημείωσε μάλιστα πως τώρα που αφαιρείται κι άλλος χώρος μήπως ενταθεί το πρόβλημα. Όπως αναφέρθηκε η ανάδοχος τοποθετεί 8 – 10 παιχνίδια ιδιοκτησίας της αλλά στη συνέχεια προσθέτει άλλα τόσα άλλων εταιριών με τις οποίες συνεργάζεται. Η εισηγήτρια απάντησε πως του θέματος θα επιληφθεί το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο της Επιθεώρησης που θα ελέγξει αν ο αριθμός των παιχνιδιών είναι σύννομος σε σχέση με τον χώρο.

Η επετειακή …Τσικνοπέμπτη

Ιδιαίτερος προβληματισμός υπήρξε για το θέμα της διάρκειας της άδειας στάσιμου εμπορίου καθώς ο νόμος για την περίοδο των Αποκριών ορίζει χορήγηση άδειας 7 ημερών ενώ για το Πάσχα 10 και για τα Χριστούγεννα 15. Η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν να δοθεί άδιεα 10 ημερών από τις 3 έως και τις 13 Μαρτίου καθώς οι μικροπωλητές ζητούν και 3 μέρες επιπλέον μέρες για να εγκαταστήσουν τους πάγκους τους και πέρσι ο δήμος τις έδωσε άτυπα. Έτσι συνολικά λειτουργούν 11 μέρες. Ως προς αυτό όμως εκφράστηκε προβληματισμό τόσο από τον κ. Λύρατζη όσο και από τον κ. Μπένη που εξήγησε πως αν στο διάστημα των τριών ημερών γίνει κάποιο ατύχημα ή γίνει κάποια αγωγή από φορέα για αθέμιτο ανταγωνισμό τότε θα συρθούν στα δικαστήρια. Ωστόσο αναγνώρισε και το δίκιο των μικροπωλητών καθώς διαφορετικά – αν τηρήσουν τον νόμο – χάνουν ένα σαββατοκύριακο δουλειάς. Έτσι πρότεινε και έγινε ομόφωνα δεκτό να δοθούν δύο άδειες με ένα κόστος και η μεν των 3 ημερών να αφορά την Τσικνοπέμπτη ως επετειακή γιορτή, όπως ορίζει ο νόμος και η άδεια των 10 ημερών την παραδοσιακή εθιμοτυπική περίοδο της Αποκριάς, όπως επίσης ορίζει ο νόμος.

Θα δοθούν άδειες και σε ντόπιους και σε ξένους μικροπωλητές

Προβληματισμός υπήρξε επίσης και στο αν πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους δημότες σ’ ότι αφορά την χορήγηση αδειών σε σχέση με τους ξένους που θα καταθέσουν αιτήσεις όπως γνωμοδότησε η Δημοτική Κοινότητα Ξάνθης. Επισημάνθηκε όμως ότι αυτό είναι παράνομο και πως δεν μπορεί ο δήμος να αποκλείσει του ξένους μικροπωλητές που όπως ειπώθηκε είναι και οι πιο καλοπληρωτές και πιο τυπικοί από τους δικούς μας. Αναφέρθηκε δε πως πέρσι από τους 45 που είχαν άδεια μόνο οι 4 δεν έχουν πληρώσει κι αυτοί έχουν κάνει ρύθμιση των οφειλών τους. Έτσι πάρθηκε απόφαση να πάρουν συμπληρωματική απόφαση αν υπάρχει περισσότερη ζήτηση από τον αριθμό των διαθέσιμων αδειών ώστε να εξυπηρετηθούν όσο δυνατόν περισσότεροι προς όφελος και του δήμου. Να επισημάνουμε τέλος πως τέθηκε από τον κ. Μπένη η τοποθέτηση χημικών τουαλετών στο χώρο του λαϊκού πανηγυριού όπως επίσης και ότι όλες αυτές οι τροποποιήσεις και οι επισημάνσεις να εγγραφούν ώστε να έχει την ισχύ ενός Κανονισμού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…