Σχόλια 12/12/15

0
Η Αριστερή και ευαίσθητη κυβέρνηση πετσόκοψε στο μισό τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης που έδινε η ανάλγητη των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ


Ο αριστερός χειμώνας
Πολύ δύσκολος προβλέπεται ο αριστερός χειμώνας για περισσότερους από μισό εκατομμύριο Έλληνες και τις οικογένειές τους, που ενώ επί… δεξιάς έπαιρναν τουλάχιστον αυτό το έρμο το επίδομα θέρμανσης, τώρα, επί αριστεράς, το χάνουν.
Εξίσου, αν όχι και περισσότερο δύσκολος, θα είναι ο αριστερός χειμώνας για τις άλλες πολλές χιλιάδες πολιτών που από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα βρεθούν ανυπεράσπιστοι απέναντι στις τράπεζες και θα χάσουν τα σπίτια τους, τα οποία, επίσης, επί δεξιάς είχαν καταφέρει ως τώρα, τουλάχιστον, να διασώσουν.
Για την οικονομία, στο σύνολό της, ο αριστερός χειμώνας θα είναι ακόμα πιο βαρύς: η υπερφορολόγηση που ούτως ή άλλως διέλυε επί τόσα χρόνια την ελληνική οικονομία, τώρα φτάνει σε αδιανόητα επίπεδα ασφυξίας και δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά της. Κι αυτή είναι μία μόνο από τις συνθήκες θανάτου που επικρατούν σε μία χώρα που γυρνάει σαν το ποντίκι στο λαβύρινθο και που έξοδο από αυτόν δεν πρόκειται να δει.
Ισως ακόμα χειρότερο κι από όλα αυτά όμως να είναι το πώς θα ζήσει η Ελλάδα τον αριστερό χειμώνα της προσφυγικής πολιτικής: μιας πολιτικής που δεν υπάρχει και που απειλεί να διαλύσει πλέον ότι ελάχιστο έχουν αφήσει όρθιο στην κοινωνία και στο κράτος όλα τα προηγούμενα.
Τελικά, μέσα σε όλον αυτόν τον αριστερό χειμώνα που σκεπάζει με την πρωτοφανή υποκρισία του την Ελλάδα, αχνοφαίνεται μία αχτίδα φωτός: ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν να γκρεμίσουν μέσα σε λίγους μήνες το μύθο μιας αριστεράς υποτίθεται διαφορετικής, κοινωνικής, καλύτερης και για την οποία θα περάσουν αρκετές δεκαετίες ώσπου να μιλήσει ξανά κανείς σε αυτόν τον τόπο…
Γ.Μ.


Στροφή στον τουρισμό
Ανήκουμε στην αισιόδοξη πλευρά που συμφωνεί και πιστεύει ότι ο Τουρισμός μπορεί και πρέπει να βοηθήσει στην αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων της περιφέρειάς μας. Γι’ αυτό και θεωρούμε σημαντικές τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας αλλά και όποιου άλλου ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει δε όλους ότι περιοχές που έδωσαν βαρύτητα στον Τουριστικό τομέα αύξησαν το κατά κεφαλήν εισόδημά τους.
Η Ξάνθη και η Περιφέρειά μας συνολικά έχει αυτή τη δυνατότητα. Με άλλους νομούς για τουρισμό το καλοκαίρι, άλλους για το χειμώνα, άλλους για εναλλακτικό και οικοτουριστικό και άλλους με άλλες δυνατότητες, π.χ. ιαματικό, θρησκευτικό κλπ.
Άνθρωποι χρειάζονται για ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες και ρίσκα, διότι επιχειρείν σημαίνει και ρίσκο.
Γ.Δ.


Στροφή στις υπηρεσίες
Συνηθίζουμε οι νεοέλληνες ν’αποκαλούμε τον τουριστικό τομέα της χώρας μας ως την «βαριά βιομηχανία» μας. Συμφωνούμε και είναι απολύτως σωστό.
Λοιπόν από αυτήν την υπόθεση της βαριάς βιομηχανίας θα πρέπει η Περιφέρειά μας, ο νομός μας να λάβει ένα μερίδιο. Αυτό είναι το ζητούμενο κι αυτό μπορεί να γίνει με την στόχευση που έχει τεθεί από Παυλίδη και Αμοιρίδη.
Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με επιμέρους προτάσεις στο θέμα αυτό. Δεν νοείται όμως ν’ απορρίπτει συνολικά το σκεπτικό της τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Και κάτι τελευταίο: Προφανώς γνωρίζουν οι επικριτές –αρνητές ότι μέλλον στην Περιφέρεια από νέα περίοδο βιομηχανικής-βιοτεχνικής περιόδου θ’ αργήσουμε πολλά χρόνια να δούμε, αν δούμε τελικά.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η έγκαιρη στροφή στον τομέα των υπηρεσιών και δη τον τουριστικό. Ας μην ζηλέψουμε τη μοίρα των μωρών παρθένων.
Γ.Δ.


Προχωράει μεν, αργά δε
Ψάχνουν τη χρυσή τομή Γιώργος Παυλίδης, Ζαγναφέρης, Καραλίδης και λοιποί για να εγκαινιαστεί και ξεκινήσει τη λειτουργία του έτσι όπως το οραματίστηκαν το σπίτι του Χατζιδάκι. Η υπόθεση βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ έχουν ανταλλαγεί και επιστολές με το γιο του μεγάλου συνθέτη.
Πάντως είναι κρίμα μια τέτοια προσπάθεια, ένα τέτοιο κτίριο-στολίδι να μένει έτσι άδειο, χωρίς ζωή, χωρίς δράση, χωρίς κίνηση.
Γ.Σ.


Η επίθεση στα γραφεία του ΚΙΕΦ
Προφανώς και δεν χαρακτηρίζει την περιοχή μας αυτή η αψυχολόγητη επίθεση εις βάρος των γραφείων του κόμματος Ισότητας – Ειρήνης- Φιλίας στην Κομοτηνή.
Όταν οι ιδεολογικοί αγώνες από το επίπεδο των επιχειρημάτων μεταφέρονται σε επιθέσεις εναντίον γραφείων ή ανθρώπων, τότε είναι βέβαιο ότι χαμένος ιδεολογικά είναι ο άγνωστος επιτιθέμενος.
Ευχής έργον είναι αυτή η επίθεση να είναι η τελευταία στη Θράκη εναντίον πολιτικού κόμματος.
Είτε αυτό το κόμμα μας αρέσει ή όχι, είτε συμφωνούμε με τις αρχές που πρεσβεύει είτε όχι. Τέτοιες ενέργειες στη Θράκη αποκτούν ένα ιδιαίτερο ειδικό βάρος γι’ αυτό και καταδικάζονται από κάθε εχέφρονα πολίτη.
Στη Θράκη θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται το ήπιο κλίμα, η ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων και η αρχή του σεβασμού της διαφορετικότητας του άλλου.
Γ.Δ.


Η ομάδα δημάρχων που λέει «ΟΧΙ»
Η είδηση έστω και στα ψιλά των εφημερίδων, δημιούργησε σε μας τουλάχιστον, ένα αίσθημα θλίψης. Κι αυτό διότι κάποια ομάδα δημάρχων, αφού έλυσε τα σημαντικά προβλήματα των δήμων τους, συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να πουν «ΟΧΙ» στα μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική.
Καταλαβαίνω ότι βρέθηκαν σε διατεταγμένη υπηρεσία οι δήμαρχοι για να υποστηρίξουν την κυβερνητική θέση. Θέση που κατέπεσε πλειστάκις στο Συμβούλιο Επικρατείας. Και την οποία απόφαση του ΣτΕ, αγνοούν οι δήμαρχοι ή δεν υπολογίζουν καθόλου, το χειρότερο.
Αλήθεια, η έννοια του σεβασμού των Νόμων της Πολιτείας και των θεσμοθετημένων Ανώτατων Οργάνων αυτής, δεν λέει τίποτε στους δημάρχους; Και τι μάθημα δίνουν στους δημότες τους; να μη σέβονται τους νόμους; Κι αυτούς τους ίδιους και ό,τι το δημοτικό τους συμβούλιο αποφασίζει; Να μεταβληθούμε σε ζούγκλα λοιπόν; Αυτό θέλουν οι δήμαρχοι;
Υπονομεύουν το κύρος του θεσμού της Αυτοδιοίκησης οι αφελείς και δεν το καταλαβαίνουν. Ο κατήφορος άραγε έχει ορατό τέλος;
Γ.Δ.


Η μακάρια αδιαφορία
Χθες ‘’έπεσα’’ κατά λάθος στον όρο που περιγράφει την ψυχολογική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας το τελευταίο διάστημα. Αυτό που, ενώ γίνονται σημεία και τέρατα, κανείς δεν παραπονιέται ουσιαστικά για τους υπαίτιους όλων αυτών, παρεκτός μια γενική μεμψίμοιρη μουρμούρα. Εκεί που άλλοτε άνοιγαν μύτες, καιγόταν η Αθήνα με το παραμικρό, τώρα όλα βαίνουν καλώς. Σταμάτησαν οι αυτοκτονίες, τα παιδάκια δεν λιποθυμάνε πλέον και όλοι καταπίνουν ακόμη και τις ΠΝΠ, που κάποτε ήταν κόκκινο πανί. Δεν τρέχει τίποτα που απομακρύνθηκαν τα ΜΜΕ από την Ειδομένη, αφού, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην Βουλή, ήταν «Μικροεπεισόδια μεταξύ ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Μικρότερης όμως έκτασης σε σχέση με εκείνα που γίνονται κάθε Κυριακή στα γήπεδα». Και εντάξει δεν καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, αλλά γλυτώσαμε από την Βούλτεψη. Όλη αυτή η κατάσταση, λοιπόν, έχει όνομα επιστημονικό στον χώρο της ψυχιατρικής και λέγεται «la belle indifference» (η μακάρια αδιαφορία). Οι κυβερνώντες φαίνεται ότι την έχουν αντιληφθεί εγκαίρως αυτή την αδιαφορία και πλέον δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Αλωνίζουν όλοι και μάλιστα με έπαρση. Χαρακτηριστική η απάντηση Αλέξη Τσίπρα στην Ντόρα Μπακογιάννη εντός Βουλής, όταν τον κατηγόρησε για οίηση και καισαρισμό: «Άλλωστε, κάποιος που δεν ανήκει σε πολιτικό τζάκι και κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός στα 40 του, μπορεί να έχει και λίγη οίηση». Όνειρα γλυκά σε όλους μας.
Χ.Δ.


Η «Γειτονιά του Αη Βασίλη»
Γράψαμε και χθες ότι οι περισσότεροι από μας δεν είναι ευχαριστημένοι με τίποτα. Όταν δεν κάνεις κάτι (π.χ. χριστουγεννιάτικο δέντρο) γκρινιάζουν γιατί δεν έκανες, και όταν κάνεις επικρίνουν το πώς το έκανες. Συνήθως με υπερβολικές κριτικές επαΐοντος, χωρίς να έχουν όμως την ευαισθησία να ρωτήσουν πριν αναφερθούν σε κάτι. Το ίδιο γίνεται το τελευταίο διάστημα με την «Γειτονιά του Αη Βασίλη». Καταφέρονται εναντίον του Λυκείου Ελληνίδων για τις τιμές των όσων προσφέρονται, ενώ τα έσοδα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς κάθε χρόνο. Όπως είπε στο «Ε» η πρόεδρος του Λυκείου, κα Στάντζιου, δεν υπάρχει τίποτα που να κοστίζει πάνω από 3 ευρώ, ενώ στα γλυκά που πωλούνται οι τιμές δεν μπορούν να είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που πωλούν τα καταστήματα που τα προσφέρουν στην «Γειτονιά». Υπάρχουν μάλιστα αρκετές δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν τα παιδιά που είναι εντελώς δωρεάν. Όσον αφορά δε τα παιχνίδια που υπάρχουν φέτος, είναι δωρεάν παραχώρηση του κ. Νιζάμη, ο οποίος έχει σχέσεις με το Λύκειο, και προσφέρθηκε να τα διαθέσει φέτος. Οι δε συναυλίες ήταν μία πρωτοβουλία του δήμου Ξάνθης και του Κέντρου Πολιτισμού, στην προσπάθεια να τονώσουν τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Τα χρήματα που θα δοθούν στους καλλιτέχνες, και πολλοί ισχυρίστηκαν ότι θα μπορούσαν να δοθούν σε άλλους σκοπούς, δεν είναι θέμα του Λυκείου, αλλά του δήμου Ξάνθης, που δεν θα μπορούσε φυσικά να δώσει τα χρήματα ‘’στο χέρι’’.
Χ.Δ.


Φιλτάτη η αλήθεια…
Μπορεί ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος να ολοκληρώνει έργα και το μέλημά του να είναι να μην μείνει καμιά εκκρεμότητα μέχρι τέλος του χρόνου που τελειώνει τα ΕΣΠΑ αλλά είναι άξιο ν’ αναφερθεί πως μόνο το γεγονός ότι τα τελειώνει είναι… έργο δικό του! Να θυμίσουμε ότι όλα αυτά τα έργα είναι του πρώην δήμαρχου Μιχάλη Στυλιανίδη. Και δεν είναι μόνο αυτά. Αν δεν κάνω λάθος έχει πολλές άλλες ώριμες μελέτες για έργα (50 – 60 εκ. ευρώ) που φτάνουν να καλύψουν την επόμενη πενταετία! (Όρεξη και ικανότητα να’ χει να εντάσσει στο ΕΣΠΑ ο νυν δήμαρχος)!
Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε! Γιατί στη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχει συνέχεια και δεν είναι σωστό να παρουσιάζουν και να εγκαινιάζουν κάποιοι δήμαρχοι έργα που δεν είναι δικά τους και τις περισσότερες φορές ούτε ν’ αναφέρουν αλλά ούτε να προσκαλούν αυτόν που τα σχεδίασε.
Γιατί φίλος μεν ο δήμαρχος αλλά φιλτάτη η αλήθεια!
Μ.Ξ.


Έπεσε και η τελευταία κεραία της ΦτΑ
Έπεσε στις 8 Δεκεμβρίου και η τελευταία κεραία της ΦτΑ! Η εταιρεία που είχε αναλάβει την απομάκρυνση των κεραιών πέρσι ολοκλήρωσε το έργο της. Κι έτσι έκλεισε ο κύκλος μιας εποχής που κράτησε 45 χρόνια. Να θυμίσουμε ότι επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα ράδιο πάρκα του κόσμου που εγκατέστησαν στην περιοχή μας οι ΗΠΑ κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου με την τότε Σοβιετική Ένωση. Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών το 2006 το ελληνικό δημόσιο δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να το αξιοποιήσει. Τώρα η έκταση και οι εγκαταστάσεις που έχουν απομείνει ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Κατά τα φαινόμενα μάλλον σαν hot spot για τους πρόσφυγες θα λειτουργήσει!
Ειρήσθω εν παρόδω… Ελπίζουμε μαζί με τις κεραίες να έχει απομακρυνθεί και το ραδιενεργό κλοφέν …
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…